Pieczarki przyrządzamy na
różne sposoby i jemy je przy wielu okazjach. Dla niektórych są przysmakiem dnia
codziennego (w pizzy, zapiekankach, na kanapkach). Ja proponuję
Gwarantuję Wam, że Wasi goście
jedząc a nie wiedząc, że są to kotlety
bez mięsa – NIE UWIERZĄ. Są pyszne,
szybko się je robi i szybko znikają z talerza.
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki
startego żółtego sera
2 szklanki drobno
posiekanych pieczarek
2 posiekane cebule
1 szklanka bułki
tartej
po ½ łyżeczki : soli, zmielonego czosnku,
oregano
po ¼ łyżeczki:
bazylii i chili
Wykonanie:
Jajka roztrzepałam mikserem i
wsypałam do nich wszystkie składniki.
Na koniec dodałam bułkę tartą i całość wymieszałam.
Na koniec dodałam bułkę tartą i całość wymieszałam.
Dodatkowo:
bułka tarta do
panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Formowałam kotlety, panierowałam w bułce tartej
i smażyłam na oleju na złoty kolor. I...już...
GOTOWE!!! Szybko, prawda?
Podajemy tak jak np. kotlety z.....i tu niech zadziała Wasza fantazja ;).
Ja podałam z kaszą gryczaną i ...
Podajemy tak jak np. kotlety z.....i tu niech zadziała Wasza fantazja ;).
Ja podałam z kaszą gryczaną i ...
No, to coś dla mnie. Z pieczarek jeszcze nie robiłam. Z jajek,kapusty słodkiej, ziemniaków gotowanych, falafele z ciecierzycy owszem, ale z pieczarek jeszcze nie :) I czytałam na jednym blogu o kotletach z pietruszki zielonej (a raczej o pasztecie, ale można przecież i w kulki i usmażyć)
OdpowiedzUsuńA na te dwie szklaneczki to ile deko pieczarek weszło (mniej wiecej)
Tak, to jest danie dla smakoszy pieczarek a dla wergetarian szczególnie ;. Na dwie szklanki potrzeba około 25 dag pieczarek. Pozdrawiam i ... smacznego!
Usuńa ja zamiast żółtego sera daję mozzarellę tartą
OdpowiedzUsuńjest super, świetna alternatywa dla wegetarian (i nie tylko)
Same zdjęcia są apetyczne, a potrawa? Dzisiaj piątek, więc mam już pomysł na obiad. Dzięki! A i sos się przyda. No i mam komplet. Monika
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, jest masę pomysłów na kotlety wegetariańskie, ale o takim składzie nie słyszałam. Interesujące. Opisy bardzo sugestywne, potrawy na zdjęciach jak żywe. Ach, też sobie takie zrobię, bo nie jadam mięsa ;)Dorota
OdpowiedzUsuńAle dobre. Nie jadłam pieczarek jako danie w kotletach. Ale chyba dam sie namówić i zrobię własnie dzisiaj na obiad. Olga
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj i wyszły genialne. Luizka aż piała z zachwytu na ich widok jak jej dałam milimetr kwadratowy spróbować. Tak sobie myślę, że można by zrobić też wersję pasztetową -dodać do wnętrza trochę oleju i upiec w piekarniku a potem w kawałki pokroić. (mam przepis na pasztet z cukinii w ten deseń)
OdpowiedzUsuńI wcale nie smakują jak te z mięsem! są o niebo lepsze :)
Zamiast przypraw, które podałaś dodałam gotową mieszankę kuchnia włoska i smakowały prawie jak pizza :) (w końcu: pieczarki, ser, ciasto w formie bułki tartej...)
Mam ogromną ochotę na takie kotlety, ale zastanawiam się, czy mogę zmniejszyć ilość żółtego sera na korzyść pieczarek (ze względu na cholesterol)? Czy nie straca na smaku? Wanda T.
OdpowiedzUsuńWitam. Oczywiście, że możesz zmienić ilość produktów. Wiele przepisów kulinarnych doczekła się modyfikacji w zależniści od smaku, apetytu i upodobań. Tak więc zmieniaj, zamieniaj... Życzę smacznego, Krys
UsuńJaki ser?
OdpowiedzUsuńJaki ser? Napisałam (tylko) żółty, ponieważ każdy ma ulubiony smak. Ja najczęściej dodaję ser Gouda. Sprawdza się w większości przepisów. Pozdrawiam, Krys
UsuńWłaśnie zrobiłam wersję "pasztetową". Dodałam olej do masy zamiast na patelnię. Zapiekałam ok. 45 min. w temp. 180°. Wyszło pyszne oczywiście :-)
OdpowiedzUsuńMożna i tak. Bardzo dobry pomysł. Pozdrawiam, Krys
UsuńWłaśnie przeczytałam o tych kotletach. Pomysł niezły. Zobaczę jak będą smakowały, bo własnie mam zamiar je dzisiaj zrobić. Olga
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na kotlety. Akurat dla mojej starszej córki, która nie je mięsa. Kiedy podałam wczoraj na obiad, córka nie wierzyła, że są bezmięsne, bo wyglądają jak normalne mielone. A tu szok. Zjadła dwa. Bardzo dziękuję za genialny pomysł na kotlety. Proszę o więcej takich przepisów. A ten wpisuję do moich ulubionych. Pozdrawiam, Iga
OdpowiedzUsuńDzisiaj zobilam na obiad, Kotleciki są warte dalszego polecenia, bardzo smaczne.Obawiałam się, że nie będę mogła uformować klopsików, bo masa byłe dość luźna, chyba mialam za duże jajka, dodałam trochę więcej pieczarek ,podsypalam bułką tartą no i palce lizać.Przepis już wylądował w moim zeszyciku do powtórzenia. Pani Krysiu dziękuję.Tina
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kotleciki smakowały. Mam nadzieję, że znajdzie Pani w ...mojej kuchni jeszcze wiele ciekawych przepisów które przypadną Pani do gustu i smaku. Pozdrawiam, Krys
UsuńCzy pieczarki mają być podsmażane czy surowe
OdpowiedzUsuńWitam. Pieczarki mają być surowe. Pozdrawiam :)
UsuńFantastyczny pomysł i świetny przepis. Robię te kotlety dla moich wegetarian. U mnie w domu te kotlety są na okrągło. Jedzą wszyscy. Nawet mięsożercy. A dzisiaj piątek więc obowiązkowo te kotlety muszą być :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńW podlaskim robie sie kotlety grzybowe. Prawie jak w Pani przepisie. Jedynie co trzeba jeszcze dodac to pol pieczarek zamienic na namoczone grzyby suszone. Polewam wyprobowac bo sa nieziemskie. U nas goszcza na kazdych Swietach Bozego Narpdzenia.
Witam, A czy można pieczarki zetrzeć na tarce? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście. Można zetrzeć na tace, można bardzo drobno posiekać... Jak wygodnie. Pozdrawiam :)
Usuń