Rzadko się zdarza przygotowywanie
mięsa z sosem owocowym. Tradycyjnie pieczemy i smażymy mięsa z sosami
wytworzonymi w trakcie pieczenia. Ostatnio przeglądając mój zeszyt z przepisami
znalazłam stary przepis, wycięty z gazetki. Widać, kiedyś mnie zainteresował,
skoro go schowałam. Ale nie wiem dlaczego nie skorzystałam z niego. Więc nadszedł
czas, żeby zrobić schabowe inaczej. Zapraszam i Was, bo schabowe okazały się
bardzo smaczne J
Składniki:
4 kotlety ze schabu
3 łyżki cukru
3 łyżki octu balsamicznego
¾ szklanki czerwonego
wytrawnego wina
2 szalotki drobno posiekane
kawałek kory cynamonu
1 szklanka rosołu (bulionu
drobiowego)
500 g wydrylowanych wiśni
1 łyżka mąki kukurydzianej
sok z cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy
Wykonanie:
W rondlu zagotowałam cukier z
octem balsamicznym. Kiedy utworzył się syrop wlałam wino i włożyłam korę
cynamonu i wsypałam posiekane szalotki. Gotowałam do momentu, kiedy sos
wyraźnie zredukował swoją objętość o połowę. Powinno pozostać około ¼ szklanki.
Wlałam rosół (bulion), wsypałam wiśnie i pozostawiłam na małym gazie na 5
minut. Wymieszałam mąkę z 1 łyżką wody i wlałam do sosu z wiśniami cały czas
mieszając.
Kiedy sos zgęstniał, po około
3 minutach wyjęłam cynamon, dodałam odrobinę soku z cytryny i przyprawiłam do
smaku solą i pieprzem. Przykryłam i odstawiłam zabezpieczając przed
wystudzeniem.
Kotlety schabowe opłukałam, osączyłam
na ręczniku, posmarowałam olejem, oprószyłam solą i pieprzem. Przełożyłam na
patelnię grillową i smażyłam po kilka minut z każdej strony.
Pięknie się zrumieniły. Wyłożyłam
na talerz, polałam sosem wiśniowym.
Jakoś nie przepadam za łączeniem owoców i mięsa, ale ten schab wygląda tak apetycznie, że aż chce się spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, będę musiała wypróbować gdyż bardzo lubię połączenie mięsa z owocami :-)
OdpowiedzUsuńSam nie serwowałem mięsa z dodatkiem owoców, ale bardzo często takie jadłem. Uważam, że jeśli jest świetnie przyrządzone to czasami tradycyjne mięsa z sosami wysiadają. Ten grillowany schab z wiśniami i sosem też chętnie widziałbym na moim stole. Max
OdpowiedzUsuńschabik z owocami, mniam- to coś dla mnie Krysiu:) idę zaprawiać ogórki w/g Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
... a u Krysi smacznie od samego rana...jeszcze nie robiłam schabu z takim sosem, spróbuję.
OdpowiedzUsuńLubię wiśnie więc jutro na targ /bo u mnie targ w niedzielę/ i po świeże wisienki pędzę.
Pozdrawiam Krysiu i miłego weekendu Ci życzę...
Ależ nas rozpieszczasz takimi potrawami. Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńKrysiu Ty to masz pomysły, pierwszy raz widzę taki przepis ale wygląda genialnie i pewnie dobrze smakuję:)
OdpowiedzUsuńJaaa ale to smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńHeh mam takie same talerzyki :)) Danie prezentuje się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu nikt by sie tego nie chwycil.. ale ja z checia! :) uwielbiam takie placzenia :)
OdpowiedzUsuńWow, ale pysznie dziś u Ciebie Krysiu, gapię się i gapię na ten schab i czuję, że bym go zjadła z wielkim smakiem :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam pieczeń właśnie z sosami owocowymi czy owocami. Więc kupuję ten przepis! Pozdrawiam Cie Krysiu weekendowo.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis - muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Danie pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMięso z owocami super połączenie, robi się danie wykwintne! pycha!
OdpowiedzUsuńteż tak mam z przepisami - zapiszę i zapominam o nich czasami.
OdpowiedzUsuńja dziś robiłam ze śliwka, a tez rzadko łączę mięso i owoce. z wiśnią tez musi byc pyszne, bo dzis o niej pomyslałam do schabu.
Ze schabem to jeszcze nie próbowałam... Ale z kaczka, gęś czy wół z wiśniami jest super :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się taka wersja schabu podoba :)
OdpowiedzUsuńWow! Znakomity pomysł. Przyznam, że nigdy dotąd nie robiłam takiego schabu. Muszę nadrobić. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńlubię innowacyjne połączenia, bo smakują inaczej, co nie znaczy, gorzej, jak dla mnie bomba i ten ryż tak ładnie podany - super - pozdrawiam :-)
Ciekawie wygląda :) Nie jadłam jeszcze schabu pod taką postacią :) Jest to coś co powinnam spróbować zrobić :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUczta! :))
OdpowiedzUsuńZaskakujące połączenie do skosztowania :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko Krysiu :)
OdpowiedzUsuń