sobota, 26 lipca 2014

Grillowany schab z sosem wiśniowym

Rzadko się zdarza przygotowywanie mięsa z sosem owocowym. Tradycyjnie pieczemy i smażymy mięsa z sosami wytworzonymi w trakcie pieczenia. Ostatnio przeglądając mój zeszyt z przepisami znalazłam stary przepis, wycięty z gazetki. Widać, kiedyś mnie zainteresował, skoro go schowałam. Ale nie wiem dlaczego nie skorzystałam z niego. Więc nadszedł czas, żeby zrobić schabowe inaczej. Zapraszam i Was, bo schabowe okazały się bardzo smaczne J
 
  
Składniki:
4 kotlety ze schabu
3 łyżki cukru
3 łyżki octu balsamicznego
¾ szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 szalotki drobno posiekane
kawałek kory cynamonu
1 szklanka rosołu (bulionu drobiowego)
500 g wydrylowanych wiśni
1 łyżka mąki kukurydzianej
sok z cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy
 
Wykonanie:
W rondlu zagotowałam cukier z octem balsamicznym. Kiedy utworzył się syrop wlałam wino i włożyłam korę cynamonu i wsypałam posiekane szalotki. Gotowałam do momentu, kiedy sos wyraźnie zredukował swoją objętość o połowę. Powinno pozostać około ¼ szklanki. Wlałam rosół (bulion), wsypałam wiśnie i pozostawiłam na małym gazie na 5 minut. Wymieszałam mąkę z 1 łyżką wody i wlałam do sosu z wiśniami cały czas mieszając.
 

Kiedy sos zgęstniał, po około 3 minutach wyjęłam cynamon, dodałam odrobinę soku z cytryny i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Przykryłam i odstawiłam zabezpieczając przed wystudzeniem.
Kotlety schabowe opłukałam, osączyłam na ręczniku, posmarowałam olejem, oprószyłam solą i pieprzem. Przełożyłam na patelnię grillową i smażyłam po kilka minut z każdej strony.
 

Pięknie się zrumieniły. Wyłożyłam na talerz, polałam sosem wiśniowym.
 
 
Bardzo nam smakowały podane z ryżem. Spróbujcie zrobić  schab z takim sosem.
 

 
 
Dobrze jest czasami przełamać smak smażonego, czy też grillowanego mięsa ze słodyczą owoców. A jeśli do tego sos jest odpowiednio przyprawiony, to niepowtarzalny smak gwarantowany. SMACZNEGO! Krys
 
 

24 komentarze:

  1. Jakoś nie przepadam za łączeniem owoców i mięsa, ale ten schab wygląda tak apetycznie, że aż chce się spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje, będę musiała wypróbować gdyż bardzo lubię połączenie mięsa z owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam nie serwowałem mięsa z dodatkiem owoców, ale bardzo często takie jadłem. Uważam, że jeśli jest świetnie przyrządzone to czasami tradycyjne mięsa z sosami wysiadają. Ten grillowany schab z wiśniami i sosem też chętnie widziałbym na moim stole. Max

    OdpowiedzUsuń
  4. schabik z owocami, mniam- to coś dla mnie Krysiu:) idę zaprawiać ogórki w/g Twojego przepisu:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ... a u Krysi smacznie od samego rana...jeszcze nie robiłam schabu z takim sosem, spróbuję.
    Lubię wiśnie więc jutro na targ /bo u mnie targ w niedzielę/ i po świeże wisienki pędzę.
    Pozdrawiam Krysiu i miłego weekendu Ci życzę...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ nas rozpieszczasz takimi potrawami. Musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu Ty to masz pomysły, pierwszy raz widzę taki przepis ale wygląda genialnie i pewnie dobrze smakuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Heh mam takie same talerzyki :)) Danie prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie w domu nikt by sie tego nie chwycil.. ale ja z checia! :) uwielbiam takie placzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ale pysznie dziś u Ciebie Krysiu, gapię się i gapię na ten schab i czuję, że bym go zjadła z wielkim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja uwielbiam pieczeń właśnie z sosami owocowymi czy owocami. Więc kupuję ten przepis! Pozdrawiam Cie Krysiu weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis - muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe połączenie. Danie pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mięso z owocami super połączenie, robi się danie wykwintne! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. też tak mam z przepisami - zapiszę i zapominam o nich czasami.
    ja dziś robiłam ze śliwka, a tez rzadko łączę mięso i owoce. z wiśnią tez musi byc pyszne, bo dzis o niej pomyslałam do schabu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ze schabem to jeszcze nie próbowałam... Ale z kaczka, gęś czy wół z wiśniami jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo mi się taka wersja schabu podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow! Znakomity pomysł. Przyznam, że nigdy dotąd nie robiłam takiego schabu. Muszę nadrobić. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

  19. lubię innowacyjne połączenia, bo smakują inaczej, co nie znaczy, gorzej, jak dla mnie bomba i ten ryż tak ładnie podany - super - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawie wygląda :) Nie jadłam jeszcze schabu pod taką postacią :) Jest to coś co powinnam spróbować zrobić :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaskakujące połączenie do skosztowania :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń