Wyjątkowe danie... na wyjątkowe okazje... dla wyjątkowych gości... Schab pieczony w mleku w piekarniku a następnie podany z sosem beszamelowym. To poezja smaku...
Składniki:
2 kg schabu
1 kg pieczarek
1 l mleka
200 ml śmietany 30%
2 – 3 łyżki mąki
1 kostka masła
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Schab umyłam, osuszyłam
ręcznikiem, natarłam solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Mięso owinęłam
ciasno sznurkiem, włożyłam do rondla i zalałam mlekiem.
Mięso nie powinno wystawać nad
powierzchnię mleka. Jeśli jednak mamy za
niski rondel i mięso nie jest całkowicie
zanurzone w mleku, wówczas trzeba co jakiś czas
podczas pieczenia to mięso obracać.
Rondel z mięsem i mlekiem wstawiłam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 1,5- 2 godz.
Rondel z mięsem i mlekiem wstawiłam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 1,5- 2 godz.
Po upieczeniu wyjęłam schab z
mleka, wystudziłam, zdjęłam sznurek a mięso pokroiłam w 2 cm plastry.
Pieczarki umyłam, pokroiłam w
plasterki i udusiłam na maśle.
Mleko z pieczenia przecedziłam przez sitko. Masło roztopiłam na patelni i wymieszałam z mąką. Powoli dolewałam mleko i śmietanę. Kiedy już się zagotowało doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowało się jeszcze chwilę, żeby sos zgęstniał.
W żaroodpornym naczyniu
ułożyłam na przemian schab i pieczarki.
Zalałam sosem i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 10 minut.
Podałam na gorąco z kluskami śląskimi. Moi goście byli zachwyceni, Krys
Znam ten sos. Potrafi dodać wspaniałego smaku prawie każdej potawie mięsnej. Ja robię sos beszamelowy zupełnie osobno. Ale nie jadłam takiego schabu pieczonego, czy też gotowanego w mleku, w piekarniku. Ale może to być wyzwanie dla mnie. Będę miała gości w święta, to może właśnie coś takiego podam? Ładnie wygląda i ładnie się nazywa. Pozdrawiam, Halina
OdpowiedzUsuńTyle pracy żeby zrobić taki obiad to albo na święta, albo jak piszesz dla wyjatkowych gości. Akurat na święta przyda się. Tylko nie wiem, czy koniecznie trzeba zapiekać razem z sosem. A może wystarczy kiedy sosem sie poleje na talerzu? Gośka
OdpowiedzUsuńWitaj Gosiu. Trochę pracy jest podczas pieczenia schabu, a potem to już z górki. Ja zapiekam schab polany sosem, wówczas nabiera on smaku i zapachu tego sosu i nie wysycha. Ale jeśli chcesz, możesz zapiec bez sosu i podać sos w sosjerce, tak jak ja zamieściłam na jednym ze zdjęć. Pozdrawiam, Krys
UsuńNo, nie powiem, smacznie sie prezentuje. Tak jak lubię. Ina
OdpowiedzUsuńPierwsze Święta u nas w domu. Muszę stanąć na wysokości zadania. Wiesz...rodzice, teściowie. Chcę wypaść bardzo dobrze. Mam nadzieję, że jak zrobię na obiad taki schab, to zaskarbię sobie serce teściowej. A co z zupą? Jakiś żurek? Barszcz biały? A może cos poradzisz innego? ANA
OdpowiedzUsuńJEST TROCHĘ "ZABAWY" PODCZAS PIECZENIA TEGO SCHABU. JEŚLI NIE MASZ WYSOKIEGO RONDLA TO SIĘ ZAOPATRZ W NIEGO. WARTO, BO TEN SCHAB NIE MA RÓWNYCH. A SOS? NIESAMOWITY. MAGDA
OdpowiedzUsuńBardzo fajna strona. Czytałam bez poczucia marnowania swojego czasu.
OdpowiedzUsuńMy page ... moderowany katalog stron
Ja również jestem amatorką tego schabu odkąd znalazłam go na tym blogu.Nie ma z nim dużo pracy a efekt-- trzeba spróbować osobiście
OdpowiedzUsuńCzy może być schab karkowy?
OdpowiedzUsuńWitam. Schab środkowy, jakiego ja użyłam jest delikatnym mięsem, natomiast karkowy należy do twardszych mięs, które przed pieczeniem trzeba zamarynować. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo smaczny obiadek :))
OdpowiedzUsuńCudnie :)
OdpowiedzUsuńPewnie rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jest. A do tego ten pyszny sos beszamelowy :)
UsuńFantastyczny wyszedł ten schab ,pewnie w smaku pyszny:)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię to danie:)
OdpowiedzUsuńAleż wykwintny obiadek :)
OdpowiedzUsuńJak ja takie uwielbiam. Moje ulubione kluchy śląskie, mięso, pieczarki. Aromat, smak, cudownie, smacznie, ...Niebo w buzi, mniam :)
taaaki schabki bardzoo chętnie poproszę! :)
OdpowiedzUsuńjeszcze w mleku? Ciekawe jak to smakuje- musi być bardzo miękki :)
wygląda obłędnie. już nie mogę się doczekać kiedy go zrobię. zapewne będzie znakomity jak wiele innych dań które wypróbowałam:)myślisz Krysiu,że można by było ten schab gotować zamiast piec w piekarniku a później zapiec? dziękuje za tak wspaniałą stronę. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest ogromna różnica jak smakuje mięso z piekarnika, a smażone na patelni, czy też duszone w rondlu. Tak samo jest różnica pomiędzy gotowanym a pieczonym mięsem. W tym przypadku mięso jest nie dość, że pieczone w piekarniku to jeszcze ugotowane. Ten smak jest nie do podrobienia.
UsuńKiedy ktoś pyta mnie czy można... dany przepis zrobić inaczej, odpowiadam, zrobić można. Ale za smak nie odpowiadam, a tym bardziej za efekt końcowy.
Ale... czasami dzięki metodzie prób i błędów można wyszukać swój własny sposób na pyszną potrawę. Pozdrawiam serdecznie :)
dziękuję za podpowiedź. o tym nie pomyślałam że to będzie inaczej smakowało. nie koniecznie dobrze. zrobię według twojego przepisu żeby nie popsuć. pozdrawiam.
UsuńWobec tego, życzę powodzenia i smacznego. Pochwal się jak smakowało. Pozdrawiam :)
UsuńPani Krystyno ten schabik jest pyszny !!!cieszę się ze tu wpadłam ��pozdrawiam serdecZnie ��
OdpowiedzUsuńWitam. Ja też się cieszę że Pani tutaj trafiła. Pozdrawiam :)
UsuńPani Krystyno, właśnie zrobiłam schabik, jest pyszny i soczysty - dziękuję serdecznie za ten przepis (i wiele innych które przyniosły wiele smacznych doznań mojej rodzince) :) Miałam niestety problem z sosem, ponieważ podczas pieczenia mleko się ścięło i powstała taka mała "breja". Wybrnęłam robiąc osobno beszamel z Pani innego przepisu, natomiast mam pytanko - czy może zrobiłam coś źle i da się jakoś zapobiec ścinaniu białek mleka?
OdpowiedzUsuńZrobilam ten schab na Wielkanoc. Pysznosci, smakowal wszystkim bardzo bardzo. Troche kaloryczny, ale 2 razy w roku mozna zaszalec. Pani Krystyno nalezy sie Pani nagroda za mistrzowskie opisy i fotografie. Tak podane opisy sprawiaja , ze nie moze sie nie udac. Brawo, nikt tak pieknie nie opisuje jak Pani. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że schab smakował. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)
UsuńPozdrawiam i witam serdecznie!Krysiu czy nie będzie dla Ciebie problemu,jak napiszesz nam przy pieczeniu potraw w piekarniku"GÓRA-DÓŁ"czy np."TERMOOBIEG"Z góry dziękuję i włączam termoobieg bo potrawa wydaje się delikatesowa.
OdpowiedzUsuńWitam. Nie ma problemu. Czasami podaję, ale często, kiedy nie piszę to piekę właśnie w termoobiegu. Pozdrawiam :)
UsuńPani Krysiu! Dziekuje za ten wspanialy przepis! Czy moglabym upiec mieso dzien wczesniej a na drugi dzien tylko zapiec? Jesli tak, to czy przez noc mieso moze byc odstawione bez sosu do lodówki?
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat i dziekuje serdecznie za odpowiedz!
Witam. Oczywiście można schab upiec dzień wcześniej. Trzeba tylko zabezpieczyć przed wyschnięciem, np. zawijając w folię. A sos przechować osobno. Na drugi dzień postąpić dalej jak w przepisie.
UsuńSerdecznie pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt :)
Czy mleko nie kipi podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńWitam. Do pieczenia najlepiej użyć wysokiego naczynia, żeby ustrzec się przed wypłynięciem mleka na zewnątrz, ponieważ trochę "buzuje". ale nie kipi. Pozdrawiam :)
UsuńSchabik zrobiłam na swoje imieniny, wyszedł przepyszny, gościom bardzo smakował. Zrobiłam furorę 😁 Dziękuję za przepis i super bloga 😉
OdpowiedzUsuń