Dzisiaj mam dla Was bardzo
ciekawy przepis na smaczne schabowe, które przygotowałam z pysznym farszem.
Jednym ze składników są orzechy pekan, które tym razem wymieszane z pozostałymi
składnikami farszu postanowiłam umieścić w kotletach.
Składniki:
4 kotlety ze schabu
½ szklanki bulionu z warzyw
½ szklanki białego wytrawnego
wina
listek laurowy
Farsz:
5 dag orzechów pekan
2 jabłka
1 bułka kajzerka
3 dymki
1 posiekany ząbek czosnku
kilka posiekanych gałązek
natki pietruszki
szczypta pieprzu
szczypta pieprzu Cayenne
½ łyżeczki gorczycy
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kotlety umyłam. Osuszyłam
ręcznikiem papierowym. W każdym nacięłam głęboką kieszeń delikatnie, żeby nie przeciąć
mięsa.
Przygotowałam farsz:
Kajzerkę rozkruszyłam. Jabłka
obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Dymkę i orzechy posiekałam.
Wszystkie składniki przełożyłam
do miseczki, wlałam oliwę, doprawiłam przyprawami i wymieszałam. Każdą kieszeń
kotleta wypełniłam farszem.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Kotlety ułożyłam w
natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Wino i bulion wymieszałam i polałam
kotlety. Resztę farszu również rozłożyłam na kotletach, dodałam listek laurowy
i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę.
W czasie pieczenie podlewałam wytworzonym
sosem.
Kotlety okazały się bardzo
smaczne. Farsz z orzechów pekan dodał aksamitnego smaku całej potrawie.
Krysiu wspaniały pomysł na farsz do kotletów, wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu odkryłam smak orzechów pekane. Używałam ich do ciast i deserów. Bardzo podoba mi się Twój pomysł. Jestem bardzo ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńJejku jak smakowicie wygląda :)) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo wyszukane danie. Przepis na takie kotlety świetny. Grzechem byłoby nie spróbować tak podanego schabowego. Pozdrawiam, Max
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na taki pomysł. Ale fakt, orzechy pekan są i delikatne i smaczne. Więc uważam, że składniki do tego schabowego są absolutnie trafione. I jeszcze piękne zdjęcia. Ach :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, zamawiamy u Ciebie dostawę bo mnie się dzisiaj nic nie chce :D
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne!! u mnie dzisiaj zwykłe pulpeciki a Ty nam serwujesz takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńO zwykłe schabowczaki już mi się znudziło, więc bardzo bardzo chętnie wypróbowałabym takich kotlecików ;)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu życzę!
o mamo.. pekan <3
OdpowiedzUsuńnie dodawałam go jeszcze do kotletów, oooo.. ale błąd!!
Świetne danie :) bardzo pomysłowe
OdpowiedzUsuńtakich schabowych to jeszcze nie jadłam, wyglądają rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńdanie musi być pyszne, pięknie podane, widać kunszt kulinarny
OdpowiedzUsuńDobrze, że jestem po obiedzie - bo bym padła :]
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i przepysznie wyglądają. Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie nadziane ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwyglądają zachwycająco, choć ja za kilka dni będę świętować 1 rok jako wegetarianka i za mięsem wcale nie tęsknię:-)
OdpowiedzUsuńRany Krysiu, jestem po obiedzie, ale Twojego schabowego chętnie jeszcze bym spróbowała:):) I pewnie pękła:):)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Wyglądają smacznie :) bardzo lubię wszelkie roladki , bez wyjątku czy drobiowe czy wieprzowe :) Trzeba wypróbować ten przepis :)))
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł i ten farsz! Muszę spróbować, bo ten schab wygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuńJestem oczarowana pomysłem. Krysiu, te kotlety muszą smakować doskonale!
OdpowiedzUsuń