niedziela, 4 sierpnia 2013

Rolada wieprzowa faszerowana mięsem z indyka

Dzisiejszą roladę piekłam  metodą  80°C (zobacz tutaj) wg  której  kilka przepisów już podałam. Metoda sprawdzona i polecam ją z kilku powodów. Po pierwsze chude mięso,  np. dzisiejszy schab podczas  pieczenia nie wysycha. Jest soczysty, zachowuje piękny kolor, a co ważne nie kurczy się podczas tego pieczenia, jak  przy tradycyjnej metodzie. Moja rolada wieprzowa faszerowana mięsem z indyka, podczas dzisiejszego obiadu znalazła nowych zwolenników tego pieczenia.
Jeśli chcecie upiec mięso metodą tradycyjną, wówczas temperatura pieczenia wynosi 180°C  (termoobieg), a  czas pieczenia 1 godzina. Wówczas należy mięso podlewać wytworzonym sosem
 
            

Składniki:
1 kg schabu bez kości
30 dag udźca z indyka
sól i pieprz
zioła (świeże lub suszone)
kilka ziarenek jałowca
2 ząbki czosnku
3  łyżki oleju
Wykonanie:
Schab umyłam osuszyłam papierowym ręcznikiem. Rozcięłam nożem tak aby powstał prostokątny płat. Przykryłam folią spożywczą i lekko rozbiłam tłuczkiem. Natarłam solą, pieprzem i odstawiłam do lodówki.
 
 
Mięso z indyka po opłukaniu i osuszeniu zmieliłam, przyprawiłam solą, pieprzem i  ziołami.
 
 
Ziarenka jałowca rozgniotłam, czosnek przecisnęłam przez praskę.
 
 
 
Piekarnik nagrzałam do temperatury 80 ° C . Wstawiłam naczynie żaroodporne, żeby się nagrzało. Płat mięsa posmarowałam czosnkiem i jałowcem, rozsmarowałam warstwę zmielonego mięsa.
 
 
 
Zwinęłam w roladę. Owinęłam bawełnianą nitką, tak, aby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na patelni rozgrzałam olej i włożyłam roladę i przez około 10 minut obsmażałam mięso ze wszystkich stron. Przełożyłam do ogrzanego naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika.
 
 
W sumie mięso piekło się 3 godziny. Obracałam je mniej więcej co 30 minut na drugą stronę.
Wyjęłam roladę z piekarnika i pozostawiłam pod przykryciem na ok. 10 minut. Kiedy ostygła odwinęłam nitkę i pokroiłam mięso w plastry.
 
 
Rolada jest bardzo smaczna. Można ją podać na gorąco jako danie obiadowe i na zimno na kolację. Sami wybierzcie. A ja życzę SMACZNEGO! Krys
 

11 komentarzy:

  1. Świetny przepis na połączenie dwóch rodzajów mięsa. Ale mam pytanie: Mój piekarnik nie ma termoobiegu. W jakiej temp. powinnam piec taką roladę? Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Jeśli podana jest temp. pieczenia w piekarniku z termoobiegiem a takiego nie posiadasz, więc należy ustawić temperaturę o około 20°C więcej niż podane w przepisie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Mięsko, jak widać dobrze upieczone i chrupiące. Chyba warto zmienić nawyki gotowania i spróbować inaczej. Elegancko ta rolada wyszła

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie rolada podoba się jak najbardziej i tak właśnie ją upiekę z farszem z indyka, ale zrobię to tradycyjnie w 180 st.C. Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada taka, jaką lubię. Na ciepło i na zimno na półmisek. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Doczekałem się dania mięsnego, które jest właściwie prostym w wykonaniu ale doskonałym. Pasuje zarówno na niedzielny obiad, jak i danie na kolację dla zaproszonych gości. Max

    OdpowiedzUsuń
  6. Roladki.....palce lizać!!! Nie mogłabym być wegetarianką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. A u Pani jak zawsze same pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy rolada w piekarniku ma być w zamkniętym naczyniu czy piec się bez przykrycia? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli rolada ma być pieczona metodą tradycyjną, to piecze się pod przykryciem. Jeśli metodą 80 °C, wówczas nie przykrywamy. Pozdrawiam :)

      Usuń