Dzisiejszą roladę piekłam metodą 80°C (zobacz tutaj) wg której kilka przepisów już podałam. Metoda
sprawdzona i polecam ją z kilku powodów. Po pierwsze chude mięso, np. dzisiejszy schab podczas pieczenia nie wysycha. Jest soczysty,
zachowuje piękny kolor, a co ważne nie kurczy się podczas tego pieczenia, jak przy tradycyjnej metodzie. Moja rolada wieprzowa faszerowana mięsem z indyka, podczas dzisiejszego obiadu znalazła nowych zwolenników tego pieczenia.
Jeśli chcecie upiec mięso metodą tradycyjną, wówczas temperatura
pieczenia wynosi 180°C (termoobieg), a czas pieczenia 1 godzina. Wówczas należy mięso
podlewać wytworzonym sosem
Składniki:
1 kg schabu bez kości
30 dag udźca z indyka
sól i pieprz
zioła (świeże lub suszone)
kilka ziarenek jałowca
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Schab umyłam osuszyłam
papierowym ręcznikiem. Rozcięłam nożem tak aby powstał prostokątny płat. Przykryłam
folią spożywczą i lekko rozbiłam tłuczkiem. Natarłam solą, pieprzem i odstawiłam do lodówki.
Mięso z indyka po opłukaniu i
osuszeniu zmieliłam, przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami.
Ziarenka jałowca rozgniotłam,
czosnek przecisnęłam przez praskę.
Piekarnik nagrzałam do temperatury
80 ° C . Wstawiłam naczynie żaroodporne, żeby się nagrzało. Płat mięsa posmarowałam
czosnkiem i jałowcem, rozsmarowałam warstwę zmielonego mięsa.
Zwinęłam w roladę. Owinęłam
bawełnianą nitką, tak, aby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na patelni rozgrzałam olej i włożyłam roladę i przez około 10 minut obsmażałam mięso ze wszystkich stron. Przełożyłam do ogrzanego naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika.
W sumie mięso piekło się 3
godziny. Obracałam je mniej więcej co 30 minut na drugą stronę.
Wyjęłam roladę z piekarnika i
pozostawiłam pod przykryciem na ok. 10 minut. Kiedy ostygła odwinęłam nitkę i pokroiłam mięso w
plastry.
Rolada jest bardzo smaczna. Można ją podać na gorąco jako danie obiadowe i na zimno na kolację. Sami wybierzcie. A ja życzę SMACZNEGO! Krys
Świetny przepis na połączenie dwóch rodzajów mięsa. Ale mam pytanie: Mój piekarnik nie ma termoobiegu. W jakiej temp. powinnam piec taką roladę? Dorota
OdpowiedzUsuńWitaj. Jeśli podana jest temp. pieczenia w piekarniku z termoobiegiem a takiego nie posiadasz, więc należy ustawić temperaturę o około 20°C więcej niż podane w przepisie. Pozdrawiam, Krys
UsuńRolada, że palce lizać :)!
OdpowiedzUsuńMięsko, jak widać dobrze upieczone i chrupiące. Chyba warto zmienić nawyki gotowania i spróbować inaczej. Elegancko ta rolada wyszła
OdpowiedzUsuńMnie rolada podoba się jak najbardziej i tak właśnie ją upiekę z farszem z indyka, ale zrobię to tradycyjnie w 180 st.C. Paula
OdpowiedzUsuńRolada taka, jaką lubię. Na ciepło i na zimno na półmisek. Świetny przepis
OdpowiedzUsuńDoczekałem się dania mięsnego, które jest właściwie prostym w wykonaniu ale doskonałym. Pasuje zarówno na niedzielny obiad, jak i danie na kolację dla zaproszonych gości. Max
OdpowiedzUsuńRoladki.....palce lizać!!! Nie mogłabym być wegetarianką. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA u Pani jak zawsze same pyszności! :)
OdpowiedzUsuńA czy rolada w piekarniku ma być w zamkniętym naczyniu czy piec się bez przykrycia? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńJeżeli rolada ma być pieczona metodą tradycyjną, to piecze się pod przykryciem. Jeśli metodą 80 °C, wówczas nie przykrywamy. Pozdrawiam :)
Usuń