sobota, 21 czerwca 2014

Schabowe z serem pleśniowym

Różne pomysły na przepisy przychodzą do głowy, kiedy chce się przygotować cokolwiek do jedzenia. Powstało już tyle wersji na potrawy z mięsem wieprzowym, wołowym, cielęciną i drobiowym. Myślę, że ze schabu każdy potrafi wyczarować smaczne danie. Tak więc ja dzisiaj będę czarodziejką i ... wyczaruję smaczne schabowe z serem pleśniowym. Schabowe udały się wyśmienicie, a ser który po podgrzaniu pozostawił w kotletach smak jest nie do opisania. To trzeba spróbować J
 
 
Składniki:
60 dag schabu bez kości
15 dag sera pleśniowego (np. Lazur)
2 łyżki posiekanych ziół (natka, tymianek)
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
sok z cytryny
olej do smażenia
sól
pieprz
 
Wykonanie:
Mięso umyłam i pokroiłam na 4 kotlety. Osuszyłam i w każdym nacięłam nożem głęboką kieszeń. Następnie posoliłam i oprószyłam pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Włożyłam do miseczki, przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 30 minut.

Czosnek drobno posiekałam. Ser utarłam z ziołami. Kieszonki schabu natarłam czosnkiem i włożyłam do środka ziołowo-serowy farsz.
 
 
 
Spięłam wykałaczkami, obtoczyłam w mące i smażyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumieniły się z obu stron, podlałam łyżką wody i przykryłam przykrywką. Dusiłam na  małym gazie około  20 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 
Polecam taką wersję schabowych. Są naprawdę wyjątkowe . Porcje co prawda duże, bo same kotlety są większe, ze względu na kieszeń do nadziewania. Ale... warto zjeść taki porządny, smaczny schabowy... 

 














Do takich schabowych idealne są młode ziemniaczki. Nadają się również kasze....
  
 
 
 Jeśli lubicie ser pleśniowy to ten przepis jest dla Was. Życzę SMACZNEGO! Krys

 

41 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi ochoty od samego rana:))pysznie wygląda!!
    Krysiu uwielbiam takie mięsko, ale ser z niebieską pleśnią zastępuję zwykłym brie i też smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj! Krysiu, tak od rana schabowe ha!ha!...a ja jeszcze bez śniadania. U Ciebie zawsze ciekawe przepisy...miłego weekendu, pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, smakowicie wyglądają, zawsze to inny obiad trochę niż zwykłe schaby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o schabowczakach z serem plesniowym to jeszcze nie słyszałam :) masz głowę pełną pomysłów! :)
    miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda i pysznie.Nie jadłam tego jeszcze.Miłego weekendu,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja na przygotowanie schabu, do wypróbowania :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię serek pleśniowy w potrawach na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka wersja schabowych na pewno przypadłaby mi do gustu, bo uwielbiam ser pleśniowy. mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutkie ,więcej cukinii proszę!!.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda cudnie, na pewno pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię za bardzo schabu, ale Twoją wersję zjadłabym ze smakiem :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Często robię coś podobnego z filetów z kurczaka.Czasami robię sos z sera pleśniowego.W schabie robiłem kilka razy.Jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo, bardzo smacznie wyglądają, mniam, zjadłabym takiego schabika :)

    OdpowiedzUsuń

  14. uwielbiam i schabowe i serek pleśniowy, więc to danie schrupałabym bardzo chętnie - brzmi pysznie - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo niechętnie korzystam z mięsa schabowego, tak już mam , ale zawsze mam ochotę, gdy kotlety są nadziane i w dodatku czymś aromatycznym i pikantnym.Ser pleśniowy idealnie mi pasuje. Częściej robię sosy z dodatkiem z sera pleśniowego.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo, bardzo apetycznie wyglądają Twoje potrawy, również dzisiejsza.Moze sie kiedyś pokuszę na gą propozycję.Pozdrawiam cieplo:))))

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale smakowitości:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepysznie przygotowane mięsko!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. To już teraz wiem co jutro będzie na obiad:):)
    Pozdrawiam cieplutko:):)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prawdziwa rozpusta ale warta grzechu, buziaki Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy pomysł na odświeżenie tradycyjnego schaboszczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. A u mnie też dzisiaj schabowe, ale takie tradycyjne niestety... Pozdrawiam Cię Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  23. oj jak z serem pleśniowym to brałabym dokładkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają pysznie, szkoda że nikt nie lubi u mnie tego sera, ale zawsze mogę go zamienić na inny :D.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo ciekawy przepis i jak to napisała Skraq Cooks: "ciekawy pomysł na odświeżenie tradycyjnego schaboszczaka". Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. mmm... takiej wersji schabowego nie jadłam:) skusiłabym się!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja niestety nie mogę się przekonać do serów pleśniowych, ale chętnie bym przyrzadziła np. z mozzarellą :)

    OdpowiedzUsuń
  28. O takich nie wiedziałam, ale chętnie bym je spróbowała!
    Na talerzu wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  29. znakomicie wyglądają:) obłędnie! i w smaku też z pewnością pychota!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pleśniowym serem nadziewałam rybę, wyszło całkiem całkiem, ale schabowy musiał być jak marzenie. Zostało jeszcze troszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie faszerowałam ryby serem. Schabowy był tak smaczny, że niestety nic nie zostało :)

      Usuń
  31. Krysiu, jesteś moim mistrzem kulinarnym!

    OdpowiedzUsuń
  32. apetyczne to mięsko, szkoda że moi nie lubią serka z pleśnią :(

    OdpowiedzUsuń
  33. Podzielę się informacją że właśnie takiego schabowego zrobiłem. Takiego na 2 osoby. Jest faktycznie jak w opisie: smacznie i niecodziennie. Wykwintne danie mięsne, godne na eleganckie przyjęcie. Pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetny przepis! Ser pleśniowy zazwyczaj jemy osobno lub do kanapek. Musi być znakomitym dodatkiem do schabu!

    OdpowiedzUsuń
  35. Wypasione te schabowe, idealne na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Schab prezentuje się pięknie, muszę koniecznie wypróbować tę wersję.:))) Twoje pomysły kulinarne są nieziemskie..... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Krysiu oj kusisz taki pysznym mięskiem i będę musiała zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń