Bardzo ulubiona potrawa
z mięsa. Ulubiona przez dzieci i przez dorosłych. Potrawa prosta i niewyszukana. Często powracam do mojego
sprawdzonego przepisu, bo kotlety po prostu wychodzą znakomicie. Zapraszam więc na kotlety mielone z wieprzowiny
Składniki:
50 dag dowolnego mięsa wieprzowego (karczek, łopatka)
1 mała czerstwa bułka
1 średnia cebula
2 jajka
sól i pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kosteczkę i
zeszkliłam na oleju, bułkę namoczyłam w wodzie i odcisnęłam. Mięso opłukałam, podzieliłam na kawałki i
zmieliłam. Zmieliłam również ostudzoną
cebulę i bułkę. Dodałam jajka, sól i
pieprz i bardzo dokładnie wszystko
wymieszałam.
Następnie podzieliłam na
porcje i zwilżonymi w wodzie rękami
formowałam owalne kotleciki, które panierowałam w bułce tartej.
Wkładałam na patelnię na silnie rozgrzany
tłuszcz. Zrumieniłam z obu stron, potem dosmażyłam na małym ogniu.
Można od razu gorące podawać na stół.
Smakują również na zimno np. z
pieczywem. SMACZNEGO! Krys
To klasyczne danie jest często u nas w domu, ponieważ bardzo je lubimy. Ja do mięsa dodaję jeszcze natkę pietruszki.
OdpowiedzUsuńpyszna sprawa :)
OdpowiedzUsuńostatnio często przygotowuję mielone, są świetne, nawet na zimno do kanapek. To też idealne danie kiedy mam ochotę na "prawdziwy domowy obiad" ,do tego tłuczone ziemniaki...MNIAM. Twoje wyglądają bardzo pysznie i soczyście! :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam, Krys
UsuńPotwierdzam najlepsze kotlety są z karczku. Często robię takie kotleciki, chyba każdy je lubi:)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo mielone ,robię je dość często.Zawsze do nich podaję buraczki i ziemniaczki.Bardzo też lubię mielone z pieczywem. Dla mnie jest to lepsza kanapka niż z najlepszą szynką. A mielone robię tak samo jak Pani.Ja wolę łopatkę.Puszysta
OdpowiedzUsuńPyszne... ja doprawiam jeszcze majerankiem...są wtedy bardziej aromatyczne:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłam kotlety mielone.Ja smażyłam na smalcu , wyszły super. Dziękuję za wspaniały przepis. Młoda Kuchareczka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Twoje pierwsze kotlety się udały. Życzę powodzenia w dalszym kucharzeniu, Krys
UsuńDodam swoją opinię na temat tych kotletów. Są bardzo smaczne, bo są pulchne i nie suche. Dzisiaj usmażyłam na obiad. A jutro jeszcze dodam do kanapek na chleb. Bardzo takie lubię
OdpowiedzUsuńKotlety mielone najczęściej kojarzą się z dzieciństwem , dlatego gdy już sami gotujemy - nie ma na to rady - staramy się zrobić swoim dzieciom takie mielone , jak robiły nam babcia i mama. Kotlety wg Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńwłaśnie kojarzą się z kotletami robionymi przez moją babcię , mamę i mnie. Gratuluję dobrego i prostego przepisu.:))