niedziela, 15 września 2013

Kotlety mielone

Bardzo ulubiona  potrawa z mięsa. Ulubiona przez dzieci i przez dorosłych. Potrawa prosta i niewyszukana. Często powracam do mojego sprawdzonego przepisu, bo kotlety po prostu wychodzą znakomicie. Zapraszam więc na kotlety mielone z wieprzowiny
 
 
 
Składniki:
50 dag dowolnego mięsa  wieprzowego  (karczek, łopatka)
1 mała czerstwa bułka
1 średnia cebula
2 jajka
sól i pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
 
 
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na oleju, bułkę namoczyłam w wodzie i odcisnęłam.  Mięso opłukałam, podzieliłam na kawałki i zmieliłam.  Zmieliłam również ostudzoną cebulę i bułkę. Dodałam jajka, sól i pieprz i bardzo dokładnie wszystko  wymieszałam.

 
 
Następnie podzieliłam na porcje i zwilżonymi w wodzie  rękami formowałam owalne kotleciki, które panierowałam w bułce tartej.
 



Wkładałam na patelnię na silnie rozgrzany tłuszcz.  Zrumieniłam z obu  stron, potem dosmażyłam na małym ogniu.
Można od razu gorące podawać na stół.
 
 
Smakują również na zimno np. z pieczywem. SMACZNEGO! Krys
 

11 komentarzy:

  1. To klasyczne danie jest często u nas w domu, ponieważ bardzo je lubimy. Ja do mięsa dodaję jeszcze natkę pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio często przygotowuję mielone, są świetne, nawet na zimno do kanapek. To też idealne danie kiedy mam ochotę na "prawdziwy domowy obiad" ,do tego tłuczone ziemniaki...MNIAM. Twoje wyglądają bardzo pysznie i soczyście! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam najlepsze kotlety są z karczku. Często robię takie kotleciki, chyba każdy je lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię bardzo mielone ,robię je dość często.Zawsze do nich podaję buraczki i ziemniaczki.Bardzo też lubię mielone z pieczywem. Dla mnie jest to lepsza kanapka niż z najlepszą szynką. A mielone robię tak samo jak Pani.Ja wolę łopatkę.Puszysta

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne... ja doprawiam jeszcze majerankiem...są wtedy bardziej aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz w życiu robiłam kotlety mielone.Ja smażyłam na smalcu , wyszły super. Dziękuję za wspaniały przepis. Młoda Kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Twoje pierwsze kotlety się udały. Życzę powodzenia w dalszym kucharzeniu, Krys

      Usuń
  7. Dodam swoją opinię na temat tych kotletów. Są bardzo smaczne, bo są pulchne i nie suche. Dzisiaj usmażyłam na obiad. A jutro jeszcze dodam do kanapek na chleb. Bardzo takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  8. Kotlety mielone najczęściej kojarzą się z dzieciństwem , dlatego gdy już sami gotujemy - nie ma na to rady - staramy się zrobić swoim dzieciom takie mielone , jak robiły nam babcia i mama. Kotlety wg Twojego przepisu
    właśnie kojarzą się z kotletami robionymi przez moją babcię , mamę i mnie. Gratuluję dobrego i prostego przepisu.:))

    OdpowiedzUsuń