Na zrobienie tych kotletów
zdecydowałam się, kiedy mieliśmy mieć zapowiedzianą wizytę naszych znajomych. Cztery osoby na
obiedzie... co podać? Wtedy przyszedł mi do głowy pomysł na kotlety schabowe, które już kiedyś robiłam. Przepis więc był sprawdzony, dlatego bez wahania podałam właśnie takie kotlety z jabłkami i pachnącym
majerankiem...
Składniki:
4 kotlety schabowe
1 łyżka musztardy (np.
miodowa)
1 – 2 jabłka
1 cebula
masło do smażenia
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
Wykonanie:
Schab po opłukaniu, osuszyłam na ręczniku papierowym. Przykryłam folią i rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i oprószyłam pieprzem i wstawiłam do lodówki.
Cebulę pokroiłam w pół krążki,
jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych w ósemki.
Na patelni rozgrzałam łyżkę
masła. Wrzuciłam cebulę i po chwili dodałam jabłka. Chwilę dusiły się na małym
gazie. Potem wyjęłam na talerzyk.
Kotlety posmarowałam musztardą
tylko z jednej strony i przełożyłam na patelnię na ten sam tłuszcz. Posypałam
majerankiem i smażyłam z obu stron do zrumienienia pod przykrywką. Włożyłam ponownie
jabłka, przykryłam przykrywką i dusiły się na małym gazie jeszcze około 3
minuty.
Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńLubię jabłka i majeranek, więc z przyjemnością bym je zjadła ;-)
świetny obiad:)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robi,taki rodzinny przepis, pyszne są takie kotlety ;)
OdpowiedzUsuńjabłka i majeranek to idealne połączenie do mię, choć z schabowym jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy i szybki przepis, wart wypróbowania:)
pozdrawiam cieplutko:)
Ten przepis pieści moje podniebienie. Niby zwyczajny schabowy a jakże wyszukane danie. Dla mnie bomba. Zjadłbym taki obiad ze smakiem. Pozdrawiam, Max
OdpowiedzUsuńJuż mam odpowiedź na moje pytanie: co zrobię na jutrzejszy obiad? Wspaniale wyglądają te schabowe. Pozdrawiam i dziękuję:)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię najbardziej - proste, a jakże efektowne.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Ja jabluszka dodaje do watrobki, do schabu jeszcze nie probowalam, ale koniecznie musze tak wlasnie zrobic, bo to swietny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziekuj i serdecznie pozdrawiam:)
fajny domowy obiad!
OdpowiedzUsuńKrysiu uwielbiam Twoje pomysły:)))
OdpowiedzUsuńBędą u mnie w niedzielę!
OdpowiedzUsuńFantastyczny obiad :) Jak zwykle, Krysiu, perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł na przygotowanie kotletów schabowych, pysznie :)
OdpowiedzUsuńMam ostatnio tzw fazę na schab... Zwijany, naciagany i na ostro. Jednak takiego nie robiłam a przed nami weekend... I schab w zamrażarce...
OdpowiedzUsuńLubię kosztować, smakować i jeść smacznie przyrządzone dania. To też jest jakby dla mnie. Więc zrobię i będę smakował. Pozdrawiam, Smakosz
OdpowiedzUsuńObiad pierwszorzędny!.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńJabłka i majeranek to połączenie idealne, pyszne danie stworzyłaś
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na schabowe, pysznie się prezentują Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kotlety schabowe. Na pewno go wypróbuję. Pozdrawiam Cię Krysiu.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Już tyle razy się przekonałam, że Twoje mięsno-owocowe połączenia się sprawdzają, że na pewno sobie i takie kotleciki zaserwuję na obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje przepisy przypadły Ci do smaku :)
Usuńciekawy sposób na podanie kotletów, zapisuję! :-)
OdpowiedzUsuńAle cudowne połączenie smaków! Jestem ciekawe jak jabłko współgra z tym, znanym wszystkim, mięsem :D
OdpowiedzUsuńTworzą doskonały duet. Spróbuj, a przekonasz się :)
UsuńO jakie ciekawe połączenie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają i jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńTo zapisuję, świetny przepis...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńświetne urozmaicenie dla zwyklego schabowego, który staje się niezwykły :)
OdpowiedzUsuńTakie konkrety pyszne mój M lubi.
OdpowiedzUsuń