sobota, 21 września 2013

Pieczeń wieprzowa ze schabu

Zatęskniłam za moją pieczenią  ze schabu z sosem, który właściwie sam się wytwarza podczas pieczenia. Pieczeń doskonale sprawdza się jako danie na obiad, albo na kolację pokrojona w plastry i podana na półmisku.  Dzisiaj właśnie zrobiłam na obiad wspaniałą, pyszną pieczeń z sosem. Jeśli upieczecie schab wg tego przepisu, z pewnością każde inne mięso uda się Wam znakomicie.

 

Składniki:
1,2 schabu bez kości
2 cebule
1 łyżka smalcu
Vegeta do smaku (klik)
2 łyżeczki kminku
 
Do sosu:
½ łyżki mąki pszennej
pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Schab umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. W rondlu roztopiłam smalec i na gorący włożyłam mięso. Cebulę pokroiłam w grubą kostkę, wsypałam do rondla i rozłożyłam obok mięsa.

 
 Obracałam mięso, żeby zrumieniło się z każdej strony. Kiedy cebula zaczęła  brązowieć podlałam 2 łyżkami zimnej wody. Zamieszałam. Obróciłam ponownie mięso. Kiedy  podczas pieczenia sos zaczął lekko brązowieć, a mięso ładnie się przypiekło, tworząc rumiano-brązową skórkę, dolałam wodę.  W zależności o wielkości rondla wody można dolać do ½ lub do ¾ wysokości mięsa.
Teraz już czas na dosmaczanie mięsa. Dodałam Vegetę  i kminek (dobry na trawienie  :) ).
 
 

 
Kiedy już sos się zagotował, przykryłam rondel, zmniejszyłam gaz i nastawiłam czas na 1,2 godz. Oczywiście w tym czasie próbowałam sos i pilnowałam, żeby mięso z sosem pomału bulgotało. W czasie gotowania ilość sosu się zredukuje.
Mięso sprawdziłam patyczkiem. Kiedy już było miękkie wyłożyłam na deskę. Pięknie się upiekło.


Jeśli chcecie podać schab w całości z sosem, to po wyjęciu z rondla należy go przykryć  zabezpieczając przed wystudzeniem i zabrać się za doprawienie  sosu.  Natomiast, jeśli chcecie pokroić schab na półmisek i osobno podać sos, to lepiej przestudzić, wówczas łatwiej mięso się kroi.
 
   

Przyprawiłam  sos
Najpierw go zagęściłam. W tym celu wymieszałam pół łyżki mąki i pół szklanki zimnej wody. Roztrzepałam rózgą, żeby nie było grudek i wlałam do gotującego sosu. Wymieszałam sos i przecedziłam przez gęste sito. Przetarłam na sicie pozostałości z cebuli i wypieczonego mięsa i również dodałam do sosu. Doprawiłam do smaku pieprzem.
 
 
 
Mięso pokroiłam w plastry a sos podałam osobno w sosjerce. Tak podany schab zjedliśmy na obiad.

 
 
A tak można również podać na eleganckie przyjęcie dla naszych gości



 
Schab upieczony w ten sposób wyśmienicie smakuje z makaronem, kaszą albo z ziemniakami,  do tego ulubiona surówka.  Obiad smakował wszystkim, a o to przecież  chodziło. Jeśli zdecydujecie się na taki obiad, życzę SMACZNEGO! Krys

26 komentarzy:

  1. Taki schab to najlepszy jaki jadłam. Właśnie pieczony w sosie. A ten podany dla gości to mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Co to jest takie pomarańczowe obok schabu? Jakaś dekoracja? Iwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczeni zrobiłam puree z ziemniaków i papryki (podsmażonej i zmiksowanej). Tak, posłużyły jako dekoracja. Mam nadzieję, że się podoba. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  3. Uwielbiam, z mnóstwem sosu :D I ten kminek <3 Ale cyba najlepszy wieczorkiem na kanapkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Krysiu podoba i to bardzo- do tego stopnia, że chyba odgapię pomysł :)
    Pieczeń wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podoba. Na pewno też będzie smakować. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  5. Ale to wszystko wspaniale wygląda! A co do smaku jestem pewna, że wyborny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam, żeby nie tylko smakowało, ale też żeby było ładnie podane. Dziękuję za miłe słowa, Krys

      Usuń
  6. Ładnie podane,no i ta szpryca ziemniaków,super.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  7. Jest to bardzo fajna odskocznia od zwykłego panierowanego schabu. Zdecydowanie lepsza i zdrowsza tylko wymagająca troszkę więcej czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze pieczenie są właśnie te, pieczone we własnym sosie. Zrobię ją i pokuszę się o zrobienie kolorowego puree. Ładnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczna ta wieprzowinka;) Zrobiłam dzisiaj na obiad.Bardzo smaczne mięsko w sosie , pycha ;) Robi się prosto i wychodzi smacznie. Sos z najbardziej klasycznych polskich sosów do mięsa.Wyszedł znakomity ! Przepis świetny :) POLECAM .

    OdpowiedzUsuń
  10. Za schabem nie przepadam ale chętnie się skuszę na taką pieczeń bo wygląda bardzo soczyście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj na niedzielny obiad zrobiłam schab wg Pani przepisu..Wszystko się udało.Tak jak Pani napisała ,trzeba pilnować mięsa jak się robi sos .Często go dokładnie mieszać "odrywając" od dna.Dopiero jak się zaleje wodą ,i mięso gotuje się na wolnym ogniu,można praktycznie do niego nie zaglądać.Ustawić czas ,a na koniec odcedzić i zagęścić.Bardzo miękki schabik w sosie własnym.Warto go zrobić ,no i porcji jest więcej niż na niedzielny obiad.
    Xawera61

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda znakomicie! I jakie piękne dekoracje - jestem oczarowana!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wygląda ta pieczeń! Oddam wszystkie słodycze za kawałek takiego mięska! Postaram się wyprubować przepis Krystynki, dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobię na święta, bo jest szybki, a wszystkim będzie smakował!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko jest oprucz czasu i temperatury pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest w przepisie. Czas nastawiłam na 1,2 godz. A temperatura? Mięso nie jest pieczone w piekarniku tylko na gazie, więc nie ma potrzeby podawania temperatury. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Elegancka sprawa. Właśnie działam z tematem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mięsa nie solimy? naprawdę wystarczy tylko vegeta? Wygląda pięknie ale czym zastąpić kminek którego u mnie nikt nie lubi, może majeranek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kminek ma charakterystyczny i smak i zapach. Nie każdy go lubi. Można oczywiście przyprawić innymi przyprawami, dobry będzie np. czomber, majeranek, tymianek...
      Pieczeń najlepiej solić (jeśli już) pod koniec pieczenia, w przeciwnym razie twardnieje :)

      Usuń
    2. Bardzo pięknie dziękuję, mam nadzieję że szwagierce opadnie szczęka.

      Usuń