Lubicie żeberka? Myślę, że
tak. Widzę to po tym, jak często odwiedzacie strony właśnie z przepisami na
żeberka. Czytam Wasze komentarze i wiem, że żeberka należą do ulubionych dań
zwłaszcza wśród panów. Dlatego zrobiłam kolejną wersję dania z żeberkami w roli
głównej, tym razem w sosie słodko - pikantnym z nutą chili...
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
listek laurowy
Sos:
120 g brązowego cukru (ok. ½ szklanki)
½ szklanki wody
4-5 ząbków czosnku
¼ łyżeczki chili
5 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki musztardy
Wykonanie:
Do dużego garnka wlałam wodę,
zagotowałam z listkiem laurowym.
Żeberka opłukałam, pokroiłam
na mniejsze kawałki i włożyłam do ganka
do gorącej wody.
Przykryłam przykrywką i
zostawiłam do gotowania na małym gazie na około 45 minut.
W tym czasie przygotowałam sos:
Do rondelka wsypałam cukier i
zalałam wodą. Wstawiłam na gaz i jak
tylko się zagotowało dodałam pozostałe składniki sosu. Wymieszałam i zostawiłam
na małym gazie do gotowania na około 15 minut. W tym czasie sos się zgęścił,
ponieważ część się zredukowała.
Mięso po ugotowaniu wyjęłam z garnka.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Mięso przełożyłam do naczynia
żaroodpornego, zalałam sosem, przykryłam srebrną folią i wstawiłam do
piekarnika na 45 minut.
15 minut przed końcem
pieczenia poodwracałam żeberka na drugą stronę i ponownie wstawiłam do
pieczenia.
Sprawdziłam czy mięso jest
miękkie.
Żeberka wymagały dopieczenia, więc wstawiłam je do
piekarnika jeszcze na 15 minut, tym razem bez przykrycia, żeby się trochę
zarumieniły.
Żeberka są doskonale
upieczone. Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Sos wspaniały delikatnie
słodki z pikantną nutą chili.
Czujecie ten smak? Koniecznie
spróbujcie kolejnej wersji moich żeberek. Życzę powodzenia i jak zwykle...
SMACZNEGO! Krys
Zapraszam po inne przepisy na wspaniałe żeberka:
Żeberka z marynaty (Coca-cola + whisky)
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Żeberka palce lizać :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję przepis :)
Zjadłbym takie na obiad
OdpowiedzUsuńbardzo lubię żeberka :)
OdpowiedzUsuńAkurat wczoraj kupiłam sobie żeberka, żeby je upiec, pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne te żeberka. Wyglądają wspaniale. Z chęcią bym spróbowała. Uwielbiam takie nieoczywiste sosy. Niby słodki, a ma jakąś pikantną nutkę. Żeberka idealnie komponują się z takimi sosami. Sama pamiętam jak raz robiłam właśnie żeberka w sosie miodowym z pistą (ostrą węgierską przyprawą) i były palce lizać.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne. Miłego dnia, Krysiu :)
Już czuję ich smak i aromat!
OdpowiedzUsuńJej, wieki całe nie jadłam żeberek! Ale mi narobiłaś ochoty :))
OdpowiedzUsuńKrysiu wyglądają bardzo apetycznie. Nie jadłam żeberek chyba z pół roku, narobiłaś mi smaku :-)
OdpowiedzUsuńChyba i ja zrobię,bo mój mąż uwielbia żeberka.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Mój mąż bardzo lubi takie mięska :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, sos słodko-pikantny? ekstra! :)
OdpowiedzUsuńoj bardzo lubimy! szczególnie takie :)
OdpowiedzUsuńJa już od jakiegoś czasu mam ochotę na żeberka. One są takie smaczne. Muszę się zmobilizować i je w końcu kupić, bo mi smaku narobiłaś Krysiu. Wspaniała marynata :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego łasuch, on lubi żeberka, zapisuję i serdecznie pozdrawiam...buziaki...
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie robiłam żeberek, pycha obiadek :)
OdpowiedzUsuńtakie żeberka to ja chętnie zrobie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj u nas były tak zrobione żeberka na obiad. Myślałem, że ten sos słodko pikantny to raczej coś delikatnego dla kobiet. Ale się pomyliłem. Wszystko dobrze przemyślane w tym przepisie. Doskonałe żeberka, doskonały sos. Doskonałe danie. Bardzo mi i nam smakowało. Dominik S. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpyszność Krysiu!
OdpowiedzUsuńjuż widzę minę mojego M, który za żeberkami przepada;)
miłej niedzieli życzę i pozdrawiam serdecznie
uwielbiam mięso z żeberek <3
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam żeberek, bo robię rzadko - junior za nimi nie przepada. Ale w dzieciństwie ja też ich nie lubiłam, teraz uwielbiam.
OdpowiedzUsuńMój mąż ostatnio wspominał coś o żeberkach, zaproponuję mu Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńŻeberka, żer palce lizać. Wspaniałe. Polecam:)
OdpowiedzUsuńOj takie żeberka to sama pyszność :D
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Czy jasny sos sojowy można byłoby zastąpić ciemnym?
OdpowiedzUsuńJasny sos jest delikatniejszy w smaku i zawiera odrobinę więcej soli niż ciemny. Potrawy przygotowane z jego dodatkiem nie zmieniają swojego koloru.
UsuńNatomiast ciemny sos sojowy, który jest wszechstronnym sosem i którego używa się do bardzo wielu potraw, jednocześnie zmienia jej kolor na ciemny.
Tak więc zmiana sosu nie wpłynie na smak potrawy.
Pozdrawiam :)
Przepis na pyszne mięso to klucz do serc i smaków! Czyż jest coś lepszego niż pyszny kawałek mięsa na talerzu?
OdpowiedzUsuń