Mięso mielone przyrządzamy na wiele
sposobów. Do ulubionych dań należą kotlety mielone,
tradycyjne, panierowane w bułce tartej i smażone na tłuszczu. Robimy również pulpety, które obtaczamy w mące,
następnie lekko obsmażamy i zagotowujemy w wywarze lub w wodzie.
Dzisiaj mam dla Was kolejną odmianę kotletów z mięsa mielonego, czyli klopsiki,
których z kolei nie panieruje się ani w mące ani w bułce, jedynie obsmaża w
tłuszczu i gotuje w sosie .... Ja wybrałam sos koperkowy
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
(np. łopatka)
1 bułka
mleko do namoczenia bułki
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
Na sos:
2 duże pęczki koperku
200 g śmietany (18%)
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyłam w mleku i
odcisnęłam. Mięso zmieliłam. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 1 łyżce
oleju. Wystudziłam. Czosnek zmiażdżyłam.
Do miski przełożyłam wszystkie składniki. Bardzo dokładnie wymieszałam. Od tego jak starannie wymieszamy naszą mięsną masę zależy czy nasze klopsiki będą puszyste i delikatne. Tak więc ja się postarałam i moja masa nadawałaby się nawet na pasztet.
Zwilżonymi dłońmi formowałam kulki wielkości mandarynek. Układałam na patelnię na rozgrzany olej. Lekko spłaszczyłam widelcem i smażyłam krótko z obu stron na złocistobrązowy kolor.
Szybko zajęłam się sosem
Koperek po umyciu posiekałam. W
rondlu zagotowałam wywar z warzyw. Śmietanę wymieszałam z mąką tak, żeby nie było grudek,
wlałam trochę gorącego wywaru i wymieszałam a następnie wszystko wlałam do wywaru (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). Mieszałam do czasu aż się zgotowało. Wsypałam koperek,
doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Klopsiki przełożyłam do sosu i
pozostawiłam na małym gazie na około 15 minut, żeby ugotowały się wewnątrz i nabrały
smaku sosu.
Mięso jest puszyste, przez co
klopsiki są bardzo delikatne, a sos koperkowy zrobił swoje... dopieścił całą potrawę. Takie
klopsiki możecie zrobić również w sosie pieczarkowym, lub innym Waszym
ulubionym
Koniecznie spróbujcie zrobić
na obiad, a rodzina odwdzięczy się Wam słowem: DZIĘKUJĘ. To będzie najlepsza
nagroda. Ja życzę SMACZNEGO! Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys
Krysiu,
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpeciki i często robię je na różne sposoby, w sosie koperkowym, pomidorowym, grzybowym. Zazwyczaj gotuję porcję na 2-3:).
Zapraszam Cię do wzięcia na mojej stronie udziału w plebiscycie na najprostsze ciasto dyniowe:).
http://lifestyle-plan-by-ann.blogspot.com/2014/10/plebiscyt-na-najprostsze-ciasto-dyniowe.html
Pozdrawiam
Ania
Mmmmm... Zjadałabym... A pęczak jest ulubionym dodatkiem mojego chłopaka do potraw- zamiast ziemniaków :) Robi Pani smaka na pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :) i ten sos koperkowy, aż ślinka cieknie :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPulpeciki to chyba moja ulubiona wersja mięsa mielonego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja lubię w sosie pomidorowym, ale w koperkowym też muszą być pyszne, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu klopsiki pojawiają się dość często. Wystarczy zrobić inny sos, zmienić dodatki i już można wyczarować nowe danie. Dla mnie to danie na obiad idealny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety, to takie domowe danie. U mnie się ich nie smaży, tylko dietetycznie gotuje. Najlepsze z ryżem i morzem sosu :)
OdpowiedzUsuńSos koperkowy to nasz ulubiony. A jak są w nim klopsiki to już śmieją się buzie moich dzieciaków. Jutro zrobię na obiad :))))
OdpowiedzUsuńAle trafiony pomysł. Wczoraj zrobiłam podobne klopsiki w sosie pieczarkowym. Palce lizać. I też były z pęczakiem jęczmiennym:)
OdpowiedzUsuńOprócz steków, rolad czy pieczeni ja też mojej rodzinie podaję pulpeciki, czy tak ja dzisiaj w Pani przepisie klopsiki w sosie. Bo są takie delikatne. Danie wyrafinowane dla (nie tylko) domowej kuchni. Cały zestaw z kaszą. Pozdrawiam, Max
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńdomowe klopsiki w jeszcze bardziej domowym sosie koperkowym, pycha :-)
OdpowiedzUsuńW sosie pomidorowym bardzo często goszczą na naszym stole, muszę wypróbować w sosie koperkowym, bo wyglądają wspaniale :) Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńi to jest to co moje tygryski lubią najbardziej:) choć robię na wiele sposobów to ten klasyk nigdy nam sie nie znudzi:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
I obiadek idealny ! :)
OdpowiedzUsuńKlasyka najsmaczniejsza!!! i pachnie obiadem prosto od mamy,tak mi się kojarzą pulpeciki:)
OdpowiedzUsuńSos koperkowy idealnie tu pasuje. Klopsiki cudownie klasyczne i aż chce się je zajadać już teraz natychmiast :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu takie same danie było, tylko klopsiki gotowaliśmy w wodzie :)
OdpowiedzUsuńAle to było boskie.. mniam, musze przypomnieć mamie o tym!
Oj ślinka cieknie, ale mi apetytu narobiłaś :) a u mnie jeszcze do obiadku daleko... pewnie rybka jakaś będzie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na klopsa :) zgapię przepis :)
OdpowiedzUsuńUwieeelbiam takie dania. U mnie dzisiaj jajka w sosie musztardowym. Pozdrawiam Cię Krysiu ciepło!
OdpowiedzUsuńPyszne nawet na zdjęciach :-)
OdpowiedzUsuńTylko u mnie nie lubią kaszy a ja lubię...Hmmm co tu zrobić ?
Przecież właśnie z kaszą są najlepsze...
A możesz podać swój przepis na wywar z warzyw ?
Najłatwiejszy to podstawowe warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, opiekana cebula). Nie żałuję warzyw. Dosmaczam w zależności od tego na co jest przeznaczony. Często zamrażam. Najczęściej wykorzystuję do sosów, albo specjalnych zup. Pozdrawiam Cię :)
Usuńmniam! jesteś mistrzynią kuchni!
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne, pycha :)
OdpowiedzUsuńMmm. Uwielbiam koperek. Lubię bardzo zupę koperkową, a klopsików nie jadłam jeszcze w takim wydaniu. Jutro sprzedam mamie przepis, bo właśnie przyjechałam do domu rodzinnego. Może sobie przyrządzimy taki przepisik na obiadek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) :)
I do tego ogórcasa, i niomniom! ;)
OdpowiedzUsuńZ sosem koperkowym zawsze smakują wybornie :)
OdpowiedzUsuńo, sos koperkowy to i ja umiem zrobić! ;)))) bardzo lubię takie danie i często robię tylko zamiast klopsików robię pulpety, czyli gotuje , nie smażę :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
O, takie klopsiki to bym chętnie zjadła....smacznie wyglądają, świetny przepis...pozdrawiam Krysiu...miłej niedzieli...
OdpowiedzUsuńPyszne pulpeciki :-) a jeszcze widzę moją ulubioną kaszę pęczak :-)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dan...czesto je robie i tez z kasza:) Smakuje wysmienicie!! Ten koperek rzeczywiscie dopiesza calosc i robi fantastyczny smak i sosu i pulpecikow:) Cos pysznego!!
OdpowiedzUsuńMusze Krysiu sprobowac tym razem wedlug Twojego przepisu, bo ja najpierw pulpeciki gotuje w wywarze, a potem podsmazam na tluszczu przed zrobieniem sosu. Dziekuje za Twoj przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńklopsiki w sosie koperkowym, to nasze ulubione danie - Twoje prezentują się znakomicie, aż ma się ochotę je zjeść, bo tak pięknie wszystko przedstawiłaś, a efekt finalny mówi sam za siebie - pozdrawiam :-)
uwielbiam klopsiki w koperkowym:) potem pieczarkowym, a najmniej chyba w pomidorowym:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam klopsiki w sosie koperkowym, chyba nawet jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Krysiu. Z sosem koperkowym na pewno fantastycznie smakowały :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Pyszne smaki dzieciństwa...:)
OdpowiedzUsuńDobry wieczor. O jaka śmietanę chodzi? Słodka 18% czy kwaśna 18%? Uczę sie gotować i dlatego pytam😀
OdpowiedzUsuńWitam. Używam śmietanę tzw. do zup, sosów. To jest śmietana homogenizowana, lekko ukwaszona. To nie jest śmietanka do ubijania. Można dodać śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu, np.12%. Myślę, że pomogłam? Pozdrawiam :)
Usuń