Kolejna pieczeń, którą postanowiłam zrobić i upiec wg przepisu Dr. Oetkera w
niskiej temperaturze (80 °C) (zobacz tutaj) . Mięso po upieczeniu jest bardzo soczyste i delikatne. Nie wysycha
podczas pieczenia. Nie należy przykrywać go przykrywką, nie ma potrzeby
podlewania sosem ani wodą. Zachęcam Was
do takiego pieczenia. Dzisiaj upiekłam schab z pieczarkami w śmietanie
Składniki:
800 g schabu w kawałku
świeżo zmielony pieprz
sól
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
duża cebula
800 g pieczarek
125 g szynki pokrojonej w
kostkę
250 g kwaśnej śmietany
1 łyżka mielonej słodkiej
papryki
1 łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Nastawiłam piekarnik z termoobiegiem
na 80 °C. Podgrzałam półmisek do pieczenia mięsa.
Mięso opłukałam, wysuszyłam
ręcznikiem papierowym. Posypałam solą i
pieprzem.
Na patelni rozgrzałam oliwę, obsmażyłam mięso ze wszystkich stron i
wstawiłam na podgrzanym półmisku (bez przykrycia) do piekarnika na 3 godziny.
Obrałam cebulę i czosnek,
pokroiłam w drobną kostkę. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w plasterki.
Na tłuszczu pozostawionym na patelni po obsmażaniu mięsa, pół godziny przed
końcem pieczenia zeszkliłam cebulę z czosnkiem, dodałam pokrojoną szynkę a na
końcu pieczarki. Podsmażyłam. Śmietanę przelałam na patelnię i całość dusiła
się około 5 minut. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Po wyjęciu z
piekarnika pieczeń pokroiłam w plastry.
Mięso podałam z pieczarkami i ziemniakami
i zaprosiłam moich gości do stołu. Sądząc
po ich minach, wszystkim smakowało.
Najpierw skusiłam się na ten schab, a teraz pokuszę się o komentarz. Otóż ten pyszny schab z pieczarkami królował wczoraj w naszym domu. Wszystko wyszło delikatne i soczyste. Schab nie był suchy. Idealna propozycja na niedzielny obiad. Zofia
OdpowiedzUsuńSchab wygląda bardzo apetycznie, aż prosi się żeby zrobić coś takiego. Jesteś nie dość że moją ulubioną blogerką, to jak widzę również doskonałą kucharką. Zawsze chętnie korzystam z Twoich przepisów. Agnieszka
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę schab. W tej chwili jest w piekarniku (od godziny). A ja dzielę się moimi spostrzeżeniami. Otóż jestem wręcz przekonana, że będzie bardzo smaczny i właśnie nie będzie suchy (ja kto jest w przypadku schabu). Moje dzieci nie lubią innego mięsa, tylko właśnie chude. Anka
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze. Wszystkie opinie od Was są dla mnie ważne, bo wiem, że trafiam do Was, że korzystacie z moich przepisów, a co najważniejsze smakuje Wam to co ja proponuję. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńPo długim weekendzie, po kiełbaskach i szaszłykach z grila dzisiaj zrobiłam schab z pieczarkami. Przepis godny polecenia, tym bardziej, że pierwszy raz piekłam mięso w niskiej temepraturze. Doskanały pomysł. Smakuje inaczej. Rewelacja. Danusia
OdpowiedzUsuńSmaczny obiad ze schabem w głównej roli. Nie bardzo wierzyłam w to pieczenie tak długo, ale okazało się że warto było. Mam prośbę o podanie przepisu na jakiś dobry, sos do pieczeni. Maja
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zdecydowałaś się na takie pieczenie mięsa. Wkrótce zamieszczę przepis na wspaniały sos. Pozdrawiam, Krys
UsuńWsmakowałem się w ten schab. Godny polecenia.
OdpowiedzUsuńSchabik wygląda smakowicie. I na dodatek z moim ulubionym dodatkiem - pieczarkami. Super!!!
OdpowiedzUsuń~Hala~ Przymierzałam się do tego schabu od pewnego czasu. Upiekłam go w końcu. I nie żałuję. Polecam. Bedę go teraz częściej robić.
OdpowiedzUsuńPani Krysiu, pochwalam Pani schab z pieczarkami. Jest doskonały. Teraz jest moim daniem popisowym. Wszyscy chwalą. Dziękuję za wspaniałe przepisy, a za ten w szczególności, Maja
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod tym komentarzem. Kinga
UsuńMój schabik "dochodzi" w piekarniku. Zdecydowałam się zrobić zgodnie z Twoimi radami. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie to... Dzięki za dobry przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten schab na noworoczny obiad i naprawdę pyszny,a schab jak nie schab -mięciutki,soczysty,super!Na stałe zagości u mnie,mam też zamiar poeksperymentować w ten sposób z innym chudym mięsem.Dziękuję za przepis i pozdrawiam Krysiu.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ten schab jest naprawdę pyszny. Niebawem przedstawię inną wersję pieczenia schabu. Jeśli spróbujesz, to będziesz miała dylemat, który schab jest smaczniejszy :). Chyba oba. Pozdrawiam :)
Usuńwitam.Pani Krysiu prosze pomoc czy ten schabik podlewamy jakims plynem?
OdpowiedzUsuńWitam. Kiedy pieczemy metodą "w niskiej temperaturze" to nie podlewamy mięsa niczym i nie przykrywamy. Pozdrawiam :)
UsuńWitaj, w twoim przepisach podoba mi sie ich prostota, nie ma wymyślanych składników, których nie można dostać mieszkając dalej od miasta. Taka domowa, przepyszna polska kuchnia!!
OdpowiedzUsuń