sobota, 2 listopada 2013

Schab duszony z warzywami

Wczoraj na obiad zrobiłam kotlety schabowe, które postanowiłam udusić w warzywami w piekarniku. Moja duszona z karkówka z cebulą (zobacz) jest bardzo smaczna, pomyślałam więc żeby zrobić podobnie schab, ale z papryką i cebulą. Pomysł okazał się trafny, ponieważ kotlety wyszły „palce lizać” Przekonajcie się i zróbcie takie, albo podobne kotlety ze schabu
  
 
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości (po 150 g)
2 duża cebula
3 kolorowe papryki
2 pomidory
½ szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
oregano
sok i skórka otarta z połowy cytryny
bazylia
sól i pieprz
 
Wykonanie:
Kotlety umyłam, nacięłam brzegi (wówczas podczas smażenia kotlet się nie zawija). Przykryłam folią spożywczą i lekko rozbiłam tłuczkiem, skropiłam sokiem z cytryny, natarłam skórką otartą z wyparzonej cytryny,  solą i pieprzem. Zawinęłam w filię i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
 
 
 
Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Papryki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w grube paski.
 
 

 Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i wyjęłam go kiedy nabrał złocistego koloru. Na pozostałą oliwę włożyłam kotlety i smażyłam z obu stron. Po zrumienieniu przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
 
 
 
Na patelni zeszkliłam cebulę. Dodałam paprykę i mieszając smażyłam około 3 minuty. Dołożyłam pomidory, podlałam bulionem, doprawiłam ziołami, solą i pieprzem. Zagotowałam. Dodałam zrumieniony czosnek, wymieszałam  i całość rozłożyłam na kotletach. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
 
 
 
Po wyjęciu z piekarnika schab z warzywami przełożyłam na półmisek. Do tego podałam kopytka i buraczki z papryką. Obiad był obłędnie pyszny.  
 
 
Schab duszony pod kołderką warzyw stał się miękki i soczysty. A warzywa delikatne. Smak i aromat jaki powstał podczas duszenia wart był zachodu, żeby zjeść taki pyszny obiad.
  
 

 
 
Jeśli  zdecydujecie się zrobić takie kotlety... życzę SMACZNEGO! Krys
 

27 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda przepysznie- szkoda, że muszę sobie tylko smak wyobrazić.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są. To prawda. Szkoda, że nie spróbujesz... Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Świetnie, że zamieściłaś ten przepis. Karkówkę duszoną z cebulą już robiłam i jest fantastyczna. Tak więc w ciemno uduszę dzisiaj ten schab

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością też Wam zasmakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. U nas w domu preferujemy duszone mięsa w sosie. Najlepiej w piekarniku. Ten schab też znajdzie się na naszym stole. Wygląda i ładnie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również chętniej piekę niż smażę :-) Za schabem nie przepadamy, ale ten Twój chętnie wypróbuję !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny super pomysł na schab. Zrobiłam dzisiaj na obiad , wyszło przepyszne danie , rodzina była zadowolona :) Ten schab w warzywach jest niesamowicie smaczny :))
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że korzystasz z przepisów i potrawy smakują. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Schab należy do suchych mięs, ale duszony z warzywami przejmuje z nich to co najlepsze: aromat, nawilżenie i końcowy smak potrawy. Przepis uważam za bardzo udany. Pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  7. nie tylko smaczne dani, ale i bardzo ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem podobny schab,faktycznie wychodzi bardzo smaczny i soczysty.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny przepis! Jak tylko zjemy pierogi, które wczoraj zrobiłam, zabieram się za to mięso :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za tradycyjnym schabowym, ten natomiast z przyjemnością skosztuje! Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
    xxx
    W sensie, że przykryłaś pokrywką żaroodpornego naczynia? Czy że warzywami przykryłaś mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przykryłam przykrywką i wstawiłam do piekarnika. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Aha i myślałam, żeby dodać parę pokrojonych pieczarek, nawet kupiłam już, zaraz zamierzam brać się za przyrządzanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można dodać pieczarki. Pełna dowolność. Ja proponuję a Wy urozmaicacie wg własnych smaków.

      Usuń
  13. O, to ja już piekę i nie przykryłam, chyba nic się nie stanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Para, która wytwarza się podczas duszenia mięsa pod przykryciem, zatrzymuje się pod pokrywką i przenikając w głąb tkanki powoduje, że mięso jest miękkie i soczyste.

      Usuń
  14. Krysia dziś wykorzystałam twój przepis na mega pyszny obiad z schabem :)) Było takie dobre a jeszcze na jutro (o dziwo) zostało :)) Luby już nie mógł się doczekać jak poczuł mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Marcelinko że Wam smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Witajcie. Szukałam pomysłu na obiad dla mięsożernej rodziny, ja sama mięsa nie jem a schabu nigdy nie dusiłam ani nie piekłam :( na jaką temperaturę nastawić piekarnik? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ślepota, już się doczytałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na niedzielę na obiad zrobiłam taki właśnie schab duszony z warzywami wg pani przepisu. Wszyscy zajadali i chwalili. Wyszło tak smacznie, że polecam każdemu, kto lubi schab :) Edyta

    OdpowiedzUsuń