sobota, 15 lutego 2014

Schab pieczony w porach z kolorowym pieprzem

Z radością prezentuję schab pieczony zupełnie inaczej. Ponieważ „zabawa” w odkrywanie myśli moich gości nt. przepisów kulinarnych trwa nadal, dzisiaj dalszy ciąg pieczenia mięsa  z małą podpowiedzią ilości składników. Otóż, dzisiejsza potrawa miała w składnikach podane tylko: kolorowy pieprz i zielone warzywa (oprócz mięsa, oczywiście). Przygotowałam pyszne danie obiadowe dla moich gości, które okazało się tak zaskakujące, że oni sami mieli trudność w odgadnięciu co im przygotowałam :)  



 Składniki:
1 kg schabu
1 szklanka bulionu (klik)
2 długie pory
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
ziarenka kolorowego pieprzu
½ szklanki bitej śmietany
2 łyżki mąki
 
Wykonanie:
Mięso po opłukaniu osuszyłam ręcznikiem, posoliłam,  oprószyłam pieprzem, przełożyłam do miseczki, przykryłam folią i wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 190 ° C.
Na patelni rozgrzałam smalec, włożyłam mięso i obsmażyłam krótko z każdej strony, żeby zachowało soczystość. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam gorącym bulionem, przykryłam przykrywką i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
 
Pory oczyściłam, zdjęłam wierzchnie liście, umyłam, porozdzielałam i blanszowałam we wrzątku około 2-3 minuty. Na bawełnianej ściereczce liście ułożyłam  tak, aby zachodziły na siebie. Schab po osączeniu z wywaru przełożyłam na liście pora i przy pomocy ściereczki zwinęłam w liście jak roladę. Wykorzystałam pozostałe liście, w które również zawinęłam „pakunek” ze schabu, w ten sposób mięso było z każdej strony dokładnie zawinięte. Ponownie włożyłam do naczynia  z wywarem i znów wstawiłam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Kiedy mięso już było miękkie (sprawdziłam patyczkiem) wyjęłam naczynie z piekarnika i pozostawiłam do wystudzenia. 

 
Sos, który się wytworzył podczas pieczenia przelałam do rondelka, zagotowałam, dodałam ubitą śmietanę wymieszaną z mąką, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam.
Pozostałe kawałki pora, pokroiłam w skośne plasterki i podsmażyłam z obu stron na maśle, przesypując solą i kolorowym pieprzem.
Pieczeń wyłożyłam na półmisek posypałam ziarnami pieprzu i obłożyłam podduszonymi  na maśle kawałkami pora.
 

Sos podałam osobno w sosjerce.
 


  
Danie jest wyjątkowe i smaczne. Smak pora, który wniknął do mięsa jest delikatny. Schab dzięki liściom pora stał się soczysty i pachnący a pieprz, którego nie żałowałam dodał smaczku całej potrawie. Przekonajcie się J SMACZNEGO! Krys

23 komentarze:

  1. Zgadzam się, danie jest absolutnie wyjątkowe, ciekawie skomponowana smakowo. Mimo,że za schabem nie przepadam,przepis wykorzystam, bo mój Małż(On)ek uwielbia "świninę" .

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł Krysiu! Pierwszy raz widzę taki schab w porach, musi smakować fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu schab wygląda pysznie!!bardzo mi się podoba ten sposób:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab wyjątkowy, na wyjątkową okazję. Taką właśnie mam. Więc zmieniam plany i dzisiaj podam tak upieczony schab na obiad. Wykwintne danie. Pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pomyślałabym, żeby w ten sposób zrobić schab. Uważam, że ten przepis jest fantastyczny. Widać, że schab jest bardzo soczysty i na pewno go przetestuję u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie gotujesz, będę podglądać...pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonale wygląda ten schab, ale u nas preferujemy karczek, więc chętnie przyrządzę go wg tego przepisu. AM

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda w tym zielonym wdzianku :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczny kawałek mięska :) Mniamm!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. o ja..! Ależ pomyślane-podoba mi się!

    Z chęcią wypróbuje, schab w tej postaci musi powalać ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny schabik! Goście muszą czuć się bardzo rozpieszczani :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda, a ja schabiku nie mogę jeść...buuuu. Pozdrawiam Cie Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny pomysł i na pewno do wykorzystania :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbuję przy najbliższej okazji, bo zapowiada się bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie, muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, nie znałam, ale widzę, że wart wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł na schab - wygląda niezwykle apetycznie :) Zjadłabym kanapeczkę z kawałkiem takiego mięsiwa :) Same pyszności :)) Jak zwykle - piękne fotki , aż miło się patrzy !!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten schab wygląda rewelacyjnie. Chciałbym tak umieć gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ula- Jadłam kiedyś taki schab, był pyszny, przepis był owiany tajemnicą. Cieszę się, że podałaś recepturę, na pewno go przyrządzę. Mam właśnie w lodówce słuszny kawałek schabiku, a w ogrodzie piękne pory. Będzie pyszny niedzielny obiad.

    OdpowiedzUsuń