sobota, 14 września 2013

Surówka z marchewki i chrzanu

Lubię podpatrywać, smakować i chwalić (jeśli smakuje) czyjeś potrawy. Dzięki temu stałam się kolejną właścicielką wielu doskonałych, często banalnie prostych przepisów na dania przede wszystkim smaczne, na takie, które mogę Wam moi Kochani zaprezentować i polecić jako danie główne, deser, albo przystawkę. Tak właśnie jest dzisiaj. Chcę Wam zaproponować przepis na szybką, smaczną, raczej...bardzo smaczną surówkę z marchewki i chrzanu, który dostałam od sympatycznej pani z nadmorskiego pensjonatu


 Składniki:
6 marchewek
1 duże winne jabłko
3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
2 łyżki śmietany
sól
pieprz

Wykonanie:
Marchewki i jabłko obrałam i starłam na dużych oczkach na tarce jarzynowej. Dodałam chrzan, śmietanę i sól oraz pieprze do smaku.


Wymieszałam, przełożyłam do salaterki i gotowe.

  

 
 
Doskonale pasuje do dań z mięsem i sosem. Ja podpowiem, że ta surówka jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Więc życzę SMACZNEGO! Krys
 

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam tą surówkę, doskonale pamiętam ją z barku na studiach, tylko była tarta na drobnych oczkach ,rewelacja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację na drobniejszych oczkach starta marchewka jest smaczniejsza. Moja tarka ma ogólnie wszystkie średnie oczka, dlatego w opisie napisałam duże (są największe w tej tarce). Dzięki za podpowiedź i pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Ach, jadłam kiedyś taką surówkę. Pyszna ze względu na słodycz marchewki i charakterystyczny smak chrzanu. Świetny przepis. Dzisiaj zrobię na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chrzanem to jeszcze nie jadłam marchewki choć już słyszałam ze jest pyszna. Za to jadłam marchewkę z czosnkiem i powiem ze tez jest rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe zestawienie. Muszę kiedyś spróbować. Zawsze to coś nowego i jakaś odmiana, Krys

      Usuń
  4. Taka łatwa, taka szybka w przygotowaniu, a jeszcze szybsza w jedzeniu. Pyszna. Polecam. Już zjedlismy

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo zdrowie :) z chrzanem nigdy nie robiłam. Marchewkę mieszałam zazwyczaj z jabłkiem lub selerem. Muszę wypróbować połączenie, które proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewka ,tradycyjnie dobra jest do kotletów schabowych.Nie wiem dlaczego. Przyzwyczajenie ? Ale jest to ciągle zestaw ,który lubię ,choć robię go raz na 2-3 miesiące. Puszysta

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka surówka jest faktycznie szybka do zrobienia i jest bardzo smaczna.Zrobiłam ją wg Pani przepisu i polecam wszystkim czytającym ten blog ( nie tylko).Można ją jeść codziennie - znakomita i zdrowa.
    Młoda Kuchareczka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam....mniam...Moja ulubiona surówka. Mogę ją jeść do każdego dania z mięsem.Zrobiłam wg Twojego przepisu , tylko ja do tych 6 marchewek dałam 2 jabłka.Reszta tak samo.Pychota....Jak już pisałam , ale przypomnę : warto penetrować Twoje przepisy.Jak do tej pory - za co się nie wzięłam - to wszystko wyszło smacznie.Ja z moją rodzinką dziękujemy:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta surówka jest rewelacyjna zawsze kiedy jestem w restauracji nie zamawiam żadnej innej tylko taką i sama robie taką w domu, Iza

    OdpowiedzUsuń
  10. surówka fantastyczna, będzie gościć na moim stole dość często :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja ulubiona surówka od dzieciństwa, mogę ja jeść nawet samą :) Bez jabłka również pyszna, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybka w przygotowaniu,tania,bardzo smaczna, zdrowa...nie znam osoby której by nie smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka porostu cudo.Ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi nie smakuje

    OdpowiedzUsuń