DANIA JARSKIE

Dania jarskie nie są mało atrakcyjnym substytutem potraw zawierających mięso, lecz odrębnym ciekawym działem sztuki kulinarnej. Różnorodne przepisy w tej kategorii pozwolą wegetarianom cieszyć się rozkoszami dań z patelni i eksperymentować z farszami, które odpowiadają ich indywidualnym potrzebom


____________________________________________________________






Kotlety z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek



Warzywne „potworki”, czyli warzywa w cieście naleśnikowym, smażone w głębokim tłuszczu







Pulpeciki serowo-pieczarkowe



Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami 



Jajka, jajka... sadzone, smażone...






Vol Au Vent,  czyli...francuskie paszteciki

Placki ziemniaczane a'la pizza


Racuszki ziemniaczane


Ryżowe racuszki


Placki ziemniaczane na drożdżach


Patisony faszerowane soczewicą i pieczarkami


Knedle ze śliwkami


Bakłażany faszerowane kurkami


Jajecznica z kurkami


Placki z fasolką szparagową


Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem


Młoda kapusta z koperkiem i marchewką


Placki ziemniaczane z orzechami






  










 


  


 






  

  


  






8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten serek. Często go robię. Dodaję dużo kminku. Taki smakuje mi najbardziej. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ten serek. Ja kupuję ser, stawiam (na przeczekanie) i robię. Pyszny. Czasami robię z pieczarkami. Hania...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiego przepisu na kotlety pieczarkowe. Dla mnie jak znalazł, ponieważ jestem wegetarianką. A takie kotlety które "udają" mięsne to dobre rozwiązanie. Dzisiaj je zrobię. Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na kotlety pieczarkowe wydaje sie bardzo ciekawy. Zastanawiam sie tylko czy surowe pieczarki nie beda puszczaly za duzo wody podczas smazenia i powodowaly rozpadania sie kotletow...czy bulka tarta na tyle dobrze wiaze farsz ze nie bedzie z tym problemu?

    Pozdrawiam,
    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią. Cieszę się, że przepis się spodobał. Mam nadzieję, że kotlety będą smakowały. Proszę bez obaw przygotować wg przepisu. Bułka tarta zwiąże masę na tyle, że pieczarki nie puszczą soku. Ich konsystencja (podczas przygotowania i po usmażeniu) przypomina mięsne kotlety mielone. Pozdtrawiam, Krys

      Usuń
  5. Witam :) polecam krokiety z kapustom i pieczarkami są przepyszne miałam zaszczyt kosztować wykonania Pani Krysi na prawdę zna się na rzeczy więc śmiało polecam wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku wszystko bym zjadła :) Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez wszystko bym zjadła :) Tak wszystko pięknie podane i bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń