BABY, BABKI, BABECZKI... MAZURKI I PASCHY


Wielkanocne wypieki to przede wszystkim baby, babki, mazurki. Te ciasta zawsze kojarzą się ze świętami wielkanocnymi.
Kiedyś baby musiały być przeważnie drożdżowe. Dzisiaj pieczemy na różne sposoby i na różne smaki. Są babki jogurtowe, korzenne, z owocami, z polewą lub bez...
Niech fantazja piekarnicza nas nie ogranicza


___________________________________________________________________












Baba wielkanocna z rodzynkami w rumie



Babka w pomarańczach



Drożdżowa baba zaparzana



Warstwowa baba bakaliowa


Babka maślaną z czekoladą



Babeczki waniliowe z malinami

Babeczki w marcepanowe kwiatuszki



Jogurtowe babeczki o smaku cytrynowym




































________________________________________________







2 komentarze:

  1. Krysiu, nawet nie wiesz jakiej ochoty narobiłaś mi na te drożdżowe baby!!! już się nie mogę doczekać świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zna pani jakiś przepis na babkę gotowaną?

    OdpowiedzUsuń