poniedziałek, 17 lutego 2014

Rolada z dorsza

Lubię ryby, lubię pasty rybne. Czasami coś mieszam, dodaję żeby urozmaicić podaną rybę. Moja Mama często zaskakiwała nas pomysłowymi kombinacjami na różne dania. Dzisiaj jeden ze sposobów na złamanie tradycji, że ryba musi być tylko smażona, albo tylko w galarecie. Spróbujcie zrobić roladę z dorsza. Bardzo smaczna ryba, ładnie podana sprawdzi się jako danie na kolację, śniadanie  lub jako przystawka...
 
 
 

 
 
Składniki:
1kg filetów lub polędwicy z dorsza (mintaja, morszczuka)
2 jajka ugotowane
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
3 ogórki konserwowe
15 dag pieczarek
pól pęczka koperku
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 -1,5 l wywaru warzywnego
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Polędwicę z dorsza  opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce. Koperek i ugotowane  jajka bardzo drobno posiekałam. Pieczarki chwilę pogotowałam i po wystudzeniu drobno pokroiłam. Ogórki również pokroiłam w drobną kosteczkę. Do zmielonej ryby dodałam posiekane składniki, bułkę tartą, surowe jajko, doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam.
 
 
 
Bawełnianą ściereczkę zmoczyłam w  wodzie, środek wysmarowałam masłem. Na środku położyłam masę rybną i zrolowałam ściereczkę, oba końce związałam jak cukierek  bawełnianą nitką i przełożyłam do rondla, do którego wlałam gorący wywar warzywny. Wstawiłam na 1 godzinę do gotowania na bardzo malutkim gazie.
 
 
 
Po wyjęciu i wystudzeniu włożyłam do lodówki.
Kiedy już całkiem  rolada wystygła odwinęłam ją ze ściereczki...
 
 
 
... pokroiłam w plastry i ułożyłam na półmisku.
 
 
 
 
 
Kto się oprze tak podanej rybie? Nawet dzieci chętnie ją zjadają. Myślę, że nie trzeba Was długo namawiać, żebyście spróbowali tak przyrządzoną rybę. Życzę SMACZNEGO! Krys

26 komentarzy:

  1. Ja bardzo lubię ryby, mnie nie trzeba namawiać do wypróbowania Twojego przepisu:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobną roladę robiła moja mama i tak przemycała nam ryby. Zapomniany przepis. Teraz go odkurzę dzięki Tobie. Świetnie wygląda na zdjęciach. Vega

    OdpowiedzUsuń
  3. Super rolada,profesjonalne wykonanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Och cudnie wygląda ta rolada. Nie dość, że smaczna to tak zachęcająco ją pokazałaś. Zrobię ją, żeby nie wiem co:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam rybki, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu, roladka prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorsz to nasza ulubiona rybka i bardzo chętnie spróbowałabym takiej roladki:)pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz widzę taką roladę, świetny pomysł! Też uwielbiam ryby, więc chętnie zrobiłabym taką na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ryby bardzo lubię, wiec na pewno wypróbujemy tych pyszności. Mąż przygotowuje czasem pyszne klopsy rybne. Pozdrawiam Cie Krysiu ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak apetycznie wygląda ta rolada! :) Ciekawa jestem smaku, bo nigdy takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł. Nigdy takiej nie robiłam, nawet nie próbowałam! Myślę, że skuszę się na taką w najbliższym czasie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. podsunę pomysł Mamie, uwielbia wszelkie dania z ryb

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała rolada, Krysiu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie lubię mielonej ryby, mam złe skojarzenia ;( poczekam na inny przepis :)

    pozdrawiam
    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ryby, z pewnością kiedyś skorzystam z przepisu :-)
    Obserwuję!

    http://itsmyowncatwalk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. coś czuję, że byłabym zachwycona jej smakiem :)
    W końcu dzięki dorszowi zaczęłam się przekonywać do ryb! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ mi narobiłaś smaku na rybkę Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, jutro biegnę po dorsza, wspaniały przepis, uwielbiam ryby i ciągle chce nowe przepisy, ten jest dla mnie nowy:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Znakomity pomysł na rybę! Jeszcze takiej roladki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja robię tak podobnie ,rolada jest pyszna ,warto się skusić do zrobienia jej ,trochę wymaga poświęcenia , ale warto :)) Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis, muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Krysiu, u Ciebie ciągle coś pysznego :)!

    OdpowiedzUsuń