sobota, 18 października 2014

Chałka z... makiem, z sezamem

Najładniejsza bułka wyplatana warkoczem z ciasta drożdżowego. Na pewno nie raz jedliście i znacie ten smak. Ta bułka zwana chałką jest ulubionym pieczywem śniadaniowym, do którego można podać coś słodkiego np. marmoladę, dżem. Czasami wystarczy samo masło. Moje chałki obsypałam ziarnami maku i sezamu. Mam nadzieję, że zachęcę Was do upieczenia takich chałek. Zajmuje niewiele czasu (nie licząc wyrastania ciasta) a ile radości.... J

  
 
 Składniki:
225 ml mleka
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
15 g świeżych drożdży
625 g mąki pszennej
75g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
75 g roztopionego masła
3 łyżki miodu
3 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki ziarenek maku
2 łyżeczki ziarenek sezamu

Ponadto:
1 jako do wysmarowania chałek
 


Wykonanie:
Mleko zagrzałam do temperatury pokojowej razem z ekstraktem waniliowym, rozpuściłam w nim drożdże. Do misy przesiałam mąkę (625 g) z solą, wymieszałam.  Podczas mieszania dodawałam po kolei pozostałe składniki:  mleko z drożdżami, roztopione (wystudzone) masło, miód i jajka i żółtko. Następnie resztę (75 g) mąki w trzech porcjach. Teraz już tylko pozostało dobrze wyrobić, żeby ciasto nie kleiło się do misy i rąk.
 

Przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam zwilżoną ściereczką i pozostawiłam na ok godzinę do wyrośnięcia.



Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość,  wyjęłam z miski, zagniotłam, podzieliłam na 6 kawałków. Każdy rolowałam na kształt wałeczka długości około 35 cm.


Składałam po 3 wałeczki i uplotłam warkocze. Końce podłożyłam pod spód chałki. Tak samo uplotłam drugą chałkę. Obie przełożyłam na blaszkę, na natłuszczony papier do pieczenia. Ponownie przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na kolejną godzinę.


Piekarnik nastawiłam na 200 °C (g/d)
Kiedy chałeczki wyrosły, wysmarowałam je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, obsypałam ziarenkami maku i sezamu. Wstawiłam do piekarnika  na około 30 minut.
Jest to jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast drożdżowych.

 







Takie chałeczki doskonale smakują z masłem i miodem, który można zastąpić dżemem, najlepiej własnej produkcji. Wyobrażacie sobie takie pyszne kromeczki chałki na śniadanie i do tego kakao?
Ummm, mniam. Spróbujcie... Życzę SMACZNEGO! Krys







Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


41 komentarzy:

  1. Chałkę kocham, nigdy nie robiłam sama i chyba nabieram ochoty :) Wersja z makiem-rezerwuję sobie połówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna na śniadańko z miodem lub dżemem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo...! :) ja zawsze chałkę z kruszonką, a tutaj mak i sezam.. dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu dobrze, że mój ślubny nie widzi Twojej chałki, bo obiecałam mu że upiekę moją domową tylko ciągle czasu brak:) a na śniadanie nie ma nic lepszego jak domowa z miodem i kakao:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły piękne :) Lubię chałki, mogę je jeść w ogromnych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam Uwielbiam takie pieczywo do tego szklanka mleka i jest ok:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. cudna ta chałka! świetnie, że pokazałaś jak zwijać :-) w takim razie robię w przyszłym tygodniu :-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe! Wygląda tak kusząco, że już czuję jej zapach, a oczami wyobraźni odlatuję do stanu, w którym trzymam ją w dłoni, lekko posmarowaną masełkiem i udekorowaną miodem. :) Rewelacja.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe chałeczki Krysiu :-) do schrupania :-) z masełkiem, miodem lub dżemikiem pyszności :-) pozdrawiam i życzę miłego dzionka :-) ja popijam drugą kawkę, tak jakoś sennie dzisiaj :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ mi ślinka cieknie oj oj oj :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Chałeczka zapleciona perfekcyjnie! Musi być pyszna z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie wygląda i smacznie.Miłej soboty,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Prześliczne wyszły ci chałki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmmmmmm ,domowo i pysznie !!!! :)
    Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)
    __________________________________
    www.stylowo40.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. trochę masła do nich i nic więcej do szczęścia nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda Krysiu przeeepysznie!!! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne i pyszne, idealne na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Do tego dżemik i kawa z mlekiem i śniadanie gotowe:). Ale mi narobiłaś Krysiu smaku:).

    OdpowiedzUsuń
  19. Mak, sezam- od razu kojarzą mi się obwarzanki- a je uwielbiam. Pyszności. Twoja chałka musiała być przesmaczna. Najlepsza. Taka domowa, nic się nie równa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wzorowo zaplecione chałeczki! Ja zazwyczaj piekę z kruszonką, podaję z masełkiem i obowiązkowo z kakao! Ależ nabrałam ochoty na mięciutką, pachnąca chalkę! Kusisz Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po co ja tu zaglądam tak późno /jest prawie 3 w nocy/, zrobiłam się głodna, wygląda bardzo apetycznie...pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszne pyszności. Wyglądają wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam domowe chałki, sama upiekłam wczoraj cynamonową :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No i masz ,muszę upiec ,nie da rady patrzeć tylko na twoje zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie zapleciona i rumiana :) na śniadanko pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Śliczne warkocze, chałka kojarzy mi się z dzieciństwem i babcią ;) Pyszne wspomnienia!

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne warkocze, jakie zgrabne. Krysiu jesteś perfekcjonistką! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wspaniale wygląda. Lubię z masełkiem i poranną kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  29. chałeczki bardzo lubię, choć rzadko piekę :(

    OdpowiedzUsuń
  30. pysznie wygląda i tak zapewne smakuje!!:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyśmienity blog :-) Twoja chałka bardzo zdrowo i pięknie podana :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudowności, idealna do tostów francuskich :)

    OdpowiedzUsuń
  33. moja ulubiona na śniadanie, bardzo kształtna!

    OdpowiedzUsuń
  34. Mmmm, wygląda obłędnie! Uwielbiam chałki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. jej...moja córka uwielbia chałkę, chętnie bym taką zrobiła tylko nie wiem czy dam radę:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Chałki jak malowane, do tego kubek kakao i ja jestem w niebie.

    OdpowiedzUsuń
  37. dzisiaj zrobiłam chałke wyszła bardzo pyszna

    OdpowiedzUsuń
  38. Pyszna bułeczka do kubeczka mleczka:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wczoraj upiekłam takie chałki. Nie ma nic lepszego na śniadanie. Są pyszne. Nie poprzestanę na jednym wypieku, bo rodzina się domaga jeszcze i jeszcze. Dziękuję za ten przepis. Już zapiszę na stałe. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń