wtorek, 28 kwietnia 2015

Ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy

Podobnie jak ekstrakt waniliowy, tak i cytrynowy i pomarańczowy najlepiej jest zrobić w domu.
Przedstawiłam już w jaki sposób zrobić taki domowy ekstrakt waniliowy, dzisiaj czas na cytrynowy i pomarańczowy. Zrobiłam je jednego dnia.
Jest to najłatwiejszy produkt jaki można szybko uzyskać domowym sposobem. Jedynie trzeba dać im trochę czasu, żeby nabrały koloru i aromatu.
 

Składniki na ekstrakt cytrynowy:
1 duża cytryna
125 ml wódki 45%
125 ml wody
szklana karafka z korkiem
 
Składniki na ekstrakt pomarańczowy:
1 duża pomarańcza
125 ml wódki 45%
125 ml wody
szklana butelka z korkiem
 
Wykonanie:
Cytrynę i pomarańczę sparzyłam, wyszorowałam i obrałam cieniutko ze skórki  (za pomocą nożyka do obierania  jarzyn). Ważne jest, żeby uzyskać tylko samą skórkę bez białej warstwy podskórnej  zwanej albedo.
Skórki pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam jedną do karafki, drugą do butelki i zalałam wódką wymieszaną z wodą. Szczelnie zamknęłam. Wymieszałam potrząsając karafką i butelką. Odstawiłam  w ciemne, chłodne miejsce. Nie do lodówki.
Po około 2 tygodniach można używać do ciast, deserów... Ale najładniejszej barwy i aromatu nabiera po około 2 miesiącach.
 
Moje ekstrakty na drugi dzień wyglądały tak:
 


 
Dobrze jest czasami wstrząsnąć karafką/butelką, żeby przemieszać. Po uzyskaniu odpowiedniego aromatu nasz koncentrat jest gotowy do użycia. Skórki można dodawać np. do deserów. Powodzenia! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

33 komentarze:

  1. Świetny pomysł Krysiu, nigdy nie robiłam domowego aromatu, choć się przymierzam. Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysl Krysiu 😊 lepsze nasze domowe wyroby niż sklepowe..pozdrawiam i zajrzyj do mnie czasem www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często używam ekstraktu cytrynowego czy też pomarańczowego do wypieków. Zawsze kupuję do w sklepach, niestety, ale muszę w końcu pokusić się o zrobienie własnego, tym bardziej, że przepis mam jak podany na tacy. W dodatku zostają nam skórki do wykorzystania w wypiekach lub deserach. Wspaniały pomysł. Pozdrawiam ciepło. Madzia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam,że może zrobić je tak prosto w domu-skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny przepis! Nawet nie przypuszczalam, ze to takie proste i latwe do wykonania. Musze koniecznie zrobic takie eksrtakty, bo najlpsze to wlasnej roboty!

    Dziekuje Krysiu za ten przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje Krysiu za te przepisy. Zrobię sobie :-) przyda się do wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Waniliowy gotowy - rewelacja! czas na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super :)) Będziemy robić :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne! I jakie masz piękne buteleczki :) Ekstrakt cytrynowy by u mnie bardzo szybko zniknął :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł, na pewno ciasta będą pyszne z takimi ekstraktami

    OdpowiedzUsuń
  11. O, i tego mi było trzeba, dziękuję Krysiu za te cuda :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne podziękowania za wspaniały przepis. To są bardzo cenne przepisy. Oczywiście korzystam z nich a Panią podziwiam za taką skrupulatność, dokładność i estetykę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny sposób. Aromacik takiego wypieku, czy kremu musi być super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. pomysł rewelacyjny, choć ja nie używam alkoholu- na razie, w końcu i to się zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobię chyba wszystkie, które nam zaserwowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  16. domowe przetwory najlepsze! Świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. muszę zrobić, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Super! U mnie właśnie dojrzał ekstrakt miętowy - idealny na lato :) A waniliowy sobie dochodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo przydatne przepisy, na pewno są wiele zdrowsze od tych kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wow!!! cudowny, domowy, najlepszy!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Krystynko, bardzo się cieszę z tych przepisów, wszystkie trzy ekstrakty będę robić wkrótce, dziękuję za pożyteczny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pomarańczowy robię czasem, musze wypróbować cytrynowego

    OdpowiedzUsuń
  23. Domowe ekstrakty są najlepsze, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Genialne, a przecież takie proste, już zapisuję przepis, na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Krysiu! ale narobiłaś mi ochoty, aby zrobić taki domowy ekstrakt :) jutro wyjeżdżam na majówkę, ale zaraz jak wróce biorę się do roboty:D

    OdpowiedzUsuń
  26. wspaniałe, muszę zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Waniliowy mam zrobiony, więc może się skuszę i na takie. Swój to jednak swój.

    OdpowiedzUsuń
  28. No pewnie, że zrobiłam. Co tu chwalić trzeba zrobić. Wspaniały. Nie kupię ze sklepu. Świetny przepis., Wspaniały blog. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ekstrakt waniliowy robię. Teraz muszę sobie zrobić na próbę cytrynowy i pomarańczowy.

    OdpowiedzUsuń