środa, 17 czerwca 2015

Bulion drobiowy wg przepisu Gordona Ramsay’a

Nie ma lepszego przyprawienia zupy czy sosu jak właśnie domowym bulionem, który nie zawiera glutaminianu sodu i innych niezdrowych składników. Dzisiaj przedstawiam kolejny sposób na zrobienie bulionu, tym razem drobiowego
 

 
 Składniki na 1,5 l bulionu:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie marchewki
1 cebula i 1 por
2 łodygi selera naciowego
1 listek laurowy
1 gałązka tymianku
2 ząbki czosnku
2 łyżki puree z pomidorów (passaty)
ok 1,2 kg kurczaka zagrodowego (oczyszczonego)
sól i pieprz
Ponadto: oliwa z oliwek
  
Wykonanie: 
Warzywa obrałam i umyłam. Pokroiłam marchewkę, cebulę, seler i por. Czosnek oczyściłam z łupinek.
W dużym rondlu rozgrzałam oliwę, wrzuciłam warzywa, tymianek i czosnek.   Trzeba mieszać, żeby warzywa się nie przysmażyły, mają się tylko zeszklić i zmięknąć. Ponownie wymieszałam i dodałam puree z pomidorów. Pozostawiłam jeszcze chwilę na gazie. Włożyłam kurczaka, zalałam ok. 2 litrami wody, wrzuciłam listek laurowy, przyprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam na gaz do zagotowania.
 
 
Po zagotowaniu zebrałam „szumy” z wierzchu i zostawiłam do gotowania na malutkim gazie na około 1 godzinę.
 

Bulion odstawiłam do lekkiego wystudzenia a następnie przecedziłam przez sitko. Można jeszcze przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso można wykorzystać do zrobienia np. pierogów, a resztę wyrzucić.
Bulion przelałam do pojemniczków do lodu. Zamknęłam i włożyłam do zamrażarki.
 
 
Takie kostki po zamrożeniu przekładam do woreczka foliowego i mam gotowe do zaprawiania zup i sosów. Można przechowywać je w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Ten sposób przygotowywania domowych bulionowych kostek drobiowych sprawdził się już w mojej kuchni, więc zachęcam Was do zrobienia, bo warto. Krys

 
Polecam również:
 
Przepis pochodzi z książki Gordona  Ramsay’a  Szef kuchni po godzinach

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

22 komentarze:

  1. Podsmażane warzywa najlepiej oddają smak :) Musi być niezwykle aromatyczny i pyszny ten Twój bulion, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To duże ułatwienie, raz, dwa można zrobić domową zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy najlepszy. Też robię podobny i mrożę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapakowałam w kostki już bulion warzywny. Na pewno zrobię ten drobiowy. Kapitalny pomysł. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł. Muszę zrobić :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mrożone kostki bulionowe uważam za genialny pomysł, muszę takie zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny pomysł :) Aż ślinka cieknie :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też robię domowy bulion. Jest najlepszy i nadaje się do tylu potraw. Warto mieć zapas:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny bulionik, najczęściej przygotowuję właśnie drobiowy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. taki domowy bulion nie ma sobie równych! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietny pomysl, takie kostki bez grama szucznych skladnikow, bez szkodliwej chemi to skarb! Pomysl rewelacja!! Koniecznie musze to wyprobowac!

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uważam, że to bardzo dobry sposób na zrobienie bulionu w kostkach. Bulion warzywny zrobiłam od razu. Dzisiaj też nie czekałam. Moje kostki już się mrożą. Dziękuję za ten wpis i pozdrawiam, Aldona:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawym przepis, robię sobie takie buliony domowe...pozdrawiam Krysiu...buziaki...nadrabiam zaległości po krótkim wypoczynku...

    OdpowiedzUsuń
  14. to ja sie przyłączę do zachwytów :)
    bulion drobiowy jest najlepszy, a Ty Krysiu podałaś fajny sposób na zdrowe kucharzenie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super Krysiu! Nigdy nie stosowałam kostek sklepowych zwyczajnie czuć je chemią. Kiedyś byłam na stypie i jak tylko weszliśmy do restauracji powiedziałam do męża...jadą na kostkach rosołowych. Ten zapach był przytłaczający. A rosołu zwyczajnie nie dało się zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. domowy to samo zdrowie jako baza do wielu rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam bulion. Zamroziłam. Zapakowałam w woreczki do lodu. Mam pytanie. Ile tych zamrożonych kostek bulionu trzeba rozcieńczyć, żeby zrobić np. zupę? Bożena :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten bulion nie jest skondensowany. To jest porcja zamrożona. Jeśli chcesz dodać do np. do sosu to dodajesz kilka kostek do smaku. A jeśli chcesz zrobić np. zupę to tyle ile kostek rozmrozisz, tyle masz bulionu :)

      Usuń
  19. Warto mieć zamrożone takie kosteczki. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. czy puree z pomidorów to to samo co koncentrat pomidorowy? Świetny pomysł a Pani koreczki ogórkowe to mistrzostwo siata :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń