piątek, 4 marca 2016

Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ...rozmarynem

Bardzo lubię gotować i cieszę się, kiedy moim gościom smakuje to co podam. Ostatnio jednak mało było u mnie nowatorskich przepisów, ponieważ moja rodzina i moi goście zażyczyli sobie takie dania, które już przedstawiam na blogu. Czyli była powtórka przepisów.
Ale jak tylko mam „wolną rękę” to już coś nowego wymyślam. Tym razem był to obiad dla dwóch osób, czyli dla mojego męża i dla mnie.
Oczywiście danie musiało być i smaczne i musiało przyciągnąć wzrok. A co... ? My też jemy tak ładnie i tak elegancko.... J
Dzisiaj mam dla Was wspaniały przepis na pyszne polędwiczki z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Niebo w gębie .... Palce lizać...
 
 

  
  
Składniki:
polędwica wieprzowa ok. 350-400 g
Marynata:
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu teriyaki
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
 
 
   

 






Składniki na konfiturę:
2 czerwone cebule
2  łyżki miodu
2 łyżki octu balasamico
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz


 
 
Wykonanie:
Umyłam polędwicę. Pokroiłam ją na około 3 centymetrowe kawałki.
Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i przełożyłam do niej polędwiczki. Dokładnie obtoczyłam w marynacie, przykryłam folią  i wstawiłam na noc do lodówki.
 
 
Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli.
Na patelni rozgrzałam oliwę i wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki konfitury. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował.
 

Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Na gorącą patelnię wkładałam odsączone z marynaty polędwiczki.
Smażyłam krótko z obu stron, na rumiano.  
 
 
Moje polędwiczki udekorowałam gałązkami rozmarynu.
Przez środek przetknęłam gałązkę rozmarynu tak, żeby igiełki stanowiły dekorację na samym wierzchu.
Na każdej polędwiczce rozłożyłam po porcji konfitury.
Przed podaniem na stół wstawiłam na 5 minut do nagrzanego piekarnika.
 

 
 


Ja myślę, że nie trzeba Was specjalnie zachęcać do zrobienia tych polędwiczek. Zdjęcia mówią same za siebie. Są  po prostu   wspaniałe. Smaczne, delikatne a konfitura.... ummm... to trzeba spróbować. Życzę SMACZNEGO! Krys

Przepis zobaczyłam kiedyś w jakiejś gazecie i pozostał w mojej pamięci na długo. Przydał się właśnie teraz.
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

25 komentarzy:

  1. Krysiu pysznie ją przygotowałaś :-) zjadłabym taki obiadek z chęcią. Miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Krysiu, jestem w trakcie przygotowywania imprezy Kazimierzowej:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow!!! Ale widok. Wspaniałe zdjęcia. Taka polędwica to dopiero musi smakować. A konfitura z cebuli to dla mnie coś nowego. Przetestuję na niedzielny obiad a jak zasmakuje to zrobię na święta, żeby zaszokować gości. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam Pani Krysiu, Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytworna propozycja na elegancki obiad. Wspaniale wygląda. Skorzystam z tego przepisu i zapisuję na listę do zrobienia na obiad świąteczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam polędwicy. Nabrałam ochoty na taki obiadek. Rewelacja. Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nic nie komentowałem tutaj, ale dla tak wyszukanej potrawy nie mogę się powstrzymać. Zrobione perfekcyjnie. Nadaje się na bardzo elegancki obiad. Zrobię na bank!!! Max:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię nuty rozmarynowe w mięsach. Dlatego jak najbardziej bym skosztowała tego dania. Zasadniczo to bardzo smakują mi polędwiczki podawane na różne sposoby, dlatego sądzę, że bym się lubowała w tych smakach, a w dodatku piękne podanie tylko zachęca do konsumpcji. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musi obłędnie smakować ;) wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Konfiturę z cebuli bardzo lubię i często dodaję do kanapek :)
    z polędwicą musiała smakować bajkowo
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe restauracyjne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe polędwiczki. Ta konfitura to najlepszy dodatek. Już wiem co zrobię na niedzielny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dodatek cebulowej konfitury idealnie pasuje do moich smaków. Pyszna i efektowna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. boskie połączenie rozmarynku i czerwonej cebuli :) ten obiad świetnie nada się na kolację we dwoje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam to zestawienie :>

    OdpowiedzUsuń
  15. Konfitury z czerwonej cebuli nie robiłam /ostatnio po cebuli źle się czuję/.
    Polędwiczki mniammm...pozdrawiam, buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  16. Słyszałam już o tej konfiturze kiedyś, ale nigdy nie próbowałam. Muszę w końcu się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  17. Podanie mięsa z konfiturą bardzo mi się podoba. Taka cebulka ma super smak. Zdecydowanie danie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu polędwiczki wyglądaja , przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy przepis. Ciekawa jestem smaku tej konfitury ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu smak doskonały. Konfitura pasuje zarówno do mięs na ciepło i na zimno :)

      Usuń
  20. mnie też ta konfitura bardzo zaciekawiła ;)polędwiczki wygladaja bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam Pani Krysiu! Czy ten czas smażenia i podgrzania polędwiczek (5min) jest wystarczający? Czy polędwiczki nie są za surowe? Z czym najlepiej je podawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Polędwiczki smaży się bardzo krótko. To delikatne mięso i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Najpierw smaży się krótko na patelni na średnim ogniu, tylko do momentu, żeby się lekko przypiekły z obu stron (góra 4 minuty). Jak już wszystko będzie przygotowane, czyli gotowa konfitura, to wtedy włożyć całość do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Pozdrawiam :)

      Usuń