wtorek, 16 lipca 2013

Sos z serem gorgonzola, ze szpinakiem

Kolejny przepis na pyszny zestaw makaronu z sosem. Tym razem Tagiatelle z sosem z sera gorgonzola,  ze szpinakiem. Ser gorgonzola należy do moich ulubionych. Zmieniam dodatki i powstaje nowy smak. Ale jedno wiem, ten ser mi się nie znudzi. Zapraszam Was  do tworzenia nowych, własnych smaków.  





Składniki na 4 porcje:
20 dag sera gorgonzola
30 dag szpinaku
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
10 dag parmezanu
sól i biały pieprz
2 ząbki czosnku
 
Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
1 cebulka
listki bazylii


  
Wykonanie:
Szpinak umyłam i pokroiłam. Czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam czosnek i kiedy się lekko zeszklił  wsypałam szpinak. Wymieszałam i  po około 10 minutach duszenia wlałam śmietankę. Ponownie zamieszałam.
 


Rozkruszyłam ser i wsypałam na patelnię. Wmieszałam ten ser w masę szpinakową i kiedy się dobrze połączyło przyprawiłam solą i pieprzem. Otrzymałam pyszną gładką masę serowo-szpinakową.
 
 

Makaron tagliatelle ugotowałam (6 minut) odsączyłam i przełożyłam na talerz. Teraz już mogłam przełożyć sos, na wierzchu którego rozsypałam starty na tarce Parmeazan. Na koniec udekorowałam pomidorkami z cebulką i bazylią.
 

No i kto się teraz temu oprze? Ja nie potrafiłam :) Wam też życzę...SMACZNEGO! Krys

11 komentarzy:

  1. Ja nie mogę się oprzeć. Szkoda, że to tylko zdjęcie. Smaczne połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron, świeży szpinak i mój ulubiony ser gorgonzola. Ależ pyszne. Noemi

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wygląda. Tylko szpinaku mi brakuje, resztę mam w domu. Dzisiaj zrobię ten sos. Kaja

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię makarony z sosami. Ale nie znam tego sera. Jaki ma smak? Jula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jula.
      Ser Gorgonzola to włoski ser pleśniowy. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie jest produkowany. Jest to jeden z najbardziej znanych na świecie serów z niebieską pleśnią. W zależności od stopnia dojrzałości jest bardziej lub mniej pikantny. Jest doskonały do sałatek i przekąsek lub jako dodatek do pizzy i makaronów. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
    2. Mogę dodać, że Gorgonzola jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym, pleśniowym z pomarańczową skórką . Produkowany jest z mleka krowiego. Ostatnio kupiłam go w MAKRO

      Usuń
  5. Narobiłaś mi chętkę na taki makaron z sosem. Nie mam sera gorgonzola, więc użyję innego sera plesniowego. Mika

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny sos, pyszny obiad. Makaron wstążki zastąpiłam kokardkami i też ładnie wygląda. Kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny super pomysł na sos. Pyszny sosik spodoba się mojej rodzince. Wypróbuję niebawem,chyba jeszcze w tym tygodniu. Mam pytanie: jaki inny ser mogę użyć zamiast gorgonzoli? Czy może być mrożony szpinak? Dzięki za odpowiedź .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć inny ser z niebieską pleśnią (ulubiony). Taki sos możemy przygotować również w zimie, kiedy nie mamy świeżego szpinaku, więc z powodzeniem możemy zastąpić go szpinakiem mrożonym. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  8. Moje smaki, uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń