niedziela, 1 września 2013

Roladki z cukinii

Przepis na tą przystawkę przyszedł mi do głowy podczas wakacji. A jak mówi przysłowie: "Podróże kształcą" - u mnie wykształciły się...nowe kubki smakowe :) . Podobne roladki jedliśmy w restauracji. Były smaczne, aromatyczne i wyglądały ciekawie. Postanowiłam włączyć je do mojego bloga. Przepis okazał się bardzo prosty, wykonanie łatwe, a efekt? Przekonajcie się
 
 
 

 
 
 
 
Składniki:
2-3 cukinie w miarę proste
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
5 suszonych pomidorów
10 dag sera gorgonzola
świeża bazylia
sól i pieprz








Wykonanie:
Cukinie umyłam i odcięłam końcówki. Pokroiłam wzdłuż na paski.  Nie mogą być zbyt cienkie, w przeciwnym wypadku porozrywają się podczas pieczenia.  Posoliłam i odczekałam  około godziny. Kiedy już puściły sok wytarłam ściereczką i wyłożyłam na blaszkę.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Czosnek drobno posiekałam i wymieszałam w miseczce z  oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Tą mieszanką posmarowałam z wierzchu plasterki cukinii i wstawiłam do piekarnika na  12 minut. Po tym czasie ponownie posmarowałam z wierzchu plastry cukinii i wstawiłam do piekarnika na 2 minuty. Po wyjęciu zostawiłam, żeby ostygły.
 
 
W tym czasie umyłam i osuszyłam bazylię. Kilka listków (po 2 licząc na każdy pasek cukinii) odłożyłam a resztę pokroiłam w paseczki, tak samo pomidory. Ser pokroiłam w plasterki, następnie rozdrobniłam tak by można go było wygodnie rozłożyć  na paskach cukinii.
 
 
 
Na wystudzonych paskach cukinii układałam ser, bazylię,  pomidory i wszystkie po kolei zwijałam w roladki.
 
 
Można posypać pozostałą bazylią. Takie roladki mogą stanowić osobne danie na kolację, lub być doskonałą przystawką przed obiadem.
 
 
 
 
Wybór należy do Was. Ja tylko podpowiem, że są aromatycznie pyszne... SMACZNEGO! Krys
 

15 komentarzy:

  1. Śliczne foto. Pięknie podane. Jak w eleganckiej restauracji

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Bardzo lubię pomidory suszone. Już mam ochotę na te cukinie. Ann

    OdpowiedzUsuń
  3. Wierzę ze roladki sa pyszne, bardzo apetycznie wyglądają:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł na smaczną i elegancką przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki. Doskonałe połączenie sera gorgonzola i suszonych pomidorów. Do tego zrolowane i zawinięte z moją ulubioną bazylią - to już poezja. Ja polecam te smaki. Takie roladki właśnie zjadłem

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam na nie ochotę niebywałą! Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam roladki i zachwyciłam się ich smakiem. Ser i pomidory suszone to doskonałe połączenie. A do tego tak ładnie wyglądają, akurat na imprezową przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  8. Postanowiłam zrobić te roladki na sobotę, ale dzisiaj wypróbowałam, żeby sprawdzić jak wyjdą. Są bardzo smaczne. Pomidory suszone to coś wspaniałego w połączeniu z serem gorgonzola. Pycha. Mam nadzieje, że moi goście będą się nimi zajadać, jak my dzisiaj. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Krysiu, zaskoczyłam moją rodzinę pięknie przygotowanymi cukiniami. Ale jak spróbowali, to pochwał nie było końca. Ambrozja. Zawsze mogę liczyć na to że z Pani przepisów mi się wszystko udaje. Zofia

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja też takie kcę! Uwielbiam cukinie!

    OdpowiedzUsuń