środa, 4 grudnia 2013

Piwne ciasteczka

Ciasteczka domowe, które dzisiaj prezentuję charakteryzują się wybornym smakiem. Mają ogromną zaletę: nie zawierają ani cukru, ani jajek, ani proszku do pieczenia. Piwo, które dodaje się do ciasta spełnia rolę spulchniacza. Wyrabia się je bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada. Ciasteczka są raczej wytrawne, ale bardzo delikatne, przez co nawet nie wiadomo kiedy znikają z talerza :) 
 

 
Składniki:
4 szklanki (po 250 ml) mąki pszennej
50 dag  margaryny
1 szklanka (250 ml) piwa
szczypta soli
dżem lub konfitura
cukier puder lub polewa czekoladowa
 
Wykonanie:
Mąkę przesiałam, dodałam odrobinę soli  i wyłożyłam na nią margarynę. Siekałam wszystko do momentu aż składniki się połączyły. Poczym zaczęłam wyrabiać ręką i jednocześnie pomału wlewałam piwo. Ciasto szybko się wyrobiło na bardzo gładkie, jedwabiste i lśniące. 
 
 
 
Rozwałkowałam na grubość około 5 mm i wykrawałam paski szerokości około 5 cm a następnie kroiłam w kwadraty. Na każdym kwadracie kładłam odrobinę dżemu i sklejałam brzegi tworząc pakieciki.
 
 
Piekarnik nagrzałam do 220° C . Przygotowane trzy prostokątne foremki, wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam ciasteczka. Piekłam około 25 minut. Po upieczeniu wyłożyłam na kratkędo wystudzenia i polałam polewą czekoladową.
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Część z nich posypałam również cukrem pudrem.
 

 







Były pyszne. Piszę były, bo... już ich nie ma. Niestety. Pozostał tylko smak J  Wam też życzę SMACZNEGO! Krys

12 komentarzy:

  1. no, no coś dla mojego męża;)) fajne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne jak "piwoszki" do piwa :))) Uniwersalne bo bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne. Upiekę i będą na przegryzkę, zamiast chipsów:) Nati

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny przepis:) Piwosze pewnie chętnie zjedzą takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  5. myślę, że nie tylko piwosze będą się zachwycać- ja bym tak kilka poprosiła do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ne jestem piwoszem, ale takie te ciasteczka piwne podjadałbym i często i bardzo chętnie

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam kiedyś piwne - są świetne! szczególnie, że można je zrobić na słodko i na słono

    OdpowiedzUsuń
  8. już kiedyś słyszałam o tych ciasteczkach ale nie miałam przyjemności spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo, bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam wypieków na bazie piwa! Absolutnie muszę spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie małe śliczne paczuszki, arcydziełka! Wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaintrygowały mnie te ciasteczka piwne,myślałam przez dwa dni o nich (żeby zrobić ) , no i wczoraj je zrobiłam.Są pyszne , namawiam wszystkich czytających ten przepis do zrobienia ich. Będziecie panie zadowolone, jest ich nawet dużo, nie przechodzi się obok nich obojętnie.Ręce same po nie sięgają. Pychota.......

    OdpowiedzUsuń