piątek, 13 listopada 2015

Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku)

W listopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski. W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną.
 
W tym roku postanowiłam ten przepis ułożyć w całość, podpowiadając terminy poszczególnych etapów przygotowania, pieczenia i składania piernika tak, aby zdążyć przed świętami zrobić ten najlepszy z pierników

 (foremka 30x25 cm)

W dniu 16 listopada należy przygotować ciasto dojrzewające



Składniki:
500 g prawdziwego miodu
250 g dobrego masła (82%)
400 g  cukru
1 kg mąki pszennej tortowej
3 jajka (ze wsi)
120 ml zimnego mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
70 g domowej przyprawy do piernika



Wykonanie:
Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Masa musi się dobrze zagrzać, a składniki ze sobą połączyć. Odstawiłam do wystudzenia.


Sodę wymieszałam z mlekiem .
Do masy wsypywałam stopniowo mąkę i wbijałam kolejno jaka. Następnie dodałam pozostałe składniki: sodę z mlekiem, sól i przyprawę do piernika.
Wyrobiłam ciasto. Można ręką lub mikserem.  Ja zrobiłam za pomocą miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być.


Po dokładnym wyrobieniu, ciasto przełożyłam do porcelanowej miski (może być garnek emaliowany, kamionkowe naczynie). Przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam w chłodne miejsce (spiżarnia, piwnica, lodówka) na około 3-4 tygodnie.


Następny etap 14 grudnia...
Piekarnik ustawiłam na 160 °C g/d
Foremkę (30x25 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto dojrzewające  rozdzieliłam na 4 równe porcje. Najlepiej zważyć.
Każdą z nich rozwałkowałam na papierze do pieczenia na kształt foremki. Ułatwi to potem przeniesienie ciasta do foremki.
Rozwałkowane ciasto przełożyłam na blaszkę i  piekłam po kolei wszystkie placki około 20 minut (do suchego patyczka).



Po przestudzeniu placki przełożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w piramidę. Wszystko razem zawinęłam w srebrną folię i odstawiłam (pod obciążeniem) na 2 dni.



  
Kolejny etap 16 grudnia...

Przygotowałam masę orzechową:

 



Składniki:
350 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru
130 g śmietanki (30%)
½ laski wanilii






Wykonanie:
Zmieliłam orzechy i wymieszałam  z cukrem. Śmietanę zagotowałam z laską wanilii (potem ją wyrzuciłam). Dodawałam partiami  orzechy wymieszane z cukrem.
Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączyły odstawiłam masę do wystudzenia.
 

Powidła śliwkowe:
800 g  powideł śliwkowych (najlepsze z domowej spiżarni) włożyłam do garnka z grubym dnem i wstawiłam ma małym gazie na  około 7 minut, żeby się dobrze zagrzały.
Placki smaruje się ciepłymi powidłami.

Czas na złożenie piernika
Po odwinięciu placków piernikowych, trzy posmarowałam  na przemian powidłami śliwkowymi zaczynając od powideł a środkowy masą orzechową.
Przykryłam czwartym plackiem i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden, dwa dni  do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły.



Jeśli zostanie Wam więcej czasu, można piernik zostawić w lodówce dłużej i na dzień przed podaniem posmarować polewą.


Etap końcowy 18 grudnia...

Po wyjęciu piernika z lodówki, ostrym nożem wyrównałam wszystkie boki odcinając je, a następnie całość przecięłam wzdłuż na dwa podłużne bloki.

 


Czas na polewę czekoladową:
Składniki:
300 g czekolady (min. 70%)
60 g dobrego masła  (82 %)
 
Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, zdjęłam z gazu i dodałam masło. Wymieszałam i ciepłą polewę  rozsmarowałam na piernikach za pomocą szerokiego noża.
Na wierzchu posypałam zmielone orzechy i skórkę pomarańczową.
Odstawiłam do zastygnięcia polewy.


Polewa po zastygnięciu jest twarda,  można więc piernik bezpiecznie zawinąć w folię spożywczą i przechować do świąt.  
Piernik staropolski jest gotowy.






Mam nadzieję, że tak przedstawiony przepis ułatwi  Wam rozplanowanie i przygotowanie poszczególnych etapów wymaganych do zrobienia tego wspaniałego piernika. Czas najwyższy zacząć. Po upieczeniu... życzę SMACZNEGO! Krys

 Inspiracja na bazie książki  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”  autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.


Etapy przygotowania piernika:
Ciasto dojrzewające na piernik
Pieczenie placków i składanie piernika

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

199 komentarzy:

  1. Zaintrygowałaś mnie! Takie długo trwające procesy trochę mnie zniechęcają, ale z drugiej strony bardzo jestem ciekawa efektu tego leżakowania ciasta. Zapisuję i być może wystartuję w weeknd z moim pierwszym prawdziwym piernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest trudny do wykonania. Tylko trzeba odczekać czas dojrzewania ciasta. Inaczej się nie da. A potem to już z górki :)

      Usuń
  2. kuuurka.. może i ja nastawię swój? :D nigdy takowego nie robiła.. :(
    wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, fajnie przedstawiony przepis. Już sobie wyobrażam jaki piernik jest pyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że podała Pani przepis w całości. W zeszłym roku upiekłam ten piernik, wg Pani przepisu i to był doskonały, udany wypiek. W tym roku też muszę koniecznie taki piernik zrobić. Polecam, Anna G. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu z chęcią taki zrobię. Bardzo lubię taki piernik jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w końcu piernik staropolski, więc musi być pyszny :)

      Usuń
  6. Może się pokuszę o przygotowanie takiego królewskiego ciasta?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam rok temu upiekłam ten piernik byłam zachwycona. Nareszcie zrobiłam taki jaki chciałam mieć. Fajnie, że jest przepis w całości. Od poniedziałku zabieram się za ciasto dojrzewające. Pozdrawiam, Kaśka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam w zeszłym roku. Teraz też będę piec. W niedzielę nastawiam ciasto, żeby dojrzało. Wspaniały, sprawdzony przepis. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się sprawdził i piernik smakował :)

      Usuń
  9. Świetny, bardzo czytelny przepis. Przetestowałam w zeszłym roku. Polecam, Basia C.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy znalazłam ten przepis zachwycam wszystkich wspaniałym piernikiem, Dziękuję

      Usuń
  10. Planuję w tym roku po raz pierwszy zmierzyć się z piernikiem staropolskim, a Twój bardzo czytelny opis wykonania oraz końcowe zdjęcia pierników utwierdziły mnie w tym, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego nie ma co czekać. Sama się też zabieram za zrobienie :)

      Usuń
  11. bardzo ciekawy sposób przygotowania :) piernik wygląda tak zachęcająco, że myślę, że warto go tyle przygotowywać :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekt końcowy jest nagrodą za czas, jaki się temu piernikowi poświęci :)

      Usuń
  12. I zapachniało świętami na całego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świętami zaczyna pachnieć, kiedy czuć zapach piernika, bo to jest ciasto, które robi się najwcześniej :)

      Usuń
  13. Krysiu jesteś niesamowita. Perfekcyjnie podany przepis. Piernika jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za te miłe słowa. Ale namawiam Cię na upieczenie tego właśnie piernika :)

      Usuń
  14. Uwielbiam domowy piernik,wspaniale wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały piernik Krysiu, zapachniało świętami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak. Co prawda do świąt jeszcze trochę czasu zostało, ale zleci nie wiadomo kiedy :)

      Usuń
  16. Piernik jak malowany:) świetnie podany przepis:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu zapachniało świętami :) Nie wiem czemu, ale u mnie w rodzinie mało kto lubi piernik. Leży na stole i chyba tylko ja się nim zajadam na święta. Twój wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak w rodzinie. Nie wszyscy lubią to samo. Ja uwielbiam piernik, pierniczki i korzenne wypieki, ale mój mąż niekoniecznie. Dlatego kroję na porcje, zwijam w folię i mrożę. Kiedy mam ochotę, wyjmuję i zawsze mam świetny piernik staropolski :)

      Usuń
  18. Uwielbiam piernik z podobnego przepisu, lecz zaczynam przygotowania nieco później- dokładnie w moje urodziny, taki rytuał sobie odprawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę się wreszcie z nim zmierzyc. Pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś trzeba zacząć. Może to właśnie ta pora.... ? :)

      Usuń
  20. Taki piernik staropolski to prawdziwe wyzwanie. póki co nie odważyłam się go przygotować, może kiedyś, bo wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę żadna trudność. Przepis jest tak czytelny (dlatego rozwinięty i może długi), że bez trudu każdy sobie z nim poradzi :)

      Usuń
    2. czy do poideł można dodać konfiturę z róży ?

      Usuń
    3. Ja myślę, że można taki piernik wzbogacić smakiem z konfitury z róży :)

      Usuń
  21. Czy można dać mniej sody nie wpłynie to na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soda spulchnia piernik. Nie ma tutaj ani drożdży ani proszku do pieczenia. Soda podnosi ciężkie ciasta na początku pieczenia, stąd jej taka zawartość w przepisie na taką ilość pozostałych składników. Jeśli nie lubisz sody w wypiekach, spróbuj zredukować jej ilość np. do 2 łyżeczek :) 

      Usuń
  22. obiecałam sobie, że w tym roku zrobię taki właśnie piernik, a nie te ekspresowe, ale jak będzie zobaczymy, mam chroniczny brak czasu.
    Krysiu piernik wyglada imponująco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, że lepszy jest taki z dobrego przepisu. Jak raz zrobisz to już nie upieczesz innego. Zamrażam w kawałkach i wyjmuję kiedy mam na niego ochotę.

      Usuń
  23. Ależ Krysiu u Ciebie świątecznie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak Danusiu. To jest przepis, który koniecznie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, żeby zdążyć na święta z gotowym wypiekiem :)

      Usuń
  24. Ślinka cieknie na widok takiego piernika.Widać, że nie próżnujesz i dbasz nie tylko o efekty wizualne, ale i ucztę dla podniebienia:)))Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Chyba jestem zbyt niecierpliwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, gdybym mogła podesłać Ci kawałek tego piernika żebyś uwierzyłabyś, że warto się jemu poświęcić. Wczoraj zrobiłam ciasto i spokojnie sobie stoi. A potem to już z górki :)

      Usuń
  26. Zapachniało świętami, warto taki przygotować

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie zrobiłam ciasto dojrzewające i będę czekać na kolejny etap. Mam nadzieję, że mi się wszystko uda. Pozdrawiam, Ewa:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Moje ciasto na piernik już stoi w lodówce. AGNIESZKA:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda apetycznie ja zrobiłam ciasto i czekam cierpliwie aż dojżeje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. Nigdy nie słyszałam o takim pierniku, ale jeśli taki długotrwały, to na pewno przepyszny i warty zachodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis. Wcale nie jest taki trudny. A piernik smakuje... nieziemsko :)

      Usuń
  31. Dziękuję za przepis. Teraz nie mam głowy, ale kiedyś na pewno go upiekę. Właśnie takiego przepisu szukałam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jestem akurat w trakcie przygotowywania tego piernika. Rodzina trochę mnie zniechęca, że szkoda miodu itp, ale ja się uparłam. Zaraz ostygnie mieszanka miodu cukru i masła no i dokończę resztę czynności. Mam nadzieję, że piernik wart jest mojego zachodu :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Piernik jest wart zachodu. Potem rodzina Ci podziękuje kiedy będą się delektować smakiem tego piernika. Pochwal się jak wyszedł . Pozdrawiam :)

      Usuń
  33. Fantastyczny! Muszę pomyśleć, żeby go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Piekę ten piernik i pierniczki z tego ciasta od kilku lat...zbieram się właśnie do przygotowania ciasta,aby pięknie sobie dojrzało, zastanawiam się tylko,czy półtorej porcji wystarczy,czy od razu zrobić dwie :) Zapewniam,ze ciasto rozpływa się w ustach,a pierniczki to hit nie tylko dla dzieci. Szkoda
    że Babci Stasi już nie ma z nami...uwielbiała je ,pozdrawiam wszystkich świątecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak będzie więcej ciasta to będzie więcej pierniczków. Poleżeć mogą, bo piernik im starszy tym smaczniejszy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  35. Moje ciasto od wczoraj dojrzewa w garnku. Robię piernik staropolski już od kilku lat jak na prawdziwego faceta przystało;) Smak nieziemski. Ale mój przepis różni się trochę od Pani receptury. Zamiast masła daję smalec wieprzowy, miód tylko gryczany bo nadaje specyficznej ostrości wypiekowi. No i łyżka kakao plus bakalie bezpośrednio do ciasta czyli orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki. I zero cukru. Tylko miód. Z cukrem jest dla mnie po prostu za słodki:) Piernik powstaje w wersji "suchej" w klasycznej blasze. Pozdrawiam przedświątecznie i życzę udanych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście każdy ma swój sprawdzony przepis. Moja córka robi piernik od wielu lat z przepisu babci swojego męża. W święta wymieniamy się gotowymi piernikami i mamy różne smaki. To jest fajne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  36. Patrzac na ten piernik az poczulam swieta! ;p Slicznie wyszedl :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Dziś przygotowałem ciacho. Ponieważ nie mam takiego fajnego miejsca to czy ciasto może stać na balkonie czy lepiej w lodówce? Czytając inne przepisy na tego rodzaju piernik niektórzy przykrywają miskę dodatkowo folią? Czy to ciastu nie zaszkodzi? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zakrywam ciasta dodatkowo folią. Jest przykryte bawełnianą ściereczka i oddycha. Można obwiązać dookoła sznureczkiem. Można wynieść ciasto na balkon, do zimnego garażu, do zimnej spiżarni.... Pozdrawiam :)

      Usuń
  38. Jedzenie nie przejdzie w lodówce tym zapachem? Mogę odstawić go do spiżarni gdzie jest zimno? Nie pojawi się pleśń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pleśń się nie pojawi. Zimna spiżarnia jest świetnym miejscem dla przechowania tego ciasta. Pozdrawiam :)

      Usuń
  39. Piernik wygląda znakomicie. Moja 15 latka taki chce dziś wykonać. W zeszłym roku zrobiła sama z innego przepisu, którego nie może znaleść i wyszedł rewelacyjnie! W tym roku stawiamy na Pani przepis :) Troche pozno pomyślałyśmy o pierniku, ale też bedzie smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  40. Dzisiaj robię drugi etap w pieczeniu piernika. Moje placki są już upieczone:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wlasnie zlozylam kolejne warstwy mojego piernika. Jestem bardzo ciekawa jaki bedzie efekt końcowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobrze. Nawet bardzo dobrze. Ja też właśnie robię. Jutro końcowy etap. Powodzenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  42. A ja dzisiaj upiekłam placki i już leżą zawinięte w folię :-) chyba się udało :-)

    OdpowiedzUsuń
  43. ja dzis po 3 tygodniach wyciagnelam z lodowki i zamierzam piec :) ale na razie jest tak twarde, ze nie moge z miski wyciagnac, wiec musi po tym lodowkowym lezakowaniu sie troszke ogrzac przed walkowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  44. po pol godzinnym ogrzaniu konsystencja do walkowania byla idealna i juz wszystkie blaty upieczone i stygna :)))

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie mąż gniecie orzechy
    ;0) czy po polaniu polewą dalej musi leżeć w lodówce.Trochę krucho z miejscem.pozdrawiam Czesia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Czesiu. Piernik nie musi być w lodówce. Ja po wyschnięciu polewy, kroję na porcje i zawijam w srebrną folię. Dobrze, żeby poleżał w chłodnym miejscu. Można też zamrozić. Piernik im dłużej poleży tym smaczniejszy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  46. Pierwszy raz zrobiłam z Pani przepisu.Jest super,Przełożony czeka na polewę.Piekłam już wiele pierników z różnych przepisów,ale ten jest zdecydowanie najlepszy.Ciasto super się rozwałkowało,równiutko wyrosły placki,mięciutkie i przepyszne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że piernik się udał. Życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  47. Witam.Dzisiaj upiekłam placki z Pani przepisy,ciasto leżakowało miesiąc.Z braku czasu od razu przełożyłam piernik masą orzechową i powidłami następnie obciążyłam.Myśli Pani,że ciasto będzie równie dobre?Masa orzechowa jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik to takie ciasto, które nie lubi pośpiechu i musi poleżeć. Takie odłożenie placków, żeby odpoczęły dobrze robi. Ale myślę, że i tak piernik będzie smaczny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  48. Super piernik.Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Piernik wygląda pięknie i pewnie jest pyszny.Gratuluję wypieku i mam cichą nadzieję,że mój będzie podobny.Czekamy do środy na polanie polewą i w czwartek degustacja.Napiszę jak smakował :).Życzę Wesołych Świąt i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jestem pewna, że piernik będzie taki sam. Po prostu pyszny.
      Dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
  50. Witam. Czy można tą masę utrzeć z masłem? Nie chciałabym żeby była za rzadka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Masa na pewno nie będzie rzadka. To widać na zdjęciu. Z masłem nie robiłam, bo nie chciałam, żeby było czuć masło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  51. Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam,a było ich sporo.Polecam i dziękuję Pani Krysiu za świetny przepis,jest bardzo przejrzysty i dokładny.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że piernik smakował, że wszystko się udało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  52. Witam serdecznie! Muszę się pochwalić i przede wszystkim podziękować za ten przepis. Nie jestem jakimś cukierniczym orłem i mistrzem ale dzięki tak doskonałej recepturze i dokładnej instrukcji udało mi się upiec pyszne ciasto. Nawet teściowa musiała to przyznać :)
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie duża radość, kiedy czytam takie komentarze, że przepis jest dobry i wszystko się udało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  53. Witam,w ubiegłym roku upiekłam piernik z Pani przepisu i zachwycił mnie swoim smakiem...cud,miód :)W tym roku postanowiłam wykonać ciasto już teraz ponoć kiedy lezakuje kilka miesięcy jest po prostu boski.jestem ciekawa co z tego wyjdzie.Ciasto leżakuje,a gdy przyjdą święta podzielę się efektem.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Najlepszy piernik na świecie!:) Będę go robić już drugi raz.

    OdpowiedzUsuń
  55. W zeszłym roku robiłam go po raz pierwszy i w tym zrobię ponownie.Już niedługo zaczynam ;-).Jest przepyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  56. Wlasnie zarobilam ciasto i wlozylam do kamiennego garnka :) Ja przelozę piernik rozą ucierana przeze mnie z mojego ogrodka:)Oczywiscie w srodek zrobie mase orzechowa wg. Twojego przepisu. Dziekuje .

    OdpowiedzUsuń
  57. Chcialabym zapytac ,czy z tego ciasta mozna wypiekac male pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
  58. Zawsze chciałam zrobić taki piernik, szukałam przepisu, a ten zapowiada się świetnie. Dziękuję i pozdrawiam. Grażyna

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam Pani Krysiu. Jeden wypiek z tego przepisu za mna. Jest nieziemski :) czy przy nastepnym moge uzyc maki typ405? Pozdrawiam Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie używałam mąki typ 405. Wiem tylko, że jest to mąka tortowa. Mam nadzieję, że wypiek się uda :)

      Usuń
  60. Witam kochaną Panią :) chciałam się zapytać czym Pani obciąża ciasto? Kocham piec i w tym roku postanowiłam zrobić ten piernik ;) super, czytelny przepis. Pozdrawiam Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Olu. To zależy ile ma pani miejsca w lodówce. Ja kładę na placki prostokątną blaszkę a do niej rozkładam równomiernie na leżąco butelki z wodą mineralną. To wystarczy.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i pewnie przed świętami jeszcze nie raz poszukam tu inspiracji :) och, co za wspaniały blog! :)

      Usuń
  61. Witam. Mam u siebie naturalny miód , który co roku kupuję na mazurach podczas wakacji. Miód skrystalizował. Czy taki się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, że może być taki miód. Pozdrawiam :)

      Usuń
  62. Genialny przepis. Przepyszny piernik. Zrobiłam ten piernik w zeszłym roku. Teraz już wcześniej się za niego zabrałam i już ciasto dojrzewające stoi i czeka na dalszą obróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Proszę napisać o jakiej min. pojemności powinno być naczynie, w którym ciasto ma dojrzewać?

    OdpowiedzUsuń
  64. A czy ta miska może być szklana?

    OdpowiedzUsuń
  65. Witam,p.Krysiu
    Pierwszy raz bede robic ten piernik,mam jedno pytanie ktore mnie nurtuje - ; a mianowicie = " ktora ilosc przyprawy jest wlasciwa a/70 gram ktore pani podaje ?
    b/ czy 3 lyzeczki ktore pani opisuje ze wystarczy dodac na kilogram maki (chodzi mi o pani przyprawe wslasnej kompozycji).
    Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich.
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pani Madziu w przepisie podałam: 70 g przyprawy do piernika i 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  66. p.Krysiu dziekuje za odpowiedz ;-)
    Ale nadal nie rozumiemy sie .Czy te 70 gram to przyprawy ktora pani sam robi ?+ czy tez gotowej zakupionej w sklepie ?+
    Przepraszam ze marudze , ale nie chce popelnic bledu.
    Z gory dziekuje za wyrozumialosc i odpowiedz,ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Już wiem o co chodzi. Do piernika staropolskiego potrzeba 70 g (domowej) przyprawy.
      Natomiast w przepisie na zrobienie tej przyprawy podałam orientacyjną ilość ile potrzeba do wykonania np. ciasteczek, pierniczków...
      W sumie to nie pamiętam ile wagowo wyszło mi tej przyprawy robionej przez mnie. Ja cały czas uzupełniam, kiedy się kończy to robię i wsypuję do słoiczka i mam zawsze pod ręką. Tak samo uzupełniam ekstrakt waniliowy, cytrynowy...
      Jeśli ma Pani jeszcze jakieś pytania to proszę pytać. Postaram się rozwiać wątpliwości. Pozdrawiam :)

      Usuń
  67. A zamiast rodbić 3 pierniki nie mogę upiec z 1/3 ciasta w formie keksowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Może Pani zrobić tak jak chce, ale nie będzie to już piernik staropolski. Wyjdzie z tego po prostu piernik przekładany masą... Wszystko w przepisie na piernik staropolski ma swoją procedurę i swoje uzasadnienie. Nie można tutaj ani niczego przyspieszyć ani zmieniać. Bo każdy proces "leżakowania" pod obciążeniem też ma wpływ na całość wypieku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  68. Witam zrobiłam ciasto ściśle według przepisu ale nie jest takie rzadkie jak u pani. Trochę mnie to martwi. Jak pani sądzi dlaczego tak wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie wiem jaką faktycznie ma konsystencję Pani ciasto. Ale nie ma się co martwić. Ciasto podczas dojrzewania zmienia się na bardziej ścisłe i podczas wałkowania nie klei się. Będzie dobrze. Pozdrawiam :)

      Usuń
  69. Dziękuję, tak myślę że mialam miód z pasieki regionalnej a on był bardzo gęsty nawet po podgrzaniu więc może tak być jak pani mówi :-) teraz czekam na 14 grudnia :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  70. no to i sie zabrałam pierwszy raz w zyciu , troche pozno bo wlasnie wstawiłam ciasto do lodówki , mam nadzieje że też wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Lepiej późno niż wcale. Uda się, uda. Pozdrawiam :)

      Usuń
  71. Witam Panią!
    Mam jedno pytanie:jaką grubość powinno mieć ciasto po wałkowaniu,przed pieczeniem?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W przepisie podałam, że ciasto trzeba podzielić na cztery równe części (można zważyć) i każdą część rozwałkować na wymiar foremki (ja zrobiłam to w foremce 30x25 cm). Pozdrawiam :)

      Usuń
  72. Hura! Moje placki na piernik już upieczone. W tym roku zrobiłam wcześniej. Teraz czekają na kolejny etap. Polecam ten piernik:)

    OdpowiedzUsuń
  73. Na moim pierniku już zastyga polewa. Idealna. Okroiłam brzegi piernika przed położeniem polewy i wszyscy rzucili się na te skrawki. Jakie to pyszne. Już wiem, że ten piernik jest najlepszy na świecie. Dzięki za tak skrupulatny przepis. Cieszę się że mi takiemu laikowi cukierniczemu tak się udało :) AGA :)

    OdpowiedzUsuń
  74. W czwartek upiekłam placki (zrobiłam je w prodiżu z braku piekarnika). Wyszły dosyć wysokie, więc dzisiaj przed przed przełożeniem powidłami i masą orzechową każdy placek przekroiłam, więc mam 2 okrągłe pierniki ��. Pachną cudownie. Jeszcze tylko polewa i czekam na Święta. Dziękuję za przypomnienie smaków z dzieciństwa☺.

    OdpowiedzUsuń
  75. Pani Krysiu, dziękuję za ten wspaniały przepis. Wszystko się udało - próbowałam poodcinane skrawki. Masa orzechowa obłędna :) A polewa właśnie zastyga. Chciałam tylko jeszcze dopytać, gdzie przechować piernik do świąt? Lodówka? Dziękuję i pozdrawiam oraz życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Cieszę się, ze piernik smakuje. Pani Basiu, ja piernik kroję na porcje. Z jednego "bloku" robię 3 szt. Zawijam w folię i wkładam do zamrażarki. Świetnie się przechowuje a po rozmrożeniu smakuje jak świeży. Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt.

      Usuń
  76. Że do zamrażarki to takiej odpowiedzi się nie spodziewałam ;) Tylko żebym miejsce miała, bo szczerze mówiąc bałam się, że w lodówce spleśnieje albo coś. Bo do świąt jeszcze AŻ 6 dni. Dziękuję za porady.

    OdpowiedzUsuń
  77. Robiłam juz kiedyś piernik dojrzewający ale z innego przepisu. Ten wydaje mi się prostszy i dziś poskładałam placki, we wtorek polewa i mam nadzieję w święta zachwyt rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  78. Mam pytanie odnośnie tej masy orzechowej. W tamtym roku masa była dość gęsta po ostudzeniu i piernik po odkrojeniu po prostu rozpadał się na dwie części. Czy nie lepiej rozłożyć taką ciepłą masę, żeby ładnie związało? Podczas pieczenia powstają dość duże pęcherzyki, co powoduje, że ciasto ma pewne ubytki. Czy może Pani zdradzić jakiś sposób, aby tego uniknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, że można lekko ciepłą masę rozsmarować na pierniku. Pęcherzyki czasami powstają. W moim tegorocznym pierniku też się ze trzy pojawiły. Nie wiem jak temu zaradzić. Ciasto rośnie, pracuje podczas pieczenia. Te dziurki uzupełniłam masą. Pozdrawiam :)

      Usuń
  79. Przepyszny piernik! Upiekłam go na tegoroczne święta. Każdy z rodziny zachwycony! Niepowtarzalnego smaku nadaje mu domowa przyprawa do piernika.

    OdpowiedzUsuń
  80. To prawda. Wyszedł pyszny. Będę robić już zawsze z tego wspaniałego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam, pisałam w listopadzie, że moje ciacho ma inną konsystencję, ale miała Pani rację ciasto się udało idealnie! Piernik najlepszy na świecie ;) robiłam też pierogi z Pani przepisów i także były super ;) najlepszy blog na świecie ;) pozdrawiam Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Cieszę się, że piernik się udał i smakował.
      Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  82. Bardzo smakują mi takie powidła śliwkowe: https://eterno.pl/pl/product/powidla-sliwkowe.htm, ale nie wiem czy będą pasowały do piernika?

    OdpowiedzUsuń
  83. P.Krysiu. w grudniu pisałam o zrobieniu dwóch okrągłych pierników. Wyszły rewelacyjne ��. Ten przepis jest wyjątkowy.Masa orzechowa idealna dodaje fajnego smaczku. Dziękuję za udostępnienie przepisu w bardzo przystępny sposób. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo się cieszę, że przepis na piernik przypadł Pani do smaku i że wszystko się udało. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  84. Cudowny był ten piernik w zeszłym roku. Właśnie pomyślałam o świętach i przypomniałam sobie, że znów trzeba go zrobić:) Z całego serca dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  85. W tym roku postanowiłam zabrać się za piernik już wcześnie. Dlatego moje ciasto zaczęło dojrzewać już dzisiaj.
    Piernik pyszniutki. Zrobiłam w zeszłym roku, więc musi być i w tym roku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  86. Przepis jest tak dokładny, że trudno się pomylić albo coś źle zrobić. Upiekłam ten piernik w zeszłym roku i dzisiaj już też zrobiłam ciasto dojrzewające i właśnie teraz stoi i czeka na dalszy ciąg.
    Uwielbiam pani blog i te przepisy.
    A piernik jest rewelacyjny. Nie jadłam lepszego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  87. Najlepszy piernik. Innego już nie robię. W zeszłym roku zrobił furorę wśród rodziny i przyjaciół. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  88. trzeci już raz, trzeci rok, właśnie trafił do lodówki, dzięki za przepis i instrukcje - facet który generalnie kuchni unika

    OdpowiedzUsuń
  89. jak ciasto rozwałkować,strasznie się klei

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może się zdarzyć, że ciasto się klei. Czasami nawet bardzo. Trzeba po prostu podsypywać mąką. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Czy to oznacza,że zazwyczaj się nie klei?Moje ciasto musiałem nieźle podsypać.Na papierze z walowaniem pomagałem sobie jak przy pizzy palcami.Pawel

      Usuń
    3. To zależy. Czasami jest tak twarde i zwarte, że można nożem kroić przy wyjmowaniu z miski, a czasami trzeba łyżką wyjmować, bo jest kleiste. Wtedy trzeba więcej mąki podsypywać.
      Robiłam wiele razy i prawie za każdym razem ciasto było inne. Ale zawsze się udaje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  90. zrobiłem kropka w kropke .Piernik super a nawet więcej,jest wielki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  91. Pani Krysiu,chciałam bardzo podziękować za wspaniały przepis na idealny piernik.W tym roku już drugi raz podążam krok po kroku za Pani recepturą i teraz właśnie piekę trzeci placek do mojego tegorocznego piernika :) Dziękuję i życzę dużo zdrowia :) Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za te miłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  92. Korzystam z Pani przepisu odkąd pojawił.Dziś po raz trzeci już zawinęłam posmarowany masą orzechową i powidłami, a moje wnuczki czekają na okrawki.Doskonały przepis i rzeczywiście zawsze się udaje.Dziękuję i pozdrawiam.Wszystkiego dobrego z okazji Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też wszyscy czekają na te skrawki, bo są naprawdę smaczne.
      Dziękuję za życzenia i również życzę wspaniałych, rodzinnych Świąt :)

      Usuń
  93. Witam Pani Krysiu, w ubieglych latach robilam podobny piernik ale w tym roku chcialabym sprobowac w calosci wg Pani przepisu. Wczesniejsze pierniki zaczynalam robic jeszcze pod koniec pazdziernika, czy ten tez moge tak wczesnie czy lepiej czekac do listopada? w dzien pieczenia piernika bede poza krajem, wroce 18/12, czy wystarczy, ze od razu go upieke I dalej bede postepowac wg procedury? tj zachowam proporcjonalne kilkudniowe odstepy pomiedzy etapami. Bedzie dobry na Swieta? Z gory dziekuje za pomoc, Milka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pani Milko, oczywiście że piernik można upiec wcześniej. Mówi się, że piernik im starszy tym smaczniejszy. Ten piernik w całości doskonale też się przechowuje zamrożony. Nieraz dzielę na duże porcje i zamrażam. Po odmrożeniu nie ma różnicy i nic nie traci na smaku. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Czytałam kiedyś, że gdy w rodzinie szlacheckiej rodziła się dziewczynka to nastawiano ciasto na piernik i piekło się na ślub tej dziewczynki.

      Usuń
    3. Piekłam w zeszłym roku z podwójnej porcji. W lipcu odkryłam, że jeden piernik leży w spiżarni - smakował dokładnie tak, jak w Święta ;)

      Usuń
  94. Dobry wieczór. Robiłam Pani piernik w zeszłym roku. Rewelacja.
    Zapisałam w kalendarzu na 2018r w listopadzie inf. coby nie zapomnieć zarobić ciasto.
    Zaglądam dziś, a to już jutro!!!!!!!!!!! Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  95. Dobry wieczór! Ciasto mam juz gotowe.. chciałabym przechować piernik w piwnicy, tylko że jest tam około 18 stopni! W lodówce nie mam miejsca a na balkonie boje się że zamarznie.. co robic? ;) Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  96. Najwspanialszy piernik. W tym roku będę go piekła trzeci raz. Wszyscy zachwyceni. Oprócz tego, że pyszny ma jeszcze jedną zaletę - można go zrobić wcześniej. A przed świętami to ważne, bo jest dużo pichcenia.

    OdpowiedzUsuń
  97. Piekę ten piernik kolejny raz, bo moja rodzina nie wyobraża sobie Świąt bez tego dodatku. Nie chcieli nic innego pod choinkę, tylko ten piernik :) Każdy się nim zachwyca i ponoć jest przepyszny. Żałuję, że sama nie mogę skosztować, ale od lat nie jem cukru ;) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  98. Pani Krysiu,czy piernik z tą masą orzechową nie popsuje się. Czy trzeba przechowywac w lodówce, bo jest w niej śmietanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Piernik nie popsuje się. Im dłużej leży tym jest smaczniejszy. Lepiej trzymać go w chłodnym miejscu. Można nawet zamrozić w kawałkach. Pozdrawiam :)

      Usuń
  99. Piernik upieczony, pierwszy raz się skusiłam. I powiem - warto było. Wprawdzie nieco zachodu z dzieleniem i wałkowaniem ciasta przy samym pieczeniu, ale efekt jest zapłatą za wysiłek. Pyszny, nie za słodki, pachnący. Obawiałam się ilości powideł, niepotrzebnie. Piekłam dosyć cienkie blaty w większej blaszce niż w przepisie, mimo to 4 warstwy pięknie wyrosły. Jest nawet za wysoki po złożeniu :). W sumie, po przecięciu, wychodzą 3 spore lub nieco węższe 4 podłużne pierniki. Polecam niezdecydowanym, a Pani Krysi dziękuję za sprawdzony przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo się cieszę, że piernik się udał i wszystko dobrze wyszło. Dziękuję za ten miły komentarz. Życzę smacznych i radosnych świąt :)

      Usuń
  100. Oj smaczne były:), a piernik - wszystkim bez wyjątku- bardzo smakował. I dzieciom, i tym dorosłym, którzy postanowili się wstrzymać od słodyczy w Święta, a się skusili - i nie żałowali :).

    OdpowiedzUsuń
  101. Witam! Wspaniały przepis. Wszystkim bardzo smakował piernik. Mam tylko pytanie... ponieważ ogólnie unikam cukru i jem mało słodkości piernik był dla mnie zbyt słodki. Czy jeśli zmniejszę ilość cukru i zamiast 400 g dam 300 g ( lub nawet 200 g ? ) to ciasto się nie popsuje ? Jak ten cukier wpływa na to dojrzewanie ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Przepis, który podaję jest starą recepturą, jak sama nazwa wskazuje. Nie zmieniałam ilości cukru. Ale można spróbować zamienić ilość cukru 400 g i dać 200 g cukru białego i 200 g cukru muscovado?
      Nie sądzę, żeby ilość cukru wpłynęła na dojrzewanie ciasta. Po prostu piernik powinien być słodki. Ale każdy ma prawo spróbować zmienić coś od siebie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  102. Witam.Wreście trafiłam na przepis w którym jest mowa,że ciasto można wykonać mikserem.Do tej pory wyrabiałam ręcznie,wychodziło ciasto z grukami.Dziękyję ,za czytelny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  103. W tym roku robię piernik staropolski z Pani przepisu już po raz trzeci. Przyprawa do piernika także robiona wg przepisu zamieszczonego na blogu. Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Cieszę się, że piernik smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  104. Piekłem po raz pierwszy dwa blady spaliłem, można dodać w przepisie że blady wyciąga się miękkie a twardnieją po wystygnięciu
    Nie wszystko stracone będę robić połowę piernika, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  105. Pani Krysiu, ja swój piernik przełozylam dwa dni temu marmoladą i masą z masła, chałwy i dodatku wódki oraz masą z masła i kakao, czy ciasto moze stac spokojnie do Wigilii, czy zjełczeje? A moze bezpieczniej je zazmrozic i odmrozic dzien przed Swiętami, bede bardzo wdzieczna za pomoc, nie chce rozczarowac gosci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja mój piernik zawsze zamrażam. Każdy z tych zrobionych "bloków" oblanych czekoladą kroję na trzy części. Każdą z osobna zawijam w folię i zamrażam. W każdej chwili można wyjąć, szybko się rozmraża i gotowe. Pozdrawiam :)

      Usuń
  106. Najlepszy piernik staropolski! Piekę już 3 albo 4 rok z rzędu. Rodzina zachwycona, ja z resztą też :) Nie wyobrażamy sobie Świąt bez tego piernika. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo się cieszę, że piernik smakuje. U mnie też nie ma Świąt bez tego właśnie piernika. Serdecznie p[ozdrawiam :)

      Usuń
  107. Piekłam piernik pierwszy raz i jest przepyszny, najlepszy jaki jadłam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przepis na ten piernik już pozostanie na długo. Pozdrawiam :)

      Usuń
  108. Staropolskim zwyczajem ojciec rodziny po raz kolejny upiekł ten wspaniały Piernik
    Przepis rewelacyjny 😁
    Szkoda że tak szybko znika 😁
    Zdrowych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mio mi. Ja również życzę zdrowych, spokojnych Świąt :)

      Usuń
  109. W tym roku będzie już 3 raz tego piernika.Przepis rewelacyjny. Póki co zawsze się udaje. Smakuje wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  110. Pani Krysiu, dziękuję za przepis na piernik, który zawsze będzie gościł na naszym świątecznym stole. To już kolejny rok jak będziemy rozkoszować się korzennym smakiem piernika. Czekając na Święta tak naprawdę czekamy na nasz ulubiony wypiek ��

    OdpowiedzUsuń
  111. Dziękuję za przepis, gości u nas w domu co roku, w tym roku robimy go 5 raz! Robię z samymi powidłami i też rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  112. W końcu napisze komentarz, po 5 latach używania tego wspaniałego przepisu. Zawsze wychodzi super. Jest trochę roboty ale warto! 👍

    OdpowiedzUsuń