sobota, 7 grudnia 2013

Schab z kapustą kiszoną ... inaczej

Razem z naszymi znajomymi postanowiliśmy na spotkaniach  towarzyskich prezentować fantastyczne dania główne i przystawki, które każdy z nas lubi najbardziej. Ale to nie oni, ale właśnie ja  będę je przygotowywać i podawać podczas naszych spotkań. Ja mam podane tylko główne składniki  dania a reszta należy do mnie.  Dzisiaj pierwsze danie,  schab z kapustą kiszoną i  pieczarkami. Oto mój sposób na to danie przygotowane... inaczej. Stąd też jego nazwa J
 
 
Składniki (dla 6 osób):
60 dag schabu bez kości
20 dag pieczarek
50 dag kiszonej kapusty
sól i pieprz
olej do smażenia
 
do panierowania:
1 jajko
bułka tarta
 
Wykonanie:
Mięso opukałam, osuszyłam i  pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam   i posypałam pieprzem z obu stron. Odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce.
 

Kapustę ugotowałam (około 20 minut), odcedziłam, wystudziłam i pokroiłam na mniejsze cząstki. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam na patelnię na rozgrzany tłuszcz.  Dodałam drobno posiekane pieczarki. Następnie włożyłam kapustę. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, chwilę podsmażyłam i odstawiłam do wystudzenia.
 
 
 
Wyjęłam kotlety i na każdym rozłożyłam farsz, tak aby pokrył całą powierzchnię kotleta. Zwijałam w ruloniki od szerszej strony, następnie panierowałam w jajku i bułce tartej.
 
 
 
Kiedy już wszystkie były gotowe  przełożyłam na patelnię na rozgrzany olej i smażyłam z każdej strony po 2 minuty na dużym gazie. Następnie podlałam łyżką wody, przykryłam przykrywką, zmniejszyłam gaz i dusiłam około 20 minut.
 
 
 
Gotowe i gorące schabiki podałam na półmisku wyłożonym sałatami mix. Nic dodać, nic ująć
 
 
 
Schabiki znikały jak świeże bułeczki, ku mojej radości J
 
 
 
Schab z kiszoną kapustą i pieczarkami w mojej wersji okazał się daniem Nr 1 na obiedzie z naszymi znajomymi. Zapewniano mnie, że znajdzie się w menu jako główne danie na ich obiadach rodzinnych. Bardzo mnie cieszy, kiedy słyszę, że jakieś danie obiadowe jest smaczne i będzie powielane przez innych. Spróbujcie przyłączyć się do tej grupy i Wy. Życzę SMACZNEGO! Krys
 

28 komentarzy:

  1. Jadłam nieco inaczej podane, ale ten zestaw jest PYSZNY
    mniam, narobiłaś mi Krysiu smaka:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka alternatywa na popularny serwowany kiedyś schabowy z kapustą. Ale ta wersja bardziej nam przypadła do smaku. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Podobnie robi się kotlet kardynalski.Tylko robi się kieszonkę że schabu i kapusta kiszona z marchewką(lub dodaje się i raem gotuje) do wypełnienia kieszonki.Panieruje siętek w jajku i bułce.

      Usuń
  2. świetny pomysł:) bardzo mi się podoba, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł! chętnie spróbuję tak przygotować schabowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle smakowicie. Podziwiam zdolności kulinarnych. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł Krysiu. Nie znam ale muszę koniecznie wyprôbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli takie zrobisz, nie pożałujesz :) Są bardzo smaczne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Pierwszy raz widzę schab z kapustą :) Dla mnie to nowość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś często "królował" schabowy z kapustą. Ale kapusta leżała obok kotleta. To był taki zestaw. Teraz modyfikuje się różne przepisy. Często wychodzi to na i na zdrowie i oko cieszy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Fajna zabawa ze znajomymi:-) Tylko czemu Ty masz wszystko robic, przynajmniej do pomocy powinnas kogos miec:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak zabawa fajna. Ale w związku z tym, że ja lubię gotować, więc sprawia mi to przyjemność, a do tego mogę się wykazać pomysłowością. Znajomi za to sprzątają po imprezie. Więc podział ról myślę, że jest sprawiedliwy. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Napewno spróbuję na święta dziękuję pozdrawiam

      Usuń
  8. Świetny schab.Kiedyś smażyłem schabowy a'la Woroncow z kiszoną kapustą i jajkiem sadzonym na wierzchu.Jednak ten wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  9. no coś niesamowitego, ja dziś tez zrobiłam takie roladki ! :))) są przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten schab jest fantastyczny. Kiedyś i ja jadłem schabowego z kapustą kiszoną. Był zawsze taki sam i zawsze smakował. Ale teraz to jest coś innego. Niby te same składniki a jakże inny schabowy. Jestem pod wrażeniem tego dania, do tego stopnia, że nie odmówię sobie zrobienia przyjemności i usmażę takie kotlety. A niech tam. Pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładne są te Twoje schabowe. Fajny pomysł na obiad świąteczny lub niedzielny.Jest pewne ,że je zrobię .Ty zawsze czymś zaskoczysz ? w sensie pozytywnym ! Masz głowę pełną pomysłów - Twoje przepisy trafiają do mnie i są smaczne.A z niejednego Twojego przepisu już korzystałam.Wszystko się udawało i jako kucharka byłam bardzo zadowolona. Dzięki Ci za to :)

    OdpowiedzUsuń
  12. śwetne! :) muszę Mamie pokazać :) świetne na niedzielny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również robię takie roladki lecz z szynki wieprzowej nadziewane kapustką ,są pyszne.Pozdrawiam.Krysia

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, robiłam wczoraj na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam to od iks lat. U nas podaje się to nawet w restauracjach pod nazwą "kotlet górniczy". Pozdrawiam cieplutko !

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis , schab mięciutki i wyrazisty smak . Będzie królować na święta 😉

    OdpowiedzUsuń