sobota, 21 grudnia 2013

Schabowe z niespodzianką

Na kolejnym spotkaniu z naszymi znajomymi zaserwowałam smaczny schab z ... niespodzianką. Tą niespodzianką był  farsz z masła, natki pietruszki i żółtego sera. Tym  razem miałam również małą podpowiedź: schab i ser.  Jednym słowem reszta znów należała do mojej inwencji. Tak więc powstały pyszne schabowe z... w które postanowiłam zawinąć farsz  i usmażyć je w głębokim tłuszczu.
  
 
Składniki (dla 6 osób):
80  dag schabu bez kości
200 g masła miękkiego
pęczek natki pietruszki
10 dag sera żółtego
sól i pieprz
¾ l oleju do (głębokiego) smażenia
 
do panierowania:
1 jajko
bułka tarta
 
Ponadto
potrzebny będzie głęboki rondel albo frytownica
 
Wykonanie:
Ser starłam na tarce jarzynowej. Masło wymieszałam z umytą i posiekaną natką pietruszki, dodałam ser i wymieszałam. Uformowałam 6 wałeczków.
 
 
 
Mięso opukałam, osuszyłam i  pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam   i posypałam pieprzem z obu stron. Na kotletach położyłam wałeczki farszu i zawinęłam w rolady. Można obwiązać bawełnianym sznureczkiem. Ale jeśli są dobrze zawinięte to nie ma takiej potrzeby.
Panierowałam w jajku i bułce i wykładałam kolejno na rozgrzany głęboki tłuszcz.
 
 
 
Smażyłam(około 5 -7 minut)  tak jak pączki, z obu stron, odwracając, żeby się równo przyrumieniły. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
 
 
Można podawać od razu gorące
 
 
Można również podać zimne, jako przekąska.

 

  
 
Smakują wybornie w obu wersjach. Przekonajcie się. Ja życzę, jak zwykle SMACZNEGO! Krys

21 komentarzy:

  1. Wspaniała odmiana od tradycyjnego schabowego! Myślę, że skorzystam z przepisu i na jakąś okazję podam takie schabowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują inaczej niż tradycyjne schabowe. Gorąco polecam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Krysiu, pychotki, zapisuję do zrobienia, koniecznie, cieplutko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super! Podoba mi się to nadzienie :) Zielone, tak ładnie się wyróżnia :)
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dzięki temu nadzieniu te schabiki są soczyste i delikatne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pieknie i pysznie- jak zwykle u Ciebie Krysiu!!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. GRATULACJE ! Następny pomysł do zapamiętania i zrobienia ! To nadzienie-niby nic, proste składniki -a jednak -rewelacja -pietruszka zielona,masełko ,ser .....mniamm...coś nowego ....Pyszne i oczywiście i piękne:) Na pewno wykorzystam ten przepis i to niebawem :)
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić, goście będą zadowoleni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. O jaka niespodzianka w kotlecie schabowym. Doda zwykłemu kawałkowi mięsa blasku i niecodziennego smaku. Doskonały pomysł, gratulacje. Zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie, kiedy już będziemy mogli jeść smażone rzeczy. Oby jak najszybciej bo Twój pomysł kusi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Cieszę się że Ci się podoba. Mam nadzieję, że również będzie smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Smakować będzie na 150% . A instrukcja wykonania w obrazkach pomoże zbliżyć się do mistrzowskiego oryginału.

      Usuń
  7. Lubię niespodzianki.Sympatyczna Krysiu.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Christopher za miłe życzenia. Ja również życzę Tobie i Twoim bliskim Wesołych Świąt i szczęścia w Nowym Roku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. ciekawa propozycja na świąteczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności, aż się głodna zrobiłam. :) Wspaniały przepis. :) Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałych i radosnych Świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne :) Z chęcią skusiłabym się na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne są te roladki i takie soczyste, pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie schabowe będą na naszym stole świątecznym. Uważam, że odpowiedzi czas i miejsce dla nich. Pozdrawiam świątecznie. MAX

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacja!!! wyglądają obłędnie, no i ta smakowita wkładka...super:)

    OdpowiedzUsuń