wtorek, 25 marca 2014

Zupa z filetem drobiowym i makaronem

Ta zupa nie może się znudzić. Po taką zupę często się wraca, pod warunkiem, że chociaż raz się ją spróbowało. Jest niesamowicie smaczna. Jakby mieszała w niej czarodziejka  J

 
Składniki na 4 porcje:
2 pojedyncze filety z kurczaka
3 pory (biała część) pokrojone w talarki
25 g masła
60 g makaronu drobnego nitki
1,2 l bulionu z kurczaka
150 ml białego wina
Sól  i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 3 łyżki świeżo startego parmezanu
 
Wykonanie:
W rondlu roztopiłam masło, wrzuciłam pory, podsmażyłam około 5 minut i kiedy zrobiły się miękkie wlałam wino. Zwiększyłam gaz, wymieszałam  i  po odparowaniu połowy płynu wlałam bulion, doprawiłam solą i pieprzem. Zostawiłam do gotowania na wolnym ogniu. Po około 5 minutach wsypałam makaron.  Ja zostawiłam  na kolejne 5 minut. Makaron ma być miękki. Jeśli dodacie makaron, który wymaga dłuższego gotowania, to zastosujcie się do przepisu na opakowaniu.
 
 
 
Po ugotowaniu odstawiłam i zajęłam się filetami.
Oba filety przecięłam na dwa płaty i pokroiłam w paski. Na patelni rozgrzałam oliwę i obsmażyłam mięso z każdej strony. Kiedy zaczęło się rumienić doprawiłam solą i pieprzem.
 
 
 
Do gorącej zupy przełożyłam podsmażone paseczki filetów, wsypałam natkę i ... gotowe.
Spróbujcie teraz oprzeć się tej pysznej zupie. Nie da rady J
Zupę rozlałam na talerze, na wierzchu obsypałam parmezanem i patrzyłam na miny moich domowników. Słychać było takie ciche ummm J J  
  
 
 Tę zupę postanowiłam ugotować, kiedy natknęłam się na nią w książce Annie Bell. Przepis ciekawy, a zupa... marzenie. Spróbujcie bo warto. SMACZNEGO Krys

 

30 komentarzy:

  1. Takiej zupki jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie więc będę musiała spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś jak rosołek tylko w wersji bogatszej.Uwielbiam rosół tylko zawsze brak mi mięska więc tę zupkę wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa bardzo rosołowa, ale ten por mnie zaciekawił. Muszę taką ugotować, bo por bardzo lubię, często dodaję nawet większą ilość do potraw. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Ja nie lubię gotować, ale muszę. Jak tylko podasz jakieś szybkie przepisy, to będę korzystać, bo jednak muszę gotować. Tę zupkę zrobię chyba dzisiaj, dziękuję za pomysł :)
    Pozdrawiam cieplutko ;):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiej zupy - muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis, coś innego na filety z kurczaka! Krysiu a czy może być to bulin z kostek ?

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, staram się nie używać. Ale... oczywiście w wyjątkowych sytuacjach można zamiennie użyć z kostki :)

      Usuń
  7. Nigdy jeszcze takiej zupy nie jadłam, skuszę się na pewno :):)
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda Twoja zupka Krysiu, a zupy kocham ponad wszystko:) tym bardziej teraz zjadłabym talerzyk :)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi pysznie ; ) muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglada musze sprobowac :) jeszcze nie jadlam takiej zupki :)
    Pozdrawiam serdecznie xxx

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam jeszcze takiej zupki. Chyba spróbuję w niedzielę, zamiast tradycyjnego rosołu. Pozdrawiam Cię Krysiu ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Zabieram do siebie. Z pewnością spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. No pewnie, że pyszna ponieważ gotowała czarodziejka Krysia:))

    OdpowiedzUsuń
  14. świetna zupka, lubię taką z makaronem od razu - nitki się sprawdzają. pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  15. dziś nadrabiam zaległości i komentuję - a tu taka pyszna zupa, tak strasznie zgłodniałam, ze oddałabym - nie wiem co - za talerz jej:)

    OdpowiedzUsuń
  16. aż sobie zdjęcie powiększyłam, zeby się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawa zupka, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda apetycznie :) Lubię zupy z dużym dodatkiem warzyw a mięska nigdy dość! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Zachęciłaś mnie, muszę spróbować tej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Najpierw myślałam, że to jakaś lepsza wersja rosołu, a to jeszcze coś innego...

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak dla mnie świetna! Pożywna i aromatyczna, wspaniałe składniki

    OdpowiedzUsuń
  22. Przyznam ze nie gotuje takiej zupy, a wyglada smacznie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajna ta Twoja zupka ;) Pozywna i wyglada cudownie !!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jesteśmy właśnie po obiedzie. Była oczywiście Twoja zupka. Masz racje, pyyyyyszna. Wszystkim bardzo smakowała. Największym smakoszem w naszym domu jest mój syn, zjadł 2 porcje!
    Pozdrawiam cieplutko :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  25. Przyznam szczerze, że nigdy takiej nie robiłam. Jestem nią oczarowana :) Dziękuję za kolejną porcję wspaniałych inspiracji, Krysiu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo apetyczna ta Twoja zupka , taka inna , oryginalna ,na pewno pyszna ,rozgrzewająca .Obiecuję sobie , że taką zrobię :)) Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Znalazłam Pani bloga przypadkowo - zrobiłam wczoraj zupkę, rzeczywiście, przepyszna! Będę tu zaglądać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń