niedziela, 14 września 2014

Muffiny z borówką amerykańską i orzechami pekan

Muffinki należą do  bardzo smacznych, chętnie zjadanych ciastek. W zależności od tego, czym wypełnimy ich wnętrze tak będą smakować.  Są różne wersje tego wspaniałego deseru. Moje muffiny  nadziane orzechami, borówkami  i nasączone syropem klonowym są idealnym dodatkiem do porannej kawy...

 
(porcja na 12 sztuk)
Składniki:
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g roztopionego masła
1 jajko
60 ml syropu klonowego
50 g chałwy
5 g pokrojonych orzechów pekan
125 g borówki amerykańskiej
 
Wykonanie:
Ja użyłam 2 rodzaje foremek. Wyższe i niższe. Foremki do muffinek wyłożyłam papilotami. Jeśli takich nie macie, to należy foremki wysmarować tłuszczem.
 

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 °C.
Do misy miksera przesiałam mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobiłam pośrodku wgłębienie.
W osobnej misce wymieszałam kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, masło, jajko i syrop klonowy.
 

Przelałam do misy z mąką. Zmiksowałam krótko, tylko do połączenia się składników.
Zbyt długie miksowanie ciasta na muf finki powoduje, że tracą one swoją puszystość.
Do masy dodałam rozkruszoną chałwę, orzechy pekan i borówki.
 

Delikatnie zamieszałam i uzyskaną masą wypełniłam foremki do ¾ ich wysokości. Wstawiłam do piekarnika na 20 - 25 minut, do momentu kiedy muffiny ładnie wyrosły i nabrały złotego koloru. Wyjęłam i przełożyłam na kratkę do wystudzenia.
Muffinki są pyszne a delikatne ciasto pozwala na chwilę zapomnienia.

 
 

 
 
Jeśli nie zjecie muffinek tego samego dnia z powodzeniem możecie je zamrozić.
Pyszne nadzienie i smak..... spróbujcie. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
 
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys  

47 komentarzy:

  1. Orzechy i borówki? Oj,musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu, czy Ty masz restauracyjkę?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, nie mam restauracyjki. To wszystko dla nas, dla rodziny i naszych przyjaciół :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
    2. A może mieszkasz niedaleko????? patrz jak kombinuję:-)))))

      Usuń
    3. Ja też bym chętnie wpadła!!!

      Usuń
  3. Pyszności, poproszę jedną do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasze ulubiony muffiny- co prawda robię z orzechami włoskimi, ale są też pyszne:) miłej niedzieli Krysiu, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. na niedzielę by były jak znalazł do śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z borówkami uwielbiam, a z orzechami pekan jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Borówki amerykanskie znam, orzechy nie, ale i tak lubię muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności Krysiu :-) bardzo lubię muffinki :-) super smaki i aromaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu weź zamach i rzuć mi jedną!! :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej wpadnij i zjedz. Może załapiesz się na dwie ....:)

      Usuń
  11. Już dawno z Panią nic nie piekłam. Czas na muffinki. My bardzo lubimy muffinki. Jutro kupię borówki i zrobię, bo język ucieka :) Pozdrawiam, Anita

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam muffinki! Również często wrzucam do nich różne orzechy, a do tego kilka kostek czekolady pociapanych na mniejsze kawałki :) Mniam! Twoje również wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo widzę że i u Ciebie babeczki dzisiaj :) prezentują się wyśmienicie i jakie złociste :) moje już niestety zjedzone.. a myślałam że coś na jutro rano zostanie..

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, to cos dla mnie :) i borowek amerykanskich ci u mnie pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam ostatnio bez orzechów, ale Twój pomysł musi być pyszny ;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm pyszne smaki :) porywam jedną bo oprzeć się nie mogę :))) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, bardzo ciekawy przepis - syrop klonowy i chałwa, nie wiedziałam, że tak można ;) a czy nie za słodkie są te muffinki? pokazałam przepis córce, jutro będzie robić :)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, wszystko zależy co kto lubi. Staram się nie przesładzać :)

      Usuń
  18. Twoja rodzina i przyjaciele mają u CIebie prawdziwe rarytasy!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. na muffinki zawsze się skuszę :) apetyczna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmmm pycha, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wyrosły! Z orzechami i borówką chętnie poczęstowałabym się kilkoma sztukami :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam muffinki, chyba bardziej piec niż jeść, bo dają one duże możliwości twórcze. Twoje wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj! Krysiu, ale Ty mnie kusisz!!!
    Pozdrawiam i miłego słonecznego tygodnia Ci życzę...

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj, narobiłaś mi ochoty. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmm, wyglądają cudownie, kusi mnie takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Krysiu gdzie kupujesz orzechy pekan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pekany można kupić w Almie, Carrefourze. Kiedyś nawet kupiłam w Lidlu :)

      Usuń
  27. mniam! wyglądają świetnie! kocham borówki!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja ostatnio robiłam z malinami i truskawkami, też bardzo dobre wychodzą:)

    Pozdrawiam

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  29. tyle w nich dobroci! bardzo podoba mi się połączenie borówek z orzechami

    OdpowiedzUsuń
  30. jakie puszyste no i na dodatek z borówkami które uwielbiam

    OdpowiedzUsuń