piątek, 5 grudnia 2014

Pierniczki lukrowane

Dzisiaj przedstawiam Wam obiecany post z lukrowania pierniczków. Moje lukrowałam lukrem zrobionym przeze  mnie. Łatwiej jest zrobić gotowym, ale w końcu to też ma być fajna zabawa i sprawdzenie zdolności domowników. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojej podpowiedzi i inspirując się tym przepisem ozdobicie lukrem również  swoje pierniczki
 

 Składniki na lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru

Przede wszystkim potrzebujemy pierniczki, które będziemy lukrować
Ponadto:
arkusz papieru  pergaminowego
barwniki
wykałaczki
posypka do dekorowania
 
Wykonanie lukru:
Do miseczki wlałam białko, wsypałam cukier puder i ucierałam łyżką do uzyskania pożądanej gęstości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy po kropelce wodę (najlepiej zakraplaczem). Jeśli jest zbyt rzadki, wsypujemy partiami  cukier puder. Za każdym razem należy dokładnie wymieszać.
Do wykonania konturów potrzebny jest lukier bardzo gęsty (podobny do kleju w tubce).
Do wypełnienia konturów potrzebujemy lukier o rzadszej konsystencji.
Wystarczy podzielić lukier do małych pojemniczków i dodawać  małymi porcjami barwniki. Lukier zamknięty w pojemniczku można przechować w lodówce.
 

 
 
Teraz przystępujemy do lukrowania pierniczków.
Z papieru pergaminowego wycięłam prostokątne arkusiki, zwinęłam w tubki i napełniłam lukrem, odcięłam czubek i ... gotowe.
Najpierw zrobiłam kontury, potem kiedy wyschły wypełniłam je. Na koniec niektóre z nich obsypałam kolorowa posypką.


 
    
 
Przyznam się, że nie jest to łatwa zabawa.
Może następnym razem będzie lepiej...
 
 
W sumie jestem zadowolona z końcowego efektu. Trening czyni mistrza.  
 

 


Spróbujcie. Może Wam pójdzie łatwiej i lepiej. Zaproponujcie dzieciom wspólne lukrowanie. Dzieci są bardzo chętne i kreatywne. Przekonajcie się. Życzę udanego lukrowania ! Krys

Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

28 komentarzy:

  1. Śliczne są wszystkie :) a szczególnie urokliwe mikołajki :)) ja jeszcze się nie ,, bawiłam,, w takie lukrowanie....może kiedyś :) bo to, choć trudna to fajna zabawa i satysfakcja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, takie podobne w dzieciństwie wisiały u nas na choince :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne pierniczki, domowy lukier jest najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kolorowe pierniczki można zawiesić na choince:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu,


    Jesteś mistrzynią!:) Przepiękne powychodziły Ci te ciasteczka. Też się powoli przymierzam do pieczenia świątecznych ciasteczek, ale chyba jednak skorzystam z gotowego lukru, nie mam jeszcze takiej wprawy w pieczeniu:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też zawsze robię lukier sama:) Śliczne są te Twoje pierniczki. My wkrótce też będziemy piec i dekorować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpędzasz mnie w kompleksy. Ja jeszcze nie upiekłam pierniczków, a Ty już masz polukrowane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu ale śliczne :-) może też znajdę chwilkę i polukruję tak artystycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudne pierniczki , ale mikołajowe są najfajniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne :) Już się nie mogę doczekać kiedy będę dekorować swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepięknie polukrowałaś pierniczki! boskie są :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe pierniczki, tez muszę w końcu upiec swoje:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani to takie piekne te pierniczki robi, że nie tylko dzieciaki byłyby zachwycone. Oczy i buzia wołają"Jeść, daj mi się zjeść" :) Extra!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne Krysiu i na pewno bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak ja uwielbiam odwiedzać blogi w okresie świątecznym. Wszystkie te wypieki wyglądają tak cudownie, że większość chciałabym mieć u siebie na stoliku :). Cudowne ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczne pierniczki ja dopiero mam zamiar je piec w nadchodzącym tygodniu, ale lukrowanie to moja zmora ;).

    OdpowiedzUsuń
  17. śliczne te mikołaje :) przyznam się szczerze, że uwielbiam piec pierniczki i je zjadać, ale za lukrowaniem nie przepadam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Gwiazdorki robią furorę ! :-) Piękne pierniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. do cukru i białka dodaję zamiast wody kilka kropli soku cytrynowego, łamie smak i lukier jest bardziej błyszczący

    OdpowiedzUsuń