sobota, 14 marca 2015

Sernik szarlotkowy

Mam ochotę na sernik. Cóż, idę do kuchni i zabieram się za pieczenie sernika. Tylko teraz pytanie: Jaki sernik  upiec?  Mam ochotę na szarlotkę i znów pytanie: jaką? Czy to ma być jabłecznik, szarlotka czy zwykłe ciasto z jabłkami ..... no właśnie... A może połączyć te najsłynniejsze wypieki i zrobić dwa w jednym? Otóż można. Z tym zadaniem doskonale poradziła sobie Kasia u której wyparzyłam przepis i tak bardzo przypadł mi do gustu, że i ja podjęłam się temu zadaniu i upiekłam sernik szarlotkowy. A Wy?..... nie czekajcie, tylko bierzcie się do pracy, upieczcie ten wspaniały sernik i oczekujcie pochwał za ten wypiek, bo jest naprawdę pyszny
 

 (tortownica średn. 26 cm)
 
 
 
 
 
Składniki na biszkopt:
3 jajka
90 g cukru pudru
90 g mąki pszennej
½  łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na masę serową:
650 g sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
¾ szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
3 jajka
2 pełne łyżki gęstej śmietany
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na masę jabłkową:
1,5  kg jabłek   (np. „golden”)
1 łyżeczka cynamonu
1 galaretka brzoskwiniowa (w proszku)
1 łyżkę cukru  do smaku
  
 
 
 
Dodatkowo:
250 ml kremówki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
 
Wykonanie biszkoptu:
Zmiksowałam jajka z cukrem na puch.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiałam do masy jajecznej  i zmiksowałam przez chwilę do połączenia składników.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masę wylałam do tortownicy i wstawiłam na 15 minut. Piekłam „do suchego patyczka”.
 

W czasie, kiedy biszkopt się piekł zrobiłam msę serową:
Wszystkie składniki przełożyłam do misy miksera i zmiksowałam do połączenia się składników.
Masę serową przelałam do tortownicy na upieczony biszkopt.
Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 160 °C.
 

Przykryłam wierzch sernika srebrną folią i wstawiłam ponownie do piekarnika na ok. 25 minut włączając tylko górną grzałkę.
Po upieczeniu wyjęłam i odstawiłam do wystudzenia.
 
Przygotowałam masę jabłkową:
Jabłka umyłam, obrałam i starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Odcisnęłam sok i przełożyłam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na gaz, wsypałam cynamon,  cukier do smaku  i prażyłam do momentu kiedy jabłka zmiękły i  masa zgęstniała. Zestawiłam z gazu i do masy wsypałam galaretkę. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do przestudzenia.
 
 
 
Zimną masę jabłkową wyłożyłam na upieczony sernik i wstawiłam do lodówki (na noc).
 

Oj to była dłuuuga noc, bo bardzo oczekiwałam jaki wyjdzie ten mój sernik. Jak będzie wyglądał po przekrojeniu. No i oczywiście... jak będzie smakował?
Rano udekorowałam bitą śmietaną
 

  
 
 

Tyle pytań. I jest jedna odpowiedź: TO JEST PYSZNY SRNIK SZARLOTKOWY, który serdecznie polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  

 
 

49 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda , ale smakuje pewnie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega pysznie chętnie zjadłabym kawałek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj własnie gotuję barszczyk ukraiński z Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Mam nadzieję że będzie smakował :)

      Usuń
  4. Świetnie się prezentuje! Aż nabrałam na niego ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu i znowu mamy podobne pomysły, choć moje połączenie smakuje zupełnie inaczej :)
    Pięknie się prezentuje Twoje ciacho i bardzo intryguje połączenie sera z szarlotką.
    Miłego weekendu życze i pozdrawiam cieplutko;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strzał w dziesiątkę, sernik i jabłecznik to moje ulubione ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotkowy sernik? Dwa genialne ciasta w jednym, bardzo smacznie wygląda, podkradam kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mega wyglada, już sobie wyobrażam jego smak, napewno obłędny

    OdpowiedzUsuń
  9. dwa ulubione ciasta w jednym? superrr :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto pyszne i wspaniałe przebranie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie i niezwykle atrakcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako wielkie fanki serników na pewno oszalałybyśmy na punkcie Twojego wypieku a już na pewno z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na niebanalne ciasto!!! Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale ! I z pewnością tak smakuje ... Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://chwila-relaksu.blogspot.com/ Ania.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały sernik Krysiu, z chęcią taki zrobię na święta :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne ciasto ,u mnie też sernik ,ale jeszcze stygnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie Ci wyszła :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu, zamurowało mnie z wrażenia :) takie połączenie musi być niesamowicie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Już się zakochałam w tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie,, dwa w jednym,, ;) pyszne ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Krysiu sernik rewelacyjny :) przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaki równiuteńki Ci wyszedł. Wyglada przepysznie! I to połączenie kolorów!

    OdpowiedzUsuń
  23. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, próbuję sobie wyobrazić czy by mi smakowało...

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale cudowny! Podoba mi się takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile szczęścia na raz - i sernik, i szarlotka... Samo połączenie sera i jabłek już jest dla mnie dość intrygujące.

    OdpowiedzUsuń
  26. ojej ale bym to wcinała do herbatki porannej!

    OdpowiedzUsuń
  27. mniam! Połączenie tego, co kocham najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  28. A to ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Super połączenie i super ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  30. Dwa moje ulubione ciasta w jednym ;) Świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  31. moze w takiej wersji przekonam sie do sernika? bo szarlotke kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Moje dwa ulubione ciasta połączone w jedno, świetnie! :) To wypróbowania będzie przy najbliżej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciekawy przepis przez to połączenie szarlotki z sernikiem. Szkoda, że już nie jadam ciast. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  34. Połączenie dwóch najlepszych ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Wow!!! Ale widok. Niesamowite ciacho. Zapisuję przepis. Na Wielkanoc jak znalazł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Kiedyś robiłam podobny i naprawdę bardzo fajne połączenie ;)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Po prostu cudo, jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ojej jaki świetny przepis! Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Jakie ładne warstwy. Sernik musiał być pyszny.

    OdpowiedzUsuń