poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Makaron ze szpinakiem i sosem miętowo-cytrynowym

Dawno nie było u mnie makaronu. A przecież jest tak lubiany i chętnie jedzony. Z makaronem można przygotować wiele smacznych potraw. Kucharze,  zwłaszcza z Włoch prześcigają się w pomysłach na najsmaczniejsze dania z makaronem w roli głównej.  Nie wiadomo jaki jest rodowód makaronu, ponieważ spory na ten temat nie są jednoznacznie ustalone. Natomiast wiadomo, że nazwa „makaron” ma neapolitański rodowód.
Makaron, bo o nim dziś mowa ma u mnie kolejną odsłonę. Dzisiaj do makaronu, który podałam ze szpinakiem, przygotowałam delikatny w smaku sos miętowy z nutą cytryny. Uwierzcie, że ta wersja  się sprawdziła
 

 
 
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
450 g mrożonego szpinaku
150 g sera feta (z solanki)
100 g sera  gorgonzola
200 g jogurtu naturalnego
otarta skórka z jednej cytryny
gałązki świeżej mięty
kilka listów bazylii
oliwki do dekoracji
 
 
 
 
Wykonanie:
Makaron ugotowałam wg zaleceń na opakowaniu.
Szpinak rozmroziłam, odcisnęłam nadmiaru wody. Włożyłam do garnka. Dodałam rozkruszone oba sery, wlałam jogurt i wsypałam skórkę z  cytryny. Na koniec posypałam posiekanymi listkami mięty i bazylii. Wymieszałam i podgrzałam na małym  gazie około 3 minuty.
 

Ugotowany makaron odcedziłam i przełożyłam do garnka z sosem. Wymieszałam i jeszcze chwilę podgrzewałam, aby podać ciepły.
 


Makaron podany w takiej wersji bardzo nam smakował. Spróbujcie.... Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

35 komentarzy:

  1. Krysiu i to jest wersja właśnie dla mnie, nie lubię szpinaku w przeciwieństwie do reszty rodziny, ale z makaronem jest dla mnie zjadliwy:)
    Miłego dnia, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i smacznie . Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim połączeniu makaronu jeszcze nie jadłam! Ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak i nutka cytryny-już mi się podoba ta para ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem "makaroniarą", więc zapisuję przepis.Ciekawy ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, to bedzie pyszny obiad, a mieta i bazylia na pewno spawia, ze makaraon bedzie mial wytrafinowany i niepowtarztalny smak :)

    Dziekuje za swietna propozycje i serdecznie Cie pozdrawiam, Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na dania z makaronem w roli główniej zawsze mam smaka, a z takim sosem to jestem bardzo ciekawa jak smakuję. Trzeba będzie skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron ze szpinakiem często robię, ale jeszcze nigdy z takim sosikiem. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny obiad ,może dzisiejszy i u mnie?, dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne danie i fajne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na obiad :) Zaraz zabieram się za gotowanie. Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak makaronik to ja zawsze chętna :-) pyszne danie zrobiłaś Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Makaron i szpinak lubią iść w parze-pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny pomysł. Uwielbiam makarony w każdej postaci. A ze szpinakiem to już szczególnie :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam kiedyś makaron z sosem miętowo-cytrynowym! ale szpinaku nie dodawałam...bardzo lubie takie smaki, zresztą...hmm...ja w ogóle lubię makaron!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy pomysł na obiad :o) Brzmi i wygląda pysznie :o)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam szpinak z makaronem :) zjadłabym sporą porcję

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny jest to danie i bardzo ciekawy sosik...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. próbowałam wyobrazić sobie ten smak i myslę że musi być cudowny :) no i szpinak, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem okropnym makaroniarzem. Gdybym mieszkał sam, to na moim stole byłby codziennie makaron. :D Twój zapowiada się pysznie! Wszystko to, co lubię w jednym daniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. makaron i szpinak to połączenie idealne :) intryguje nie ten sos miętowo-cytrynowy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. przepis to sobie jutro dokładnie przeanalizuje, bo na sam widok wszystkie soki żołądkowe mi się uruchomiły a to już późna godzina i co najwyżej herbatka mi przysługuje ;)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystkie produkty uwielbiam, danie w 100% moje :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Prawdziwe kuchenne czary. Uwielbiam makarony. Nigdy nie próbowałam podobnego połączenia. Bardzo lubię szpinak i często go jadam z makaronem lub tartą, ale ten sos miętowo- cytrynowy może tu nadać zupełnie innej nuty.
    Pozdrawiam cieplutko.
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na www.megly.pl
    Megly. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. U mnie w domu tylko ja jestem " makaroniarzem" inni domownicy niespecjalnie za nim przepadają. Dodanie mięty to dla mnie dość oryginalne połączenie ale czemu nie spróbować :-))

    OdpowiedzUsuń
  26. Makarony to ja zawsze i wszędzie :) Twój jak dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dodanie mięty do sosu bardzo mnie zaciekawiło, na pewno dało to fajny smak :0

    OdpowiedzUsuń
  28. To dopiero pysznie przyrządzony makaron, bardzo mi się podoba w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Często robię makaron, lubię bardzo ze szpinakiem, nie lubię tylko oliwek...pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  30. Takiego makaronu jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawa propozycja, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Do niedawna stroniłam od makaronów, a teraz "niebezpiecznie" je polubiłam i chętnie podgladam wszelkie pomysły. Pyszniutkie danie, doprawdy.

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię makarony z różnymi dodatkami ,że szpinakiem też , Twojej wersji z takim ciekawym sosikiem jescze nie jadłam .Mam zamiar w niedługim czasie wybróbować tę wersję.Napewno będzie tak pyszne jak Twoje. :)) Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń