piątek, 5 czerwca 2015

Młoda kapusta zasmażana

Dzisiaj kolejna propozycja na młodą kapustę.  Kapusta zasmażana. Jest to przepis, który dostałam od mojej Mamy. Pamiętam od zawsze, że taką właśnie jedliśmy. Pewnie w większości domów jadło się tak przygotowaną młodą kapustę, dopóki nie zaczęło się poszukiwać  nowych przepisów.  Ja również gotuję kapustę na różne sposoby, ale ten klasyk na mojej liście przepisów zajmuje szczególne miejsce.
 

 
 
 
 
Składniki:
2 główki młodej kapusty
3 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pęczek koperku
sól
świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Kapustę oczyściłam i opłukałam i poszatkowałam. Włożyłam do garnka z gorącą osoloną wodą.  Gotować około 10 minut.  Odcedzić z nadmiaru wody.
Cebulę posiekałam i zeszkliłam ją na oleju. Dodałam do kapusty i zostawiłam na gazie jeszcze na około 10 minut.
W tym czasie przygotowałam zasmażkę. Masło włożyłam na patelnię, wsypałam mąkę i mieszałam, żeby uzyskać mieszankę bez grudek.
 
 
Kiedy się lekko  zasmażyła dodałam ją do kapusty. Wymieszałam. I po chwili wyłączyłam gaz. Kapusta lekko się zagęściła. Im więcej dodamy mąki do zasmażki tym gęściejsza będzie kapusta.
Na koniec wsypałam koperek.
 
 
Taka kapusta jest świetnym daniem obiadowym właśnie na wiosnę. Najczęściej jemy ją z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Czego chcieć więcej ?
 
 

Jeśli lubicie taką kapustę to zachęcam i życzę SMACZNEGO! Krys

 
Polecam również:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  

38 komentarzy:

  1. Krysiu to ja dzisiaj wpadam do ciebie na młodą kapustkę, którą uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu u mnie w domu robiło się i robi nadal z tzw zaklepką, ale młoda kapusta est pyszna pod każdą postacią:)
    Miłego dnia, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja przyrządzenia młodej kapusty. Moim zdaniem jest ona dobra w każdym możliwym wariancie. Bardzo lubię i z mogę jeść bez końca, bardzo się cieszę, że jest teraz tak łatwo dostępna i nie droga :) Taka kapustka do obiadu - pychotka :) Muszę niedługo zrobić właśnie w wersji zasmażanej :) Pozdrowienia :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie tak robię i jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż bym wpadła zjeść taką kapustę, do tego młode kartofelki i cały obiad gotowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu, ja też mam przepis mamy, prawie taki sam i robię dzisiaj, serdeczności ślę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tak przygotowaną kapustę :) Najprostszy i najlepszy sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię jeść dania zrobione według dawnych przepisów. Nie dość, że smaczne to i zdrowe. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię młodą kapustą, w okresie wiosennym często ją przygotowujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu i mnie kojarzy się z dzieciństwem. Oj jutro przyrządzę, bo narobiłaś mi apetytu. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. po prostu pyszna klasyka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam taką kapustę...pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za zasmażaną kapustką itp. :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Młodą kapustę jadłam ostatnio jakieś 10 lat temu - nie,że nie lubię, ale po prostu
    nie wiem jak moja mama ją gotowała i nie potrafię. Może według Twojego przepisu
    mi się uda i przypomnę sobie czas, gdy moja mama była z nami?
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. bardzo smaczna robilam kilkakrotnie

      Usuń
  15. Mamusine przepisy to jest to! Bez udziwnień, proste, takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż zgłodniałam Krysiu :) Tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. najlepsze danie z młodej kapusty, uwielbiam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam młodą kapustkę w każdej postaci, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam młodej kapusty z zasmażką.

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie taką robiła moja babcia i moja mama. To najlepsza kapusta, jaką znam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O tak, zdecydowanie to smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  22. ummmm kilka postów za mną i jestem tak głodna że ide jeść

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglada smakowicie :-)

    Pyrtunia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Skusiłam się i kupiłam kapustę i zrobiłam wg przepisu. Wspaniała, pyszna. Zawsze jadłam robioną przez moją mamę. Teraz będę sama robić :)

    OdpowiedzUsuń
  25. W zeszłym roku przeoczyłam i nie robiłam sama takiej kapusty. A jadłam. Zawsze u kogoś. Teraz już jestem "wprawiona" dzięki temu przepisowi. Pysznie i coś nowego u mnie pojawiło się na stole. Nie wiem dlaczego nie robiłam sama takiej pysznej kapusty. Polecam tym, którzy jeszcze jej nie robili:))))

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje modyfikacje to:
    - zalewam poszatkowaną kapustę osolonym wrzątkiem - szybko osiada w garnku i łatwiej jest mieszać
    - dodaję liść laurowy i ziele angielskie oraz kminek a pod koniec pieprz ziołowy - lubię aromaty :)
    Poza tym uwielbiam właśnie taką, z młodymi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Tak ugotowana kapusta już weszła do stałego menu u mnie w domu. Wszyscy ją lubimy. Cieszę się, że potrafię dzięki Tobie radzić sobie w kuchni. Dzięki za przepis :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ugotowałam kapustę po raz pierwszy wg tego przepisu w zeszłym tygodniu. Muszę przyznać że jest baaaardzo smaczna. Zawsze robiłam inaczej. Jak to widać, warto zmieniać schematyczne przyzwyczajenia.
    Dzisiaj gotuję ją ponownie. Mam zamiar skorzystać z pozostałych przepisów. Pozdrawiam, Weronika S :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chciałam zapytać, czy nie dodajecie odrobinę octu ? wtedy jest bardziej smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Octu nie dodawałam, ale czasami dodawałam odrobinę kwasku cytrynowego, albo kilka kropli cytryny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Ja robię kapustę bardzo podobnie tez wg kuchni mojej św.Mamy tylko zamiast oleju wysmażam świeżą słoninkę,zasmażkę lekko rumienię i dosmaczam lekko octem i ja na koniec dolewam magii bez której nie umiem gotować.Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Genialne danie. Nie wyobrażam sobie, że ktoś może nie lubi młodej kapusty. Ja już się skusiłem i zrobiłem w tym roku pierwszy raz. Obłędnie pyszna z koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie młoda kapusta zawsze z koperkiem i kwaśną śmietaną :) Taki rodzinny przepis od pokoleń.

    OdpowiedzUsuń