piątek, 10 lipca 2015

Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II)

Nie wystarczy upiec kurczaka w panierce lub bez, żeby obiad smakował. Teraz trzeba więcej fantazji, albo sugestii naszych gości, żeby połączyć smaki, odpowiednio doprawić i pięknie podać... Tak podany obiad smakuje wyjątkowo i chyba ... wszystkim
 
 


  
Składniki na marynatę:
1 kurczak (1,2 – 1,5 kg)
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
sól morska
pieprz świeżo zmielony
 

 
 
Zrobiłam marynatę
Wymieszałam wszystkie składniki dodałam posiekane listki rozmarynu. Wymieszałam i dodałam odrobinę wody. Marynatą natarłam umytego, osuszonego kurczaka. Przełożyłam do lodówki na kilka godzin  (najmniej na godzinę).
 
 
Pozostałe składniki:
kurczak z marynaty
kilka zielonych oliwek
1 cytryna (wyszorowana, sparzona)
kilka gałązek tymianku
5 średniej wielkości ziemniaków
1 bakłażan
papryka czerwona
papryka żółta
1 cebula
kilka (7-8) ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
 
 
Po wyjęciu kurczaka z lodówki....
Piekarnik włączyłam na 220 °C.
Cytrynę przekroiłam na połowę i wraz z gałązkami tymianku włożyłam do wnętrza kurczaka.
Kurczaka położyłam na posmarowanej olejem brytfannie i wstawiłam do piekarnika.
Zostawiłam do czasu aż  zarumieniła  się skórka (około 30- 35 minut)
 

Cebule pokroiłam w plasterki.
Z obu papryk wycięłam gniazda nasienne i każdą przekroiłam na ćwiartki.
Czosnek obrałam.
Bakłażana pokroiłam wzdłuż na plastry o grubości 1,3 cm, posoliłam i po około 20 minutach spłukałam pod bieżącą wodą. A następnie pokroiłam w kostkę.
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach  na miękko i kiedy wystygły obrałam ze skórki.
 

Wyjęłam kurczaka z piekarnika, polałam wytworzonym sosem. Wokół kurczaka rozłożyłam ziemniaki. Kurczaka polałam łyżką oleju i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 20 minut.
Po tym czasie formę z kurczakiem wyjęłam i obok ziemniaków rozłożyłam paprykę i bakłażana. Dodałam oliwki i czosnek.
Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem, obłożyłam listkami tymianku i polałam sosem wytworzonym z pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. W połowie pieczenia mięso obróciłam na drugą stronę i wszystko polałam wytworzonym sosem.
 

Po upieczeniu sprawdziłam czy kurczak jest upieczony. Jeśli po wbiciu noża w najgrubsze miejsce kurczaka wycieka przeźroczysty sok to znak, że kurczak jest upieczony, jeśli sok jest różowy, koniecznie trzeba włożyć kurczaka do dopieczenia, aż mięso będzie miękkie.
Kurczaka przełożyłam na deskę, wyjęłam z niego cytrynę i wyrzuciłam, a kurczaka  podzieliłam na porcje. Ułożyłam na półmisku i obłożyłam warzywami, które się z nim piekły. 
 


  

 

Taka wersja kurczaka po śródziemnomorsku również zadowoliła naszych gości. Może i Wy się skusicie? Zapewniam, że warto i życzę SMACZNEGO! Krys
 
Kochani, w związku z moim dużym zaangażowaniem w organizację domowej uroczystości  brak czasu nie pozwala mi na odwiedzanie moich ulubionych blogów. Serdecznie Was za to przepraszam i obiecuję że wkrótce nadrobię zaległości.  Kilka moich przepisów, które czekają w "poczekalni", a które staram się zamieszczać, mam nadzieję że  zrekompensują moją nieobecność :) Pozdrawiam Was serdecznie, Krys

 

Polecam również:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 
 

25 komentarzy:

  1. Ja się skuszę na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu pośliniłam monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu kurczak nieźle nadziany :D
    co prawda nie moje smaki, ale przepis fajny i wielu posmakuje:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Cos akurat dla mnie, bo drób uwielbiam. W każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  5. kochana, takiego kurczaka sam Sowa by się nie powstydził! on wygląda fantastycznie!

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie nadziany , oczywiście kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wspaniały, ale czy u Ciebie jest coś innego niż wspaniałe?
    Życzę wspaniałej Uroczystości:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. No taki kurczaczek, mmmmmnommm, boskość!

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu taki kurczak musiał smakować wszystkim, po przepisie i zdjęciach sama nabrałam ochoty na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmmm pycha! Poproszę skrzydełko albo nóżkę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kurak pierwsza klasa:) i powodzenia w organizacji uroczystości:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno do Ciebie nie zaglądałam i już żałuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wygląda ten kurczak :) Kolorowo bardzo i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu uwielbiam takie smaki :-) pysznie go zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak to musi obłędnie smakować! :>

    OdpowiedzUsuń
  16. Smacznie wygląda ten Twój kurczak, ciekawy przepis Krysiu...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  17. Prawdziwie królewsko upieczony kurak.

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu, to danie dla mnie!
    Rodzina najważniejsza. Wszystkiego dobrego!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kurcza, warzywka... czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, smaczne mięsko i warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  21. Kurczak na nutę śródziemnomorską. To akurat trafia w moje gusta smakowe. Kapitalny przepis. Zapiszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny musiał być ten kurczaczek :))

    OdpowiedzUsuń