piątek, 23 września 2016

Zapiekanki z pomidorami i kozim serkiem na cieście francuskim

Lubicie zapiekanki? Kto ich nie lubi :)
Jest tyle pomysłów na pyszne zapiekanki, że czasami trudo się zdecydować, która jest smaczniejsza.
Można zapiekać wszystko. Makarony, warzywa... można łączyć wiele składników i powstaje pyszna zapiekanka. Ja dzisiaj zrobiłam zapiekankę na cieście francuskim a środek wypełniłam kozim serkiem i pomidorami.
Krótko powiem... wyszło pysznie. Takie zapiekanki można zrobić w dużej formie a potem kroić jak pizzę. Ja zrobiłam osobną zapiekankę dla każdego



Składniki:
ciasto francuskie
250 g koziego serka
2 łyżki miękkiego masła
200 g gęstej śmietany (min. 18%)
2 pomidory
3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego
świeże oregano




Wykonanie:
Serek zmiksowałam ze śmietaną i z masłem.
Pomidory pokroiłam w krążki.


Płat ciasta francuskiego rozmroziłam,  rozwałkowałam i wykroiłam dwa rodzaje krążków. Większe (o średnicy  17 cm) i mniejsze (12 cm).
Krążki ciasta przełożyłam wraz z papierem na blaszkę do pieczenia.



Piekarnik ustawiłam na 180 °C.
Brzegi krążków podniosłam do góry, tworząc rant wysokości około 3 cm.
Na środek każdego krążka wyłożyłam porcję serka, przykryłam plasterkiem pomidora a wierzch obsypałam listkami oregano.
Wszystko obficie oprószyłam pieprzem.


Blaszkę z przygotowanymi zapiekankami wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Kiedy brzegi zapiekanek się zarumieniły wyjęłam je z piekarnika i od razu podałam jeszcze gorące.


 

Myślę, że takie zapiekanki podobają się Wam. Zróbcie i spróbujcie jak bardzo smakują. Ja życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

25 komentarzy:

  1. Wygląda mega apetycznie i tak naprawdę nie trzeba się wiele natrudzić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Uwielbiamy takie proste i oryginalne przepisy, na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu, pozwól, że znowu napiszę MNIAM :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. porwałabym jedną i zjadłabym teraz w pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda :) Takie idealnie kółeczko. Z chęcią przekonałabym się jak smakuje. Zawsze Krysiu umiesz tak wszystko pięknie podać, że z wielką przyjemnością i uśmiechem na twarzy można zasiadać do stołu, aby jeść te wyśmienitości. Pysznie i apetycznie :) Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko......... ale tu pysznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł. Spersonalizowane wielkością, ze względu na pojemność brzuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu wspaniałe danie, wygląda bardzo apetycznie :-) miłego weekendu kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Oczywiście należy zmiksować ze śmietaną i serkiem. Już uzupełniłam :)

      Usuń
  10. Krysiu pięknie Ci wyszły, aż mam ochotę się w nie wgryść;)

    OdpowiedzUsuń

  11. Na widok tego cudeńka zrobiłam się bardzo głodna - pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajny pomysł :) w sam raz na przystawkę czy kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie one ładne! Wspaniała propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu, takie zapiekanki są idealne :) uwielbiam zarówno na domowej imprezie czy też na zwykłą, codzienną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto francuskie jest rewelacyjne, ciekawie połączone :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobry pomysł na coś innego, zapisuję...pozdrawiam Krysiu, miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  17. To musi być pyszne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne takie zapiekanki w sam raz na talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajne te zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Swietny pomysł a jak pięknie wyglądają 😃😃😃

    OdpowiedzUsuń
  21. Proszę wybaczyć ale komentarze pan sa naprawdę niepoważne. Nie polega ich wystawianie na chwaleniu wyglądu potraw (choć to tez jest istotne, bo je się oczami) ale na smaku potrawy, stopnia trudności wykonania, trafności proporcji skladnikow itp. Takie wpisy nie wiem czemu maja sluzyc, chyba tylko daja satysfakcje piszącym i pozwalają im zaistnieć w internecie - gdyż ani z formy ani treści nie maja nic do powiedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie anonimie
      Oj, tam, oj, tam. Zwykłe czepianie się. Dlaczego mam nie wystawić opinii o tym co widzę i pochwalić coś na widok czego ślinka cieknie. Czy tylko trzeba pisać, że się coś upiekło, zrobiło i jak wyszło??? Taki pozytywny komentarz sam się nasuwa, żeby napisać jak potrawa smacznie wygląda. Mi nie zależy żeby zaistnieć, mi zależy żeby po prostu napisać czy coś co mi się podoba albo nie:)

      Usuń