piątek, 3 marca 2017

Tort CAPPUCCINO,  moja wersja... na czwarte urodziny bloga

Kolejny rok za mną. Kolejny rok z Wami.
Kolejny jubileusz mojego bloga i tort na ten właśnie dzień. No bo jak uświetnić taką rocznicę? Tylko pysznym tortem.
Kiedy mówimy o jubileuszu, zazwyczaj pojawiają się wspomnienia.  Dlatego ja też dzisiaj trochę powspominam.  
Przez cztery lata, które minęły jak błyskawica starałam się sprostać Waszym oczekiwaniom. Chciałam, żebyście znaleźli u mnie takie dania i desery, które potem uświetnią niejeden wspaniały obiad, kolację, czy wyjątkową uroczystość rodzinną.
To Wy jesteście moim motorem napędowym i to dzięki Wam tworzę mojego bloga i to dzięki Wam powstają nowe przepisy (684 posty z przepsami). Jesteście moją inspiracją.
Przez te cztery lata przybyło wielu nowych czytelników, co mnie bardzo cieszy. Cieszy mnie to, że moje przepisy, z których korzystacie trafiają w Wasze gusta smakowe, czego odzwierciedleniem są opisy w komentarzach (jest ich ponad 20800), które zawsze czytam i odpowiadam na Wasze pytania i staram się rozwiać Wasze wątpliwości.
Jest mi niezmiernie miło, że jesteście tutaj ze mną, no bo cóż byłby wart blog Kuchnia u Krysi bez Was? Dlatego ja upiekłam ten tort specjalnie dla Was.

(tortownica 26 cm):

Składniki na biszkopt:
7 jajek (temperatura pokojowa)
160 g mąki pszennej tortowej
55 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
odrobina soli










Składniki na krem:
450 g serka homogenizowanego waniliowego
70 g kawy cappuccino
250 g kremówki (30%)
3 łyżki cukru pudru
2  łyżeczki żelatyny
¼ szklanki zimnej wody
2 szklanki mleka w proszku





Do nasączenia:
3 łyżki kawy cappuccino
¾ szklanki gorącej wody

Do dekoracji:
250 ml kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
płatki białej czekolady

Wykonanie biszkoptu:
Białka ubiłam z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawałam cukier i po  jednym żółtku. Kolejne żółtko wbiłam po tym kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy.
Na koniec wsypałam obie mąki. Wymieszałam wszystko za pomącą szpatułki.


Piekarnik ustawiłam na temp. 180 °C.
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na  około 25 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, zostawiłam biszkopt do wystudzenia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.



Wykonanie kremu:
Żelatynę zalałam zimną wodą. Po napęcznieniu lekko ją podgrzałam w mikrofalówce żeby miała pół  płynną konsystencję.
Kremówkę ubiłam w mikserze dosypując pod koniec ubijania cukier.  Małym strumieniem wlewałam do niej przestudzoną żelatynę.
Serki zmiksowałam razem z kawą cappuccino i mlekiem w proszku.
Do tej masy przełożyłam ubitą kremówkę. Wszystko wymieszałam.


Przygotowałam poncz do nasączenia tortu.
Kawę zalałam gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
Biszkopt przecięłam na dwa krążki.
Jeden krążek ułożyłam na paterze. Nasączyłam ponczem. Wyłożyłam ¾ ilości kremu i wygładziłam go.
Drugi krążek biszkoptu nasączyłam w ten sposób, żeby położyć go na kremie stroną nasączoną.
Na krążek wyłożyłam resztę kremu i rozsmarowałam go na wierzchu i po bokach.
Ubiłam kremówkę na puch, dodając cukier puder.
Teraz już pozostało mi udekorować mój tort.
Możecie zobaczyć jaki wyszedł,


bo... jak smakuje możecie się przekonać kiedy go zrobicie.
A teraz przed Wami moja wersja pysznego toru CAPPUCCINO






Zapewniam, że jest bardzo smaczny, z wyczuwalną nutą kawy cappuccino. Tak właśnie miało być.  Bo to delikatny tort, nie jest przesłodzony.
Chciałbym Was wszystkich poczęstować i obdzielić tym tortem, ale ...
Myślę, że też go zrobicie (bo jest łatwy do zrobienia) i wspomnicie  o mnie... o moim blogu... o jubileuszu ... Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



66 komentarzy:

  1. We mnie zyskałaś wierną czytelniczkę i niejednokrotnie mnie zainspirowałaś do przyrządzenia jakiegoś dania! Pozdrawiam i gratuluję jubileuszu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że jesteś, że zaglądasz tutaj. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Cudowny tort i gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję z całego serca. 4 lata to kawał czasu i kawał dobrej roboty. Tyle przepisów. Tyle wspaniałych dań i propozycji na różne okazje. Twój bog jest moją najlepszą książką kucharką. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że korzystasz z mojego bloga i moich przepisów :)

      Usuń
  4. Teraz częstuję się wirtualnie. Ale taki tort zrobię na urodziny mojego męża w przyszłym tygodniu.
    Gratuluję pięknej rocznicy. Jest co świętować. Cztery lata blogowania to i satysfakcja i dużo pracy.
    Pozdrawiam i życzę udanych, słonecznych dni w nadchodzący weekend, Alicja z Katowic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego, życzę udanego wypieku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Krysiu kochana wszystkiego najlepszego. Bardzo lubię cię odwiedzać :-) a torcik cudowny. Miłego świętowania 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Marzenko. Cieszę się, że jesteś ze mną :)

      Usuń
  6. Każdy jubileusz cieszy. Tym bardziej, jeśli chodzi o wkład pracy. A w Twoim blogu widać ile pracy włożyłaś w to co pokazujesz nam, czytelnikom.
    Gratuluję!!!!
    Czuję się zaproszona na ten tort, więc odkroję kawałek dla siebie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi apetytu, więc się poczęstowałam, życząc Tobie kolejnych lat blogowania i nieustającej weny i cierpliwości w kuchennych pracach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka pychotka! Uwielbiam ciasta i torty o smakuj cappuccino :) Gratuluję Krysiu jubileuszu, trzymaj tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że podzielasz moje zdanie. Ja też lubię takie smaki :)

      Usuń
  9. Torcik cudowny i na pewno smaczny, wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh, jak bym zjadla takiego torcika, az mi slinka leci! Musi wybornie smakowac, bo na takiego wyglada! Tak chcialabym rozpoczac diete oczyszczajaca, ale chba dopiero jak wyprobuje zrobic i posmakowac tego wspanialego torcika!

    Dzioekuje Krysiu za przepis i cieplutko Cie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, cieszę się że ten torcik Cię kusi. Polecam. Koniecznie zrób, a dieta... może trochę poczekać. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Zapomnialam o najwazniejszym: Kochana Krysiu, wszystkiego NAJ, NAJ, NAJ z okazji 4 roku prowadzenia bloga. Zycze dalszego tak pieknego prowadzenia bloga i dalszych taki swietnych i wspanialych przepisow!! Mocna sciskam i sle... Buziaki :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci Elu dziękuję za taki miły komentarz. Buziaki :)

      Usuń
  12. Krysiu, gratuluję z okazji takich pięknych urodzin! 4 lata! Naprawdę imponujący wynik. Super, że jesteś z nami i dla nas, a swoimi wykwintnymi przepisami dzielisz się tak chętnie :)
    Niech blogowanie przynosi Ci wiele radości.
    A torcik - rewelacja :) Kiedyś robiłam cappuccino, ale był zupełnie inny. Twój jest niezwykle apetyczny.
    Pozdrawiam cieplutko! Udanego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, serdeczne dzięki. Taki komentarz to balsam dla mojej duszy. Miło mi że podobają Ci się moje przepisy. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Krysiu, gratuluję Ci serdecznie i napiszę tylko, że nie wyobrażam sobie już blogosfery bez Ciebie i Twoich przepisów! Tworzysz tak smakowite dania, że... powinnaś wydać własną książkę z przepisami i zdjęciami, bo zawsze wszystko bardzo przejrzyście pokazujesz. Twoje przepisy gwarantują, że nawet niewprawna osoba zrobi pyszne danie :)
    Życzę Ci jeszcze co najmniej stu lat blogowania, ku naszej radości! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jakże miło mi czytać takie słowa. Dziękuję Ci. To mnie mobilizuje do dalszej pracy, ale też pieści moje serce. Buziaki dla Ciebie :)

      Usuń
  14. Przepiękny torcik, wygląda mega apetycznie. :-)
    Najlepsze życzenia z okazji blogourodzin. :-)
    Wielu dalszych lat blogowania z wielkimi sukcesami życzę.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękuję za ten miły komentarz. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Właśnie zobaczyłam i chcę pogratulować wypieku oraz jubileuszu.Sukcesów na dalsze lata życzę i będę zaglądać tu częściej.Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Oczywiście zapraszam do odwiedzania bloga i korzystania z przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. bardzo lubię tu zaglądać więc życzę wielu jeszcze dobrych i sprawdzonych przepisów! sama korzystam już na stałe z kilku, które tu opublikowałaś, a w zasadzie wszystkich, które zdecydowałam się wypróbować:)
    sto lat!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olu za te miłe słowa. Dziękuję, że jesteś, że zaglądasz tutaj i że przepisy Ci się podobają. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Gratuluję rocznicy, a torcik upieczony na tą okazję wygląda przepysznie. Szkoda, że nie mam piekarnika, bo chętnie bym zjadła kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mam nadzieję, że uda Ci taki tort kiedyś zrobić i zjeść. A może kogoś namówisz na zrobienie takiego? Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  18. Cudo <3 Gratuluję i życzę wielu pysznych inspiracji na dalsze lata blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. apetyczny tort :) gratuluję kolejnej rocznicy i życzę wielu wspaniałych lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Krysiu, gratuluję 4 rocznicy, bloguj nam jeszcze wiele wiele lat. Masz ciekawe przepisy i bardzo chętnie do Ciebie zaglądam. Czasami zapisuję i potem próbuję.
    Pozdrawiam Krysiu i jeszcze raz wszystkiego NAJ! Buziaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, taki miły komentarz. Dziękuję. Cieszy mnie to, że moje przepisy trafiają w czyjś smak. Cieszę się, że trafiają również do Ciebie:) Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Wszystkiego najlepszego Krysiu dla Ciebie prywatnie i dla bloga ;) niechaj się rozwija i ciłgle będzie pyszny ;D ciacho mega! Porywam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo Olu dziękuję za takie miłe słowa i życzenia. Serdeczności dla Ciebie, Olu :)

      Usuń
  22. Krysiu kolejnych tak owocnych lat Tobie i nam życzę;)
    właśnie mi przypomniałaś że my też wkrótce kończymy 4 latka;)
    a tortem sie poczęstuję, do kawki będzie idealny:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ten tort chociaż wirtualnie spodobał Ci się, ale znając Twoje zdolności zrobisz taki albo lepszy. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Gratuluję. Szmat czasu Krysiu. Jestem Twoją wierną czytelniczką, więc częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak. Czas leci. Sama nie wiem kiedy to się zaczęło. Cieszę się, że Ty też jesteś moją czytelniczką. A tort jest również dla Ciebie :)

      Usuń
  24. Lubie tutaj zaglądać. Zawsze jest pysznie i miło. Gratuluje i Pozdrawiam:)))😛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się i jest mi niezmiernie miło kiedy czytam takie komentarze. To znaczy, że warto robić to co robię. Dziękuję raz jeszcze :)

      Usuń
  25. Wspaniale się prezentuje i musi doskonale smakować.
    Będzie jednym z tortów urodzinowych na Wielkanocny stół.

    Gratuluję jubileuszy i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że ten właśnie tort będzie na świątecznym stole. Jest pyszny i mam nadzieję, że spełni oczekiwania gości.
      Dziękuję za gratulacje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Takim tortem to bym nie pogardziłą, zwłaszcza do latte. MMM., az slinka cieknie. Poki co chciałam Ci powiedzieć, że Twoja zupa pieczarkowa robi furorę i często u mnie gości na stole.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Kasiu, że tort Ci się podoba. Zapewniam Cię, że by smakował. Miło mi, że moja zupa pieczarkowa tak Ci smakuje. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Najlepsze życzenia kochana! Życzę jeszcze wielu lat blogowania, setki pysznych przepisów i nowych czytelników oraz cierpliwości i radości z prowadzenia bloga :)o torcie nie muszę chyba wspominać, że wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za te miłe słowa. Ufam, że tak się spełni. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Piękny i apetyczny.Gratulacje z okazji czwartej rocznicy.Zdrowia ,siły ,pomysłów na następne lata.Twój blog to nie tylko wielka pomoc w gotowaniu ale też jest to wspaniała lektura.Życzę dalszych sukcesów nie tylko w tej dziedzinie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Margaretko za takie uznanie, za miły komentarz i... niech się spełnią Twoje życzenia:)

      Usuń
  29. Gratuluję pięknej rocznicy, częstuje się tortem, życzę dalszych sukcesów, buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dziękuję serdecznie za miły komentarz. Tort jest również dla Ciebie :) Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Wszystkiego naj naj naj lepszego z okazji4 urodzin bloga życzę dalszyh fajnych pomysłow pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dzięki i jeszcze raz. Jakże mi miło czytać takie ciepłe, serdeczne życzenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  31. Piękny tort i piękne święto. Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i Twojego kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Raz jeszcze wszystkiego dobrego i dalszych wspaniałych przepisów na sprawdzone, zawsze udające się dania! :)
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń