czwartek, 11 maja 2017

Roladki ze sznycli z indyka z farszem imbirowo-ziołowym

Na zrobienie tych roladek wpływ miała ostatnio zła pogoda. Deszcz i zimno. W taką pogodę najlepiej rozgrzać się gorącą herbatą z goździkami i imbirem. Pomyślałam więc, dlaczego nie zrobić farszu do mięsa z wyraźnym smakiem imbiru, a nie tylko z jego nutą.
Uważam, że mięso z indyka, które jest bardzo delikatne doskonale uzupełni  się z wręcz ostrym smakiem imbiru.
Tym daniem trafiłam w 10! Smakowało nam bardzo.  Było więc smacznie i zdrowo. Polecam tym, którzy lubią mięso indyka, lubią zjeść ostre danie i lubią eksperymentować w kuchni



Składniki:
500 g sznycli z piersi z indyka
kawałek świeżego imbiru
kilka gałązek świeżego oregano
kilka gałązek świeżej kolendry
¼ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
sól
pieprz świeżo zmielony
oliwa do smażenia



Wykonanie:
Imbir obrałam i bardzo drobno pokroiłam, świeże zioła posiekałam, igiełki suszonych ziół  utarłam w moździerzu, dodałam łyżeczkę oliwy  i wszystko razem wymieszałam.


Sznycle opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, rozłożyłam między dwoma płatami folii spożywczej i rozbiłam na cienkie płaty. Oprószyłam solą i pieprzem.
Mieszankę ziół i imbiru rozsmarowałam na każdym płacie mięsa.
Zwinęłam w ruloniki  tworząc roladki.


Na patelni rozgrzałam oliwę i zrumieniłam roladki z każdej strony.


Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Roladki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam 2 łyżkami wody i wstawiłam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Po upieczeniu podałam od razu na stół. Najlepsze są gorące. 







Koniecznie spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

22 komentarze:

  1. Lubie takie roladki, a ten farsz brzmi pysznie. Chętnie bym spróbowała :)
    Imbir na taką pogodę, która nam towarzyszy jest idealny. Rozgrzeje, a do tego rewelacyjnie smakuje :)
    Świetny pomysł Krysiu! Miłego dzionka i dużo słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wchodząc na pani bloga najpierw podziwiam zdjęcia potem przepisy i kierując się moimi upodobaniami smakowymi wybieram to co mogłoby mi smakować. I zawsze przepis potwierdza z faktycznym smakiem. Wypróbowałam wiele, wiele przepisów. Ma pani wspaniałe i takie niecodzienne przepisy. Bardzo jestem ciekawa smaku tych roladek, dlatego chętnie spróbuję i zrobię to co pani proponuje. Trudno oprzeć się temu co pani nam daje w tych postach. Dziękuję i pozdrawiam Marta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog, wspaniałe przepisy, piękne zdjęcia. Tylko napawać się widokiem i smakować, smakować, smakować. Sama wiele z tych przepisów zrobiłam i zostały u mnie na zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne, świetne na niedzielny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie, zwłaszcza na chłodne dni:) Bardzo lubię mięso z indyka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie:) Z taki farszem jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze mnie czymś zaskoczysz, dzisiaj znów pyszności Krysiu. Przepis super...pozdrawiam serdecznie, miłego dnia...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie nafaszerowane, delikatne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjna propozycja. Domowe roladki? Super! Nigdy takich nie robiłam.
    To musi smakować wyśmienicie... i ten farsz! :) Mniam. Zapisuję się w kolejce na spróbowanie :D
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu roladki wyglądają i brzmią przepysznie:)
    miłego dnia, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham wszystko co "indycze" :-)) A roladki wyglądają niesamowicie apetycznie, muszę koniecznie wypróbować przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne te roladki. uper pomysł na obiad, świetnie sie prezentują

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu, ale fajny pomysł. Imbirem jeszcze mięsa nie aromatyzowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne połączenie smaków! wpadłabym na taki obiadek do kogoś, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczny obiad! Pogoda faktycznie nas nie rozpieszcza, trzeba sobie dogadzać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super połączenie, musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie roladki chętnie bym pochłonęła, mimo że nie jestem zbyt mięsożerna.
    Wypróbuję Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie roladki idealne są na przystawkę np. na bankiet albo przyjęcie.

    OdpowiedzUsuń