sobota, 2 maja 2020

Gołąbki z mięsem drobiowym i warzywami w młodej kapuście

Gołąbki to ulubiona potrawa nie tylko u mnie w domu. To takie danie, które można w nieskończoność robić na różne sposoby dzięki dodatkom do farszu. Wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę, jakie składniki mamy w domu albo... po prostu można wymyśleć jakiś nowy farsz.
Moje gołąbki powstały po przemyśleniu z jakim farszem je zrobię.
Tak więc kupiłam kolorowe papryki, cukinię, pieczarki. Ale najważniejsze, że do zrobienia moich gołąbków kupiłam młodą kapustę. Od dawna miałam ochotę na gołąbki zawijane w młodą kapustę. Robi się je szybciej, są zdecydowanie delikatniejsze i po prostu... pyszne. Przekonajcie się


Składniki:
2 kapusty młode
300 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z podudzi...)
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
½  papryki zielonej
300 g pieczarek
200  ryżu
sól do smaku
pieprz świeżo zmielony do smaku
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki oregano
½  łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju


Wykonanie:
Z kapusty oderwałam wierzchnie liście. Wycięłam głąb.
W dużym rondlu zagotowałam wodę z solą i do wrzątku włożyłam kapustę dosłownie na chwilę, żeby ją sparzyć.
Wyjęłam z garnka i po wystudzeniu delikatnie zdejmowałam z niej liście.
Ostrym nożem ścięłam twarde „żyłki” z liści.


Mięso zmieliłam.
Ryż po ugotowaniu  odsączyłam i przełożyłam do  miski.

Czas na warzywa.
Po oczyszczeniu i umyciu pokroiłam je:
- cebulę, paprykę i cukinię w drobną kosteczkę
- pieczarki w cienkie plasterki
- czosnek przecisnęłam przez praskę


Na rozgrzaną patelnię wlałam 1 łyżkę oleju. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła.
Po chwili dodałam czosnek.
Następnie dorzuciłam  pieczarki. Kiedy się lekko się podsmażyły dołożyłam paprykę, a  na końcu cukinię.


Wymieszałam. Zostawiłam na średnim ogniu na ok. 15 minut, żeby wszystko się dusiło, aż warzywa zrobiły się miękkie.
Teraz już mogłam dodać przyprawy: sól i pieprz do smaku  oraz oregano,  majeranek i bazylię.  Wszystko wymieszałam.


Patelnię zdjęłam z gazu.
Wsypałam ryż. Wymieszałam.
Dodałam mięso. I ponownie wszystko wymieszałam
Spróbowałam.  Pyszne.
Można jeszcze dosmaczyć wg własnego gustu.


Liście kapusty rozkładałam i na każdym  nakładałam po łyżce farszu.
Zwijałam gołąbki na kształt krokietów. Najpierw boki, potem zawijałam całość.


Z tych składników wyszło 19 gołąbków


Do dużego rondla wlałam około ½ l wody, włożyłam wkładkę do gotowania na parze. Na niej ułożyłam gołąbki.



Zamiast wody można do rondla wlać bulion. Wówczas gołąbki przejdą zapachem bulionu i będą bardziej aromatyczne.
Na wierzchu położyłam jeszcze kilka liści kapusty.
Przykryłam rondel i wstawiłam do gotowania. Kiedy się woda zagotowała, zmniejszyłam ogień i na zostawiłam do gotowania na  około godzinę. 
Po ugotowaniu zostawiłam rondel z gołąbkami pod przykryciem, żeby „doszły” i trochę wystygły.
Teraz już mogłam podać na stół





Gołąbki z takim farszem w młodej kapuście to strzał w 10!!!
Koniecznie spróbujcie. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys :)



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...




16 komentarzy:

  1. jak ja lubię domowe gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię, koniecznie, pozdrawiam Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, to jest naprawdę pyszna wersja gołąbków. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  3. Krysiu takie "lekkie" gołąbki to całkiem i owszem.:)
    Wyglądają smakowicie. Wypróbuję w przyszłym tygodniu.
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo smaczne. Polecam. Basiu, serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jak znam Twoją kuchnię, są pyszne.W ubiegłym tygodniu robiłam gołąbki w młodej kapuście.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gołąbki w młodej kapuście są naprawdę smaczne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. a ja w ten weekend zrobiłam młodą kapustę wg ulubionego przepisu z Twojego blogu, wiosna nastała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu, już kiedyś tu byłam tylko nie zostawiłam komentarza, ślinka cieknie, jesteś mistrzynią w kuchni. Pozdrawiam serdecznie, buziaki 💋 posyłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dziękuję za te piękne słowa od Ciebie. To balsam na moja duszę.
      Buziaki dla Ciebie :)

      Usuń
  7. Pani Krysiu,uwielbiam gołąbki i w/g tego przepisu zrobię. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gołąbki niebiańsko pyszne. Bardzo delikatne. Rozpływały się w ustach. Dzieki za wspaniały przepis. Pozdrawiam, Justyna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No swietne golabki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w domu gołąbki zawsze jadło się z jakimś dodatkiem - przeważnie z sosem pomidorowym, czasami z keczupem. Ale Twój przepis jest znacznie inny. Chętnie go wypróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń