poniedziałek, 25 lutego 2013

Pyszne orzechowe rożki

Do wykonania tych rożków zainspirowała mnie książka  „Ciasta i desery”  Marka Łebkowskiego. Pokazała mi ją moja bratanica Kasia, którą serdecznie pozdrawiam.  Kilka przepisów jego autorstwa tak bardzo skusiło mnie do wykonania tych pyszności, że postanowiłam sama je zrobić i podzielić się z Wami. Mam nadzieję, że Was tez skusi....;
 
 
 
 Z tej porcji wychodzi  40 sztuk
Czas 1,5 godz.
  
Składniki:
15 dag mąki
2 jajka
10 dag masła
1 łyżka śmietany
15 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
 
Wykonanie:
Oddzieliłam żółtka od białek. Na masło przesiałam mąkę i całośąć posiekałam nożem.
  
 
Roztarłam palcami. Dodałam żółtka, śmietanę
  
 
i zagniotłam ciasto. Zawinęłam kulę ciasta w folię i włożyłam do lodówki do schłodzenia na  30 minut.
 
 
 W tym czasie ubiłam białka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na sztywna pianę, dodałam orzechy i całość wymieszałam
 
  
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam i podzieliłam na 20 kawałeczków. Z każdego uformowałam  placuszki grubości ok.  0,5 cm.
Następnie przekroiłam na połówki i wyszło mi 40 sztuk.
Na każdej połowce ułożyłam na środku masę orzechowo-białkową. 
Zlepiłam  brzegi ciasteczek zostawiając  szerszą stronę nie zlepioną. W ten sposób utworzą się trójkątne rożki.
Blachę wyłożyłam  papierem do pieczenia,  ułożyłam   rożki  stroną zlepioną na spód....
 
 
 
....i włożyłam do piekarnika na 20 minut w temp. 180 °C.
Po upieczeniu i wystudzeniu można udekorować rożki lukrem:

 


Składniki lukru:
8 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody








 
Wykonanie jest proste. Utarłam  łyżką wszystkie składniki w miseczce. Jeśli okaże się, że lukier jest zbyt gęsty dodajemy sok ewentualnie gorącą wodę.  I już gotowe do lukrowania  naszych rożków.
 
 
Rożki, są pyszne, wyglądają kusząco. Są warte czasu poświęconego na ich wykonanie. Spróbujcie...WARTO! Krys

8 komentarzy:

  1. genialny pomysł-kupuję go,akurat u mnie leżą włoskie orzechy,będą jak znalazł:) Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę spokojnie polecić ten przepis.Nawet taki antytalent jak ja zdał egzamin.Rodzinka była zachwycona.Dzięki.DANUŚKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj DANUŚKA
      Cieszę się, że Ci się wszystko udało i wszystkim smakowało. Zapraszam do mojego bloga. Postaram się zamieszczać więcje przepisów na równie smaczne potrawy. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  3. Rożki są obłędne, róbcie (polecam podwójną porcję), jedzcie i wychwalajcie pod niebiosa. Oczywiście Ciocię mą też :)
    To byłam ja -bratanica Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam rożki. Fantastyczne. Trochę zabawy przy klejeniu, bo chciałam zachować podobny wygląd jak na zdjęciu. Wyszły prawie, prawie. Ale pyszne były rzeczywiście. Magda.L.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Pani Krysiu czy te ciasteczka mogą poleżeć dłużej, czy raczej nie?
    Jak upiekę je na przykład dzisiaj, to czy przetrwają do świąt w blaszanym pudełku? Pozdrawiam serdecznie. Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Takie nadziewane ciasteczka lepiej przechować w lodówce. Myślę, że góra dwa tygodnie mogą poleżeć. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Oooooho! Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Właśnie wczytuję się w przepisy na blogu. Spisałam sobie do zeszytu przepis na biszkopt makowy (super przepis), a 2 godziny temu skończyłam piec mięciutkie pierniczki. Nie omieszkam wstawić komentarza pod nimi. Miłego dnia...:-)

      Usuń