niedziela, 21 lipca 2013

Kurczak z owocami lychee

Ocenia się, że kuchnia chińska zawiera ponad 90 tysięcy przepisów.  Uwzględniając Wasze prośby   o zamieszczenie kolejnych  propozycji na pyszne dania z kuchni chińskiej, przedstawiam danie pochodzące  z południowego regionu, z  okolic Kantonu. Potrawy tego regionu są lekkie, subtelnie przyprawione i mniej tłuste od potraw spożywanych w innych regionach. Dzisiaj... kurczak z owocami lychee  (zobacz tutaj)
 
  

Składniki
(na 4 porcje):
3 pojedyncze filety z kurczaka
6 szalotek ze szczypiorkiem
1 czerwona papryka
¼ szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju roślinnego
½ szklanki sosu pomidorowego
½ szklanki wody
2 łyżeczki bulionu z kurczaka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka maki kukurydzianej
1 puszka (ok. 320 g) wydrylowanych owoców lychee
olej do smażenia
 
  
Wykonanie:
Osuszyłam  lychee, ułożyłam (okrągłą stroną) do góry na papierowym ręczniku. Pozostawiłam do osączenia z soku. Każdy filet kurczaka podzieliłam na 6 kawałków. Cebulki pokroiłam na 2,5 cm kawałeczki. Paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam również na takie kawałki.
 

 
Odmierzyłam ¼ szklanki mąki kukurydzianej i wsypałam do miseczki. Panierowałam kawałki kurczaka w mące. Na patelni rozgrzałam olej. Smażyłam mięso na złoty kolor z obu stron  około 5-8 minut. Dodałam cebulkę i paprykę. Smażyłam jeszcze przez około 1 minutę.  



Wymieszałam sos pomidorowy z ¼ szklanki wody, cukrem i bulionem a następnie wlałam  do warzyw i mięsa. Dodałam lychee.
 
 
 
Przykryłam i na średnim gazie gotowałam  przez około 5 minut, aż kurczak był miękki. Połączyłam pozostałą ¼ szklanki wody z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej i wlałam do mięsa. Gotowałam mieszając aż sos zgęstniał.
Gotowe danie wraz z warzywami i lychee wyłożyłam na półmisek.


 
Tak przygotowany kurczak można podać z ryżem wermiszelem. Ja podałam z ryżem długoziarnistym.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smakował wybornie. Polecam z sezonową surówką i życzę SMACZNEGO! Krys
 
 
 
 
 

11 komentarzy:

  1. Ale pysznie. Często korzystam z przepisów z kuchni chińskiej. Świetny pomysł z tymi lychee.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lyche znam i lubię. Kurczaka też. Więc teraz tylko to razem połączę wg Twojego przepisu. AXA

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy bieżąca lektura miała na to jakiś wpływ? :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tajemnica chińskiej sztuki kulinarnej zawsze mnie fascynowała, a lektura wciągnęła :) Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  4. To coś dla mnie. Chętnie przygotuję ten zestaw i wykażę się w mojej kuchni nową potrawą. Max

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Krysiu.Twoja kuchnia jak zwykle pachnie na odległość.Pozdrawiam zachwycona aromatem dzisiejszej potrawy.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Jolu za miły komentarz. Będę się starała przyciągać Cię znów jakimś miłym zapachem chociaż na odległość. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Twój kurczak wygląda pysznie ! Szkoda ,że nie można spróbować albo przynajmniej powąchać.Uwielbiam połączenia mięs z owocami.Twojej wersji jeszcze nie znam ,muszę go zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele potraw, których nie znamy. Polecam ten zestaw, bo smak jest wyjątkowy. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  7. Uwielbiam takie kolorowe dania!!To danie wygląda przepysznie -cudowny przepis ,w najbliższym czasie wykonam go...Na Twój blog wpadłam przypadkowo,bardzo fajny....jest co poczytać ,co pooglądać,(ładne zdjęcia) no i co ugotować (duży wybór).IIgnaasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Zapraszam do...mojej kuchni. Pozdrawiam, Krys

      Usuń