czwartek, 15 sierpnia 2013

Tarta z orzechami pekan i syropem klonowym

Witajcie! Chcę Was dzisiaj uraczyć przepisem na pyszną tartę, którym zainspirowałam się kiedy oglądałam program kulinarny z udziałem Anny Olson,  znanej w Kanadzie restauratorki.  Razem z mężem wydała książkę kucharską "Inn on the Twenty Cookbook”. Przepis jest fantastyczny a tarta, która z niego powstała to poezja...smaku. Jeśli chcecie potwierdzenia  moich słów to wypróbujcie :)
 
 
 
   
 Forma do tarty średnica 31 cm
Składniki na ciasto:
1 kostka (200 g) miękkiego masła
200 g twarożku kremowego (do serników)
2 szklanki mąki
 

Składniki na nadzienie:
¾ kostki (z 200 g) stopionego masła
1 szklanka brązowego cukru
4 jajka
¾ szklanki syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
18 dag orzechów pekan
 
Wykonanie:
Wymieszałam mikserem masło z serkiem kremowym. Dosypałam przesianą mąkę i mieszałam, aż składniki się połączyły. 
 
 
Utworzoną masę wyłożyłam na folię spożywczą uformowałam prostokąt,  zawinęłam w folię i schłodziłam prze godzinę  w lodówce.
 
 
Stolnicę lekko posypałam mąką i rozwałkowałam ciasto na grubość ok.  0,8cm.  Ułożyłam w lekko natłuszczonej formie do tart,  przycięłam ciasto  wystające ponad krawędź formy. Docisnęłam brzegi ciasta do ścianek foremki. Wstawiłam do lodówki na 20 minut do schłodzenia.
 
 
 
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 190 °C (termoobieg).  Mikserem zmieszałam wszystkie składniki na nadzienie oprócz orzechów, do momentu kiedy masa stała się  gładka.
 
 
Wylałam nadzienie na schłodzony, nie upieczony spód tarty i ułożyłam na wierzchu połówki orzechów  tworząc wzór kręgów.
 
 
Piekłam ciasto przez 25-30 minut, aż wystające brzegi tarty zbrązowiały. Pozostawiłam  ciasto do wystudzenia.
 
 
Nie mogliśmy się doczekać, kiedy przestygnie, żeby spróbować tą pyszną tartę.
 
 
 
 
Uwielbiam orzechy pekan.  Podczas pieczenia uwalniają swoją słodycz i stają bardziej miękkie. Masa zawarta w tym cieście jest lekko płynna dzięki syropowi klonowemu.  Myślę, że w tym wypadku nie można tutaj jakiegokolwiek składnika zastąpić innym, albo pominąć. Ta tarta musi taka być  - po prostu PYSZNA. A co Wy o tym sądzicie? Upieczcie i podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na temat pieczenia tej wspaniałej tary. Ja życzę, jak zwykle  SMACZNEGO! Krys

19 komentarzy:

  1. Ta tarta kusi. Orzechy również. O syropie nie wspomnę :) Nie mogę przejść obojętnie. Muszę taką upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu, ale kusisz. Wspaniała musi być ta tarta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak. Wspaniała. W krótkim czasie piekłam ją dwa razy... na życzenie domowników. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  3. Mniam! Kochamy tarty i orzechy :)
    Zapraszamy do udziału w konkursie: http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony deser to tarta z owocami. Nie znam tych orzechów, więc się nie wypowiem. Ale zdjęcia są takie kuszące, więc...kto wie? Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Iza. Orzechy pekan są nadzwyczaj delikatne w smaku i aromatyczne. Mimo, że przypominają orzechy włoskie, są od nich bardziej słodkie. Uchodzą za jedne z najsmaczniejszych orzechów, o wielu walorach odżywczych.
      Mam nadzieję, że taka informacja o orzechach pekan wystarczy, żebyś się skusiła na użycie ich do smacznych wypieków. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję informację o orzechach pekan. Teraz mając taką wiedzę chętnie pokuszę się o ich kupno i wykorzystać do deseru, Iza

      Usuń
    3. No właśnie jak kiedyś robiłam tartę z pekanami (z książki Łebkowskiego) to bardzo mi przypominały włoskie i stwierdziłam, że chyba wolę włoskie, bo pekany się bardzo źle łuskają. A że słodsze to i tak w wypieku trudno odróżnić przy takich ilościach cukru :)
      Jak już zakończę moją super dietę, to może spróbuję Twoją tartę z podmianką orzechów.

      Usuń
  5. Miałam okazję zjeść tę tartę. I smak jest wyjątkowy. Jest przepyszna. I mimo, że w składzie jest dosyć dużo cukru to skusiłam się nawet na kilka kawałków, nie mogłam się oprzeć...
    E.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już same składniki mówią za siebie. To jest na pewno bardzo kaloryczne, ale też bardzo smaczne. Przecież nie mogę sobie odmówić przyjemności. Jak ją upiekę to się podzielę. Sama nie zjem całej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachęcająca i pewnie pyszna jest ta tarta. Ale ja tylko oko pocieszę (niestety)i zachowam przepis dla moich gości

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam tą tartę. Nie ma przesady w tym co piszesz. Jest tak smaczna, jak ładna na zdjęciach. Nie jadłam równie pysznej, è eccellente, Zola

    OdpowiedzUsuń
  9. Tą tartą oczarowałam nawet moją bratową (wyśmienitą kucharkę). Dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Krysiu.Przepis i fotki prezentują się apetycznie - więc czas do kuchni i piec...pozdrawiam bardzo serdecznie.Jola

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślinka leci na sam widok ,pysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)) Zjadłabym spory kawałek !! Uwielbiam wszystkie wypieki z bakaliami:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealna tarta dla takiej fanki orzechów jak ja....... AGnees

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto uzależnia. I mimo, że chciałabym upiec coś nowego to kusi mnie by zrobić je ponownie...

    OdpowiedzUsuń