wtorek, 3 grudnia 2013

Barszcz czerwony z grzybami

Dzisiaj proponuję Wam barszcz czerwony z grzybami suszonymi. Nie jest to jeszcze barszcz wigilijny, ale ... po prostu pyszny barszcz z grzybami J Spróbujcie. Jest fantastyczny 

 

 Składniki:
50 dag buraków
2 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki)
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
1 mały seler
2 l bulionu warzywnego  (klik)
1 kubeczek (200 g) śmietany 22%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka oleju
1  liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
ocet winny do smaku
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby umyłam, namoczyłam i w tej samej wodzie ugotowałam około 30minut. Wyjęłam, osączyłam i posiekałam. Wywar zachowałam  do barszczu.
Buraki umyłam i ugotowałam w łupinkach. Po wystudzeniu obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę po obraniu posiekałam w kosteczkę i wrzuciłam na tłuszcz na patelnię. Dodałam umyte i pokrojone w słupki warzywa, żeby lekko się zeszkliły.

 

Przełożyłam do dużego garnka z gorącym bulionem warzywnym. Dodałam ziele angielskie i listek laurowy.  Przyprawiłam do smaku solą i wstawiłam do gotowania (około 20 minut). W czasie gotowania dodałam buraczki, grzyby i wlałam wywar z grzybów.
Teraz już można doprawić pieprzem octem winnym. Śmietanę wymieszałam z mąką. Wlałam do zupy. Można wsypać koperek. I już pyszny barszcz gotowy.

Jest bardzo aromatyczny i smaczny. Można podawać z ziemniakami, chlebem... Spróbujcie ugotować barszcz w ten właśnie sposób. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

9 komentarzy:

  1. lubię barszcz i u mojej babci właśnie jedliśmy go z ziemniakami, pysznie i domowo!
    Twój ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Kolor zawdzięcza temu, że buraki gotowane są właśnie w łupinkach, a potem starte na tarce. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. bardzo lubię barszcze zimą:d dobrze rozgrzewają:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to jest prawdziwy barszcz, jaki od zawsze jadłam w moim rodzinnym domu. Teraz podobny gotuję u siebie. Taki barszcz ma aromat i kolor. Pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam barszcz, ale takiego nie jadłam wieki. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo świątecznie u ciebie Krysiu! Barszcz wygląda przepysznie! Uwielbiam wszystko z buraczków! Pozdrawiam cie serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha barszczyk !
    Znam i lubię :) Uwielbiam barszcze i buraki pod każdą postacią:) .
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki barszcz, ale moje dziewczyny jedzą tylko czysty:(
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Żeby kolor był intensywnie czerwony,a zupa miała wyrazistszy smak warto wdusić sok z cytryny.Tylko trzeba uważać aby nie przekwasić.

    OdpowiedzUsuń