środa, 2 listopada 2016

Zupa krem z pomidorów i kaszy jaglanej z dodatkiem owoców granatu i awokado

W mojej kuchni można znaleźć przepisy na dania proste i wyszukane, tradycyjne i nowe. Gotuję potrawy, które już znam i takie, które są dla mnie nowością a ich przepisy stanowią dla mnie inspirację. Wiele moich potraw powstało pod wpływem tego, co podpowiada życie. Znajdziecie też potrawy przetestowane przez innych, którzy doskonale znają się na kuchniach regionalnych i na zdrowym jedzeniu.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, wyjątkowo zdrową zupę krem z pomidorów, której składniki zostały tak dobrane, żeby łącząc się ze sobą nie stanowiły tylko produktów, ale żeby dały to co najcenniejsze... zdrowie.


Składniki:
600 g dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych na cząstki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałeczek (ok. 2 cm) kłącza imbiru
1 owoc granatu
1 awokado
Przyprawy:
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta curry
sól morska do smaku
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki nasion czarnuszki do dekoracji
olej kokosowy do smażenia
½ l  gorącej wody

Wykonanie:
W rondlu rozgrzałam olej, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę.  Lekko ją zeszkliłam i dodałam wszystkie przyprawy. Podsmażyłam na małym gazie. 


Dodałam zmiażdżony czosnek, pomidory i starty na tarce imbir. Na koniec wlałam 0,5  l  gorącej wody. Przykryłam i zostawiłam do gotowania na średnim gazie jeszcze około 15 minut.


Do zupy wsypałam kaszę. Wymieszałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli. Zmiksowałam i... gotowe.



Na talerzu, na zupie rozłożyłam owoce granatu i pokrojone awokado.
Ta zupa jest naprawdę smaczna. Rozgrzewa i jest bardzo zdrowa.



Tę zupę polecam tym, którzy chcą poprawić swoje zdrowie i tym, którzy po prostu chcą zjeść pyszną zupę. Jednym i drugim życzę SMACZNEGO! Krys

Przepis na tę zupę znalazłam na blogu  „Gotuj zdrowo”

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 


30 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupki krem w ten jesienny, chłodny czas są zbawienne. Rozgrzewające, dodające energii. Uwielbiam. A tutaj pyszna klasyka w połączeniu z egzotyką. Jako fanka pomidorowych smaków i kaszy jaglanej jestem za! Krysiu, bardzo to pomysłowa i inspirująca propozycja!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu, co zmyślny przepis!!! :) jestem fanka takich oryginalnych przepisów :) .. i zupy pomidorowej, także zaraz wypróbuje :)rozumiem, że awokado i granat dodaje się jak zupa jest już na talerzu ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dokładnie. Kiedy zupa jest na talerzach należy dodać owoce granatu i awokado (uzupełniłam w przepisie):)

      Usuń
  4. Poproszę jedną porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Jest zimno, przyda się więc na rozgrzewkę :)

      Usuń
  5. Wow nigdy nie jadłam jeszcze takiej zupki. Na pewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. tym granatem w pomidorowej mnie totalnie zaskoczyłaś:)
    podoba mi sie ten przepis:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. oo.. w takiej wersji kremu z pomidorów jeszcze nie jadłam, ba! żadnej zupy z dodatkiem kaszy jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiała być pyszna, bardzo lubię kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, nietuzinkowa zupa, ciekawi mnie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu pysznie, ja często dodaje kaszę jaglaną do dań :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. To taka wersja zdrowej pomidorowej. Z pewnością by mi smakowała, bo ja pomidorowa bardzo jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ ciekawe połączenie! Naprawdę niezwykłe danie, po prostu muszę tej zupki spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taka zupa to coś dla mnie. Kasza jaglana, jak wiemy jest zdrowa a te wszystkie dodatki razem wzięte to kumulacja zdrowych składników. Zrobię ten krem z pomidorów. Zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda znakomicie i myślę że taką zupą można miło zaskoczyć gości :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniała, oryginalna odsłona pomidorowego kremu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super,zwłaszcza dodatek granatu.

    OdpowiedzUsuń
  17. ale pyszna zupka! i jest moje ukochane awokado <3

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo ciekawe dodatki do pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Krysiu wspaniała zupka, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten przepis zapisuję i wypróbuję przy najbliższej okazji...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  21. Zupa jest bardzo pyszna, chętnie korzystam z Pani przepisów, zwłaszcza gdy potrzebuję zaskoczyć gości nowym daniem

    OdpowiedzUsuń
  22. Zupa wygląda rewelacyjnie - kolory i smak pewnie też. Z chęcia bym coś takiego zjadł!

    OdpowiedzUsuń