czwartek, 13 grudnia 2018

Schab pieczony z warzywami

Dla amatorów pieczonego chudego mięsa mam propozycję. Ciekawą. Alternatywną, bo tym razem upiekłam dwie pieczenie w jednym ogniu... W istocie. Bo tak upieczona pieczeń może być podana zarówno na gorąco do ziemniaczków jako danie główne. Może też być alternatywą dla wędliny, tyle, że domowej.
Mięso jest kruche, nie jest suche, pachnące warzywami i co najważniejsze... bardzo smaczne.  


Składniki:
1,80 kg schabu wieprzowego bez kości
2, 3 cebule (ilość wg uznania)
kilka pieczarek (ilość wg uznania)
kolorowe papryki (ilość wg uznania)
sól (morska)
pieprz (kolorowy)
majeranek

Ponadto:
olej do smażenia
sznurek bawełniany do obwiązania schabu



Wykonanie:
Schab umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Nakłułam nakłuwaczem całe mięso z każdej strony. Wówczas po upieczeniu będzie bardziej soczyste i aromatyczne.
Obsypałam solą i pieprzem a na koniec wtarłam majeranek.
Teraz schab obwiązałam sznureczkiem formując przy tym,  żeby nabrał ładnego kształtu i żeby był ścisły. Przykryłam i wstawiłam do lodówki na około godzinę.


W rondlu roztopiłam olej i na gorący włożyłam mięso.
Obsmażyłam szybko z każdej strony, żeby się białko ścięło.


Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d)
Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Polałam na wierzchu tłuszczem z patelni (około 5 łyżek) i dodatkowo 3 łyżkami wody i wstawiłam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na około 1,5 godziny.
W tym czasie cebulę pokroiłam w pół krążki, paprykę w paseczki a pieczarki przekroiłam na ćwiartki.


Wszystkie warzywa przełożyłam na rozgrzaną patelnię na tłuszcz pozostały po obsmażeniu schabu. Delikatnie zeszkliłam. Chodzi o to, żeby się nie przypiekły. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.


Starałam się, żeby mięso równomiernie się piekło, dlatego czas od czasu wyjmowałam z piekarnika o odwracałam na drugą stronę i ponownie wstawiałam do piekarnika.
Kiedy minął czas pieczenia, wyjęłam mięso i obłożyłam je warzywami z patelni równomiernie je rozkładając.


Mięso przykryłam i ponownie wstawiłam do piekarnika na jeszcze około 20 – 30 minut.
Po upieczeniu, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam mięso przy uchylonych drzwiczkach.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam do przestudzenia


Tak upieczone mięso podać na dwa sposoby.  
Na ciepło jako danie główne, pokrojone w grube plastry i obłożone aromatycznymi warzywami z pieczenia


Albo.... pokrojone w cienkie plastry podane na zimno do pieczywa



Mam nadzieję, że taki schab zadowoli wasze gusta i trafi w Wasze kubki smakowe. Jeśli zdecydujecie się na taką pieczeń... Życzę SMACZNEGO!  Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


14 komentarzy:

  1. Tak upieczony schab musi być pyszny. Na pewno spróbuję. Pozdrawiam Cię Krysiu serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. U Krysi jak zwykle smakołyki ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu schab wygląda bardzo smakowicie. :)
    Pozdrawiam Cię bardzo ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często przygotowuję tak różne mięsa- tzn piekę więcej i wykorzystuję jako obiad i wędlinę do pieczywa, Twoja wersja brzmi Krysiu przepysznie:)
    Milej niedzieli życzę i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Schab prezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mhmmm... aż mi ślinka pociekła, dobry pomysł na schab w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, danie wygląda fantastycznie!przepysznie! no i jest super wariant do chleba, tych naszpikowanych chemia wędlin już nie można jeść! :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna propozycja na obiad Krysiu. Z warzywami uwielbiam. Dodają tyle aromatu :)

    OdpowiedzUsuń