środa, 8 czerwca 2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Taki kapuśniak cieszy się u mnie w domu ogromnym powodzeniem. Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na straganach, przygotowuję ją na wiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną, czy też duszoną z koperkiem i marchewką, albo z kiełbasą... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie zróbcie. Serdecznie polecam J  



Składniki:
mała główka młodej kapusty, lub połówka dużej
kość ze schabu
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera lub 1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
kawałek pora
3-4 ziemniaki
2 pomidory
koperek
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka domowej vegety
sól i pieprz


Wykonanie:
Kość ze schabu umyłam,  włożyłam do garnka, zalałam około 1,5 l zimnej wody i wstawiłam do gotowania.
Warzywa oczyściłam, umyłam. Drobne i cienkie ich  części pokroiłam.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
Obraną cebulę opaliłam na gazem.
Pomidory po zanurzeniu w gorącej wodzie obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki.
Kapustę poszatkowałam.


Po odszumowaniu wywaru do garnka z kością wrzuciłam warzywa, dodałam cebulę i przyprawy (listek, ziele i vgetę).
Po zagotowaniu zmniejszyłam gaz i pozostawiłam do gotowania na średnim ogniu na   około 1 godzinę.
Poszatkowaną kapustę przelałam wrzątkiem na sitku i razem z pomidorami i ziemniakami włożyłam do gotującego się wywaru.
 

Pozostawiłam do gotowania jeszcze na 20-30 minut.
Wyjęłam kość i warzywa.
Pozostałą marchewkę pokroiłam w talarki i włożyłam z powrotem do zupy. Resztę warzyw wyrzuciłam.
Zupę przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na koniec wsypałam posiekany koperek. 


 
 



Smaczna zupa, którą lubią moi domownicy. Znika szybko i zaraz mam zamówienie na kolejną porcję. Zachęcam Was do zrobienia takiego kapuśniaku i życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  


  

31 komentarzy:

  1. Ja kapuśniak z młodej kapusty bardzo lubię, u mnie jest w wersji ze śmietaną ale bez ziemniaków. Lubimy do takiego kapuśniaczku ziemniaki tłuczone ze skwareczkami w środku i koperkiem obowiązkowo. Narobiłaś mi ochoty na taką zupkę. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu to jest młoda kapusta, kapusta, kapusta... i młode ziemniaki z koperkiem. Tak mi się ta zupa podoba, że dzisiaj taki kapuśniak na obiad zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotuje podobna zupke tylko na miesku drobiowym. Dodaje troche fasoli i papryczke peperoni dla pikanterii. Jest pyszna i lekka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przerobiłam już wszystkie kapuściane przepisy, z tego bloga. Oczywiście, że ten kapuśniak również zrobię. Robiłam trochę inaczej. Bez pomidorów i bez ziemniaków. Pozdrawiam i życzę słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności:) zwłaszcza teraz, kiedy młoda kapusta jest naprawdę młoda i ma najlepszy smak.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie w domu teraz często bywa taka zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki kapuśniak. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka zupke to uwielbiam i to w dodatku z duza iloscia koperku. Pychotka ! U mnie goscila w zeszlam tygodniu, ale niedlugo znow ja zrobie, bo moje wnuki ja tez uwielbiaja !

    Pozdrawiam Cie serdecznie, Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Był u mnie taki, był i to całkiem niedawno :) Mniam, mniam :) Uwielbiam. Kapuśniaczek rzeczy wspaniała, pyszna. Młoda kapustka to rarytas, teraz jest pyszna! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie jest tak samo Krysiu, właśnie przytaszczyłam główkę na zupkę:D
    miłego dnia, pozdrawiam słonecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny kapuśniaczek, bardzo lubie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham ten smak. Tak pachnie wiosna i lato. Tak wygląda zdrowie na talerzu Krysiu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiosennie nie może być inaczej jak bez kapustki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z młodej kapustki sama pychotka

    OdpowiedzUsuń
  15. Kapuśniak uwielbiam najbardziej z wszystkich zup ,zjem nawt dziś ,choć upał niemiłosierny.

    OdpowiedzUsuń
  16. taki kapuśniak to rewelacyjna sprawa! :) teraz, jak jest tyle fajnych warzyw robię taki mix w jednym garze i jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. U nas też taki kapuśniaczek bardzo chętnie jemy, tylko ja nie dodaję ziemniaków, nie mam ostatnio na nie apetytu, a pozostali muszą się mojemu kaprysowi podporządkować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pani Krysiu -pyszny blog ,czekam na kolejne przetwory ,serdecznie pozdrawiam.HALINA

    OdpowiedzUsuń
  19. młodą kapustę bardzo lubię i teraz często u mnie gości :) pyszny kapuśniaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zjadłabym takiej zupki... :)

    OdpowiedzUsuń

  21. To świetny pomysł, bo właśnie chciałam ugotować zupę, ale nie mogłam się na żadną zdecydować, a Twój kapuśniak wygląda tak imponująco i wiosennie, że nie można się oprzeć, zrobię w tym tygodniu - dziękuję za inspirację - serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Krysiu pyszna zupka, ja takie uwielbiam, zresztą cała moja rodzinka. Pozdrawiam cię cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Krysiu, zapisuję, robię taki kapuśniaczek jak tylko wrócę do domu.
    Pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja już pare razy gotowałam kapuśniaczek z młodej kapusty. Uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. O, akurat mam młodą kapustę i całej bym nie przejadła zasmażanej, więc chyba wiem, co będzie jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

  27. Krysiu zupkę zrobiłam, była pyszna i smakowała całej rodzinie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń