sobota, 29 grudnia 2018

Babeczki/kominki migdałowe z kremem waniliowo-cynamonowym

Święta, święta i już po...
Było miło i radośnie  a przede wszystkim rodzinnie. W Święta najważniejsze  są rodzinne  spotkania. A dla dzieci najważniejsze są oczywiście prezenty pod choinką.
Ile radości, ile niespodzianek dla każdego, kiedy rozwija się piękny, kolorowy papier pod którym kryją się te niespodzianki.
Ja, jak przypuszczam większość z Was, byłam zadowolona z prezentów, które dostałam. Chyba byłam grzeczna, bo paczek było kilka J W jednej z nich znalazłam min. pudełko z foremkami silikonowymi do pieczenia ciasteczek w kształcie kominków.
To mnie zmobilizowało, żeby jak najszybciej pochwalić się nowym przepisem na smaczny deser. Można upiec na Sylwestra, Nowy Rok, albo zwyczajnie na weekend




Składniki  na ciasto (na 6 szt):
150 g mąki
80 g masła pokrojonego w kostkę
70 g cukru
1 jajko
60 g mielonych migdałów
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 
szczypta soli






Składniki na krem:
120 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu









Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiałam do miski. Dodałam masło pokrojone w kosteczkę i razem posiekałam. Dodawałam pozostałe składniki, tj. migdały, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszałam wszystko razem, a na końcu wbiłam jajko  (miało 2 żółtka).
Wymieszałam, szybko wyrobiłam i zagniotłam gładkie ciasto. Utworzyłam kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki.


Piekarnik włączyłam na 170 °C (termoobieg).
Foremki silikonowe przepłukałam zimną wodą.


Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 6 równych części.
Każdą część ciasta wkładałam do foremek/kubeczków tak, aby wypełniło całą wewnętrzną powierzchnię ok.  5 mm poniżej górnej krawędzi. Mocno docisnęłam, żeby na spodzie nie utworzyły się pęcherzyki powietrza.
Foremki ustawiłam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 20 minut.


Po wystudzeniu babeczek (w foremkach silikonowych), delikatnie je wyjęłam lekko naciskając wgłębienie od dołu wysuwając foremkę/ kubeczek do góry.


Czas na  krem waniliowo-cynamonowy
Śmietankę ubiłam na puch, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy i cynamon.
Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wcisnęłam w miejsca "kominkowe" czyli we wgłębienia babeczek.
Na wierzchu posypałam dekoracyjnie kolorową posypką.



Po przekrojeniu babeczek, ukazał się krem w całym "kominie"



Babeczki upiekły się doskonale. Wyglądają imponująco, jak kominy. Smakują jak ciasteczka i są chrupiące.  Krem nieprzesłodzony z wyczuwalną nutą cynamonu.
Przekonajcie się sami. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys




Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzi mi miło, jeśli zostawisz komentarz...





16 komentarzy:

  1. Muszą być bardzo smaczne. Ja jednak po Świętach musze sobie takich ciasteczek odmówić :). Pozdrawiam Cię Krysiu i życzę dużo zdrowia i szczęścia w Nowym 2019 Roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne babeczki, pyszny krem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie oryginalne babeczki, no i ten krem wygląda na cudownie przepyszny. Na pewno przepis wypróbuję! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ fantazyjne babeczki 😘 można się zakochać w takich słodkościach. Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super te babeczki! :)
    Wyglądają bosko i faktycznie- taka forma na raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają Krysiu te babeczki.
    Życzę Ci w Nowym Roku zdrowia, wszelkiej pomyślności i kolejnych wspaniałych pomysłów kulinarnych.
    Pozdrawiam Cię ciepło, ściskam mocno. Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja:) Krysiu wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Święta tak szybko minęły ale były to miłe chwile w rodzinnym gronie. Super prezenty, rodzinka wie co sprawi Ci przyjemność. Babeczki tak apetyczne, że aż mi ślinka cieknie a tu trzeba sobie odpuścić po świętach i ...na dietkę ha!ha! Krysiu, wszystkiego co najlepsze życzę Ci w Nowym 2019 Roku. Pozdrawiam cieplutko, buziaki posyłam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne foremki na babeczki, babeczki też smakowite :-) Szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne Krysiu, z pewnością są pyszne :-) życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglądają te kominki :).
    Szczęścia, zdrowia, wielu smakowitych inspiracji w Nowym Roku życzę Ci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę sobie absolutnie takie foremki kominki sprawić :) I w ogóle ogromną potrzebę słodkiego poczułam, czytając przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no masz, mam bardzo podobne ale wykorzystywałam tylko do mrożenia;D
    świetny przepis Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne babeczki, muszę poszukać takich pomysłowych foremek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam! Wyśmienite! A ten krem....mmmm palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń