sobota, 11 stycznia 2014

Karczek pieczony

Dzisiaj mam dla Was przepis na karczek pieczony w ziołach. Jest doskonałą alternatywą na kanapki zamiast wędlin.  Bardzo łatwo się przygotowuje, a smak... trudno się oprzeć J,   a zapach .... niesamowity roznosi się po całym domu. Spróbujcie J
 



 
Składniki:
1 kg karczku bez kości
4-5 ząbków czosnku
3 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
po ½  łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do mięsa: z gorczycą i kolendrą
tłuszcz do smażenia




Ponadto:
rękaw do pieczenia

Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przygotowałam mieszankę z ziół i przypraw. Każdy może dowolnie dobrać swój ulubiony zestaw przypraw. Czosnek obrałam,  posiekałam i wymieszałam z przyprawami. Mieszanką natarłam mięso,  zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na całą noc. Po odwinięciu z folii włożyłam na patelnię na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażyłam z każdej strony. Przełożyłam do rękawa do pieczenia i w naczyniu żaroodpornym wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 1,5 godziny.

 
 

Po tym czasie rozcięłam rękaw wzdłuż i zostawiłam jeszcze w piekarniku 20 minut, żeby się podpiekło i  nabrało ładnego koloru. Wyłączyłam piekarnik i pozwoliłam, żeby mięso odparowało i kiedy przestygło, wyjęłam z rękawa. Pozostawiłam do przestudzenia, a następnie zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki.
Tak upieczony karczek smakuje pysznie. Jest aromatyczny i pachnie ziołami. Często podaję go do kanapek. Pokrojony na plasterki i wyłożony na półmisek doskonale sprawdza się zamiast wędliny, więc  podaję go moim gościom.
 
 


 

Ten karczek wszystkim bardzo smakuje. Przekonajcie się i Wy i zastąpcie nim czasami kupne wędliny. Życzę SMACZNEGO! Krys
 

39 komentarzy:

  1. Mniam:):):)
    tez czasami piekę karczek, troszkę inaczej niż Ty, muszę wypróbować Twój przepis
    pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jest kilka sposobów (wersji) pieczenia. Zależy do czego przeznaczamy karczek. Jeśli na kanapki to polecam właśnie ten, jeśli do obiadu polecam inne moje przepisy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie jestem aż takim mięsnym wyjadaczem, ale Twój karczek wygląda smakowicie i dlatego porywam kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie nie powinnam jeść wieprzowiny, ze względu na zdrowie, ale czasem grzeszę i jem... Takim daniem też bym nie pogardziła. Pozdrawiam Cię Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też popełniam różne grzeszki, bo czasami nie potrafię sobie odmówić czegoś smacznego. Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  4. Krysiu zapachniało aż u mnie w domy!! dawno nie robiłam karczku a nie ma nic lepszego jak swoja wędlinka czy mięsko do chlebka:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj. święta racja Reniu. Najlepsze wędliny są takie domowe :)

      Usuń
  5. zapisuję przepis, bo moi mięsożercy na pewno polubią taki karczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie, takie domowe pieczyste zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przede wszystkim własnej roboty kawałek pysznej wędlinki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachęcony widokiem takiego karczku i żeby zaspokoić mój apetyt zdecydowany jestem upiec go w rękawie, żeby wyszedł nie gorszy niż u Pani. Widać, że jest soczysty i smaczny. Więc cóż mi pozostaje? Max

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie upieczony,no i na pewno lepszy niż niejedna kiełbasa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to musiało być pyszne Krysiu! Zamarzyłam o kanapce z plastrem karczku domowej produkcji...

    OdpowiedzUsuń
  11. pieczyste domowej roboty to rarytas na kanapce, i się tak nie błyszczy od żelatyny jak te ze sklepu!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię taki sam - podobnie, ale bez ziół dalmatyńskich ( nie znam i nie mam takich ziół) .Może coś więcej informacji nt. tych ziół ? Bardzo proszę ? Karczek jest bardzo smaczny , soczysty :) Bardzo lubię kanapkę : pieczywko + karczek +ćwikła :) Mniammm Robię go bardzo często :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zioła dalmatyńskie zawierają same pachnące składniki ziołowe: oregano, bazylię, majeranek, rozmaryn, czomber, tymianek i szałwię. Jeśli lubisz takie smaki, to polecam, bo w jednym opakowaniu jest cały zestaw. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Oczywiście ,że lubię zestaw takich ziół :) Będę szukać tych ziół w sklepach.Dzięki za coś nowego :) Nie ma to jak dobre Twoje pomysły i ich właściwe wykorzystanie przeze mnie:))
      Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  13. Właśnie wstawiłam otulony ziołami karczek do lodówki, jutro wstawię do piekarnika, po drodze z patelni. Zawsze go piekłam w prodiżu, ale jutro pieczyste zrobię w piekarniku. Twoje fotki są super, już mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafny wybór. Mam nadzieję, że zasmakuję. Powodzenia i ... smacznego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. przyprawy do mięsa: z gorczycą i kolendrą, czy tak nazywa się ta przyprawa , karczek wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja dodałam przyprawę KAMIS "Do mięsa duszonego", która w składzie ma m. in. gorczycę i kolendrę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Upiekłam ten karczek wg Pani przepisu. Wyszedł dokładnie jak Pani podaje w przepisie. Pyszny i pachnie ziołami. Fajny pomysł na takie pieczone w domu mięso do chleba. Pozdrawiam, D.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj Krystynko, tak jak obiecałam, piszę odnośnie karczku, mięsko bardzo dobre.Faktycznie zapach w domu był taki,że szoki.Chyba ten zapach jest lepszy niż samo mięsko. Mam takie pytanie odnośnie tego mięska, jeśli piękę mniejszy kawałek, np.70 dag to czy zmniejszam czas pieczenia???ciut suchawe mi wyszło mięsko przy skórce. A drugie pytanie czy może znasz sposób, aby tak peklować mięsko aby w środku też było przyprawione? Zapewne sól peklowana i roztwór wodny, ale nigdy tego nie robiłam.Pozdrawiam Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Myślę, że Twoje mięso jest suche, ponieważ za długo piekło się w piekarniku. Mniejsze kawałki mięsa pieczemy krócej. Przy 700 g wystarczyłoby 50 minut do 1 godziny (dot. pieczenia w rękawie).
      O peklowaniu i przygotowaniu mięsa do pieczenia przygotuję osobny post. Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Czy łopatka wg tego przepisu też będzie dobra???Może być takie mięsko???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łopatkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ja nie piekłam łopatki w rękawie, bo uważam że się do tego nie daje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. A dlaczego łopatka nie nadaje się do pieczenia w rękawie???A jak ją robisz, jeśli mogę zapytać?Pieczesz ją w piekarniku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja łopatkę wykorzystuję do mięsa mielonego. Jeżeli udałoby Ci się kupić piękną, zwartą, chudą łopatkę, to możesz zrobić w rękawie. W przeciwnym wypadku mięso nie będzie się nadawało do krojenia. Może się rozpadać. Najlepsze mięsa do pieczenia w rękawie to schab, karczek, szynka, polędwica. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Bardzo Ci dziękuje za cenne porady, jesteś wielka:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak długo taki karczek może leżeć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Taki karczek może poleżeć w lodówce do 5 dni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Cytując: "Jest doskonałą alternatywą na kanapki zamiast wędlin. Bardzo łatwo się przygotowuje, a smak... trudno się oprzeć" zgadzam się w zupełności :D Zdrowe i smaczne. Osobiście lubię dobrze doprawione mięso, dlatego też lubię zamarynować karczek kilka dni wcześniej. Często też, aby był bardziej soczysty to używam grubej strzykawki i dodaję marynaty też do środka mięsa. :D
    Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  22. Może zadaję głupie pytanie, ale czy naczynie żaroodporne włożyła Pani do piekarnika przykryte czy bez przykrywki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Kiedy piekę mięso w rękawie, to nie przykrywam naczynia :)

      Usuń
  23. Witam:) mam 2 kg karczek ile czasu powinnam go piec w piekarniku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam :) mam 2 kg karczek ile czasu powinnam go piec w piekarniku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. 2 kg karczek trzeba piec dłużej. Przynajmniej 2 godz. Najlepiej sprawdzić nakłuwając szpikulcem. Jeśli nie wycieka z mięsa czerwony płyn to znak, że jest dobrze upieczone. Pozdrawiam :)

      Usuń