sobota, 4 stycznia 2014

Schab po tyrolsku

Sylwestra spędziliśmy w Karkonoszach. Nie było co prawda śniegu, ale zabawa była udana, kuchnia wspaniała i doskonałe humory. Przywiozłam świetny przepis na pyszny obiad.
Oczywiście czym prędzej dzielę się nim z Wami z nadzieją że również Wam, tak jak mi uda się oczarować swoich gości niebanalnym schabem po tyrolsku

 

 
Składniki:
4 kotlety schabowe
4 plastry  żółtego sera
4 plasterki szynki
15 dag pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
¾ szklanki śmietany 18%
3 łyżeczki masła
mąka
sól
pieprz
1 mały płat ciasta francuskiego

 
  
Wykonanie:
Kotlety schabowe rozbiłam tłuczkiem, posoliłam, posypałam pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyłam kolejno po plasterku szynki i sera i połówkę jajka.
Całość zawinęłam  w ścisłe roladki , obwiązałam nitką i obtoczyłam w mące. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki masła i smażyłam schabiki ze wszystkich stron około 8 minut do zrumienia.
 
 
 
Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu pokroiłam na ćwiartki i smażyłam na 1 łyżeczce mała , dodałam śmietanę. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam około 3 minuty.
 
 
 
Roladki  wyłożyłam na talerz i....
 
 
... polałam przygotowanym sosem pieczarkowym 
  
 
 
Schab podałam na ciepłym kawałku upieczonego ciasta francuskiego.
 
 

 
Danie jest bardzo smaczne, delikatne. W połączeniu z ciastem francuskim stanowi doskonałą kompozycję i smakową i wizualną. Spróbujcie zrobić taki schab. Życzę SMACZNEGO! Krys
  

15 komentarzy:

  1. Przepiękne podane i wykonane!! roladki z szynką i serem robię i to dość często, to o dodaniu jajka nie pomyślałam.
    Świetny pomysł!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię nadziewane schabiki. Bardzo podoba mi się pomysł z ciastem francuskim. Zrobię te kotlety dzisiaj. Podam je tak elegancko jak na Twoich zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, muszę zrobić, przepysznie się zapowiada, pozdrawiam Cię Krysiu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 1szy raz spotykam się z tak podanym schabem, bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę podróżuję i spotykam się z różnymi potrawami. Smaczne, dziwne i udziwnione. U Pani są wszystkie oryginalne lub "domowe". Zawsze elegancko podane. Korzystam z Pani przepisów i chwalę się umiejętnościami kulinarnymi wśród moich znajomych. A jestem w tej dziedzinie amatorem. I zawsze mi się udaje i zawsze dobrze wychodzi. Ten schab też mam zamiar wprowadzić do mojego nowego menu i to właśnie na cieście francuskim. Dziękuję i pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis. Moja mama podobne robiła, ale bez ciasta francuskiego. Ale to właśnie ono dodaje wyjątkowej oprawy takiemu schabowemu

    OdpowiedzUsuń
  7. Ummm delicioso, tiene muy buena pinta.
    Un saludo
    Cocinando con Montse

    OdpowiedzUsuń
  8. No u Ciebie jak zwykle wspaniały obiad Krysiu!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię na pewno bo danie pysznie się prezentuje :) ! Do tego ten sos - uwielbiam go :) Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Życzę również lepszego Nowego Roku 2014! :)
    Pani Krysiu- ciągle Pani kusi i kusi smakowitymi daniami! Mam nadzieję, że kiedyś też będę miała choć troszkę umiejętności, aby zrobić takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu, jak widzę te zdjęcia, to znów zgłodniałam. Czarodziejko smaków... Chyba pójdę do kuchni coś upichcić. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł. Oj, zgłodniałam od tych wspaniałych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny , bardzo ciekawy pomysł na schab. Wypróbuję niebawem , po plackach ziemniaczanych.
    Lubię do Ciebie zaglądać po te obiadowe i deserowe pyszności :)) Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń