Jak wiecie, lubię mięso z
indyka i często przygotowuję na różne sposoby.
Dzisiaj przygotowałam sznycle
z indyka w panierce z dodatkiem rozdrobnionych płatków migdałowych. Jak
smakują? To już musicie sami ocenić, kiedy je zrobicie.
Składniki:
4 sztuki sznycli z piersi
indyka
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej (brak na
zdjęciu)
pieprz świeżo zmielony
2 jajka
sól
Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam
papierowym ręcznikiem. Każdy sznycel włożyłam między płaty folii spożywczej i
delikatnie rozbiłam tłuczkiem.
Mięso posoliłam, oprószyłam
świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłam na kilka minut do lodówki.
Przygotowałam panierkę:
Do miseczki wsypałam mąkę.
Jajka rozkłóciłam.
Posiekałam płatki migdałowe i
wymieszałam je z bułka tartą.
Na dużej patelni rozgrzałam 3
łyżki masła klarowanego.
Sznycle obtoczyłam najpierw w
mące. Nadmiar mąki strzepałam. A następnie w jajkach i panierce migdałowej (z
bułka tartą).
Tak przygotowane sznycle
wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Zmniejszyłam ogień i na średnim smażyłam
sznycle z obu stron, aż uzyskałam złotą skórkę.
Rozgrzałam piekarnik do 180 °C.
Usmażone sznycle przełożyłam
do naczynia żaroodpornego, obłożyłam płatkami masła klarowanego i wstawiłam do
gorącego piekarnika na 15 minut. Dzięki temu moje sznycle zrobiły się delikatniejsze
i... pachnące masłem.
Tak przygotowane sznycle
zawsze są chętnie zjadane, dlatego często je robię na prośbę mojej rodziny i
znajomych.
Polecam te pyszne i delikatne
ale, wyszukane w smaku sznycle. Takie sznycle trafią w gusta smakowe każdego
smakosza. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim
blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Krysiu ale pyszności, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z indyka sznycli w panierce. Tylko gulasz, albo duszone z warzywami. Takie sznycle pewnie są i delikatniejsze niż schab i smaczniejsze niż inne mięso. Zrobię na sobotę i koniecznie z tą surówką Colesław, która bardzo przypadła nam do smaku:)
OdpowiedzUsuńW panierce migdałowej nie robiłam ale zapewne są pyszne, muszę spróbować...buziaki Krysiu...program oglądałam...
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiałam co zrobić z moim mięsem z indyka. Wczoraj kupiłam i miałam zrobić inną potrawę ale zmienię plan i będą dzisiaj sznycle w panierce. Dziękuję za podpowiedź, Pozdrawiam Pani Krysiu, Ewa:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam wczoraj filet kurczaka w migdałach :) Ale się zmówiłyśmy! :D
OdpowiedzUsuńPyszności Krysiu :)
Widać Aniu, że mamy podobne smaki :)
UsuńUwielbiam takie pyszne dania :)
OdpowiedzUsuńTaka migdałowa manierka bardzo kusi mnie od dawna.
Spróbowałabym chętnie. Wiele dobrego o niej słyszałam, a nigdy nie robiłam.
Pozdrawiam serdecznie :)
A ja taka głodna przed kompem, patrzę na te kotleciki i aż mnie skręca. Ostatnio ze względu na nadczynność tarczycy staram się unikać glutenu, ciekawe czym można byłoby mąkę pszenną zastąpić, gryczaną chyba nie, może jaglaną. Kiedyś robiłam mielone z sezamem zamiast bułki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńjak smakuje kurczak w migdałowej panierce wiem, indyk na pewno podobne, czyli pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne mięso.
OdpowiedzUsuńCo za pyszności, od razu wraca mi apetyt, który straciłam przez małe życiowe turbulencje. Dzięki Ci:-))
OdpowiedzUsuńto danie bardzo mi sie podoba! Krysiu jutro u mnie sznycle z migdałami!!! :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńAle mnie Krysiu zaciekawiłaś tą panierką. Kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, te sznycle muszą byc pyszne!
OdpowiedzUsuńTe sznycle są dzisiaj u mnie na obiad. Już spróbowałam. Pyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńMusza być pyszne. Zrobię je jutro na obiad. Pozdrawiam Cię Krysiu.
OdpowiedzUsuń